söndag 30 november 2008

Förbjud maskerade demonstranter!

Nu är det dags igen. En laglig demonstration i Lund med polistillstånds utsätts av en massiv attack från olagliga motdemonstranter (se DN). Det är tragiskt att sådana här upplopp får / kan förekomma i Sverige. Jag tycker man borde förbjuda maskerade demonstranter på gatorna - inför straff på detta hotfulla uppträdande!

Jag har ännu i färskt minne när vi 6 juni (första året det var helgdag) kom till Stockholm i folkdräkt och vid munkbron möttes av en skränande afa - hop. De hade just bränt svenska flaggan vid slottet och maskerade skanderade och uppträdde mycket hotfullt (och nästan skrämde vettet på barnen). Är detta acceptabelt i en rättstat som Sverige?

tisdag 25 november 2008

Stockholm - konsekvens av landhöjningen

Jag hittade idag ett citat av en Uppsalaprofessor som jag hörde på senaste mälartinget i Uppsala på försommaren: "Stockholm är en ytterst beklagansvärd konsekvens av landhöjningen".

Ja, hade landhöjningen slutat för drygt 1000 år sedan så kanske Uppsala fortfarande varit huvudstad i Sverige... Anledningen till att Stockholm blev vad det blev var att den nuvarande stadsholmen ligger i vad som till slut blev den enda kvarvarande utseglingsleden från Mälaren till Östersjön / Saltsjön. Tidigare kunde man ta sig ut både via Edsviken/ Brunnsviken, via Långhundraleden som mynnar vid Biskopsborgen Tuna i Åker (nuv Åkersberga) och via sjuhundraleden (mot Norrtälje). Se gärna en informativ landskapsanalys från Länsstyrelsen i Sthlm, av Johanna Alton.

Jag har precis läst ut bröderna Fredrik och Henrik Lindströms spännande bok "Svitjods undergång och Svea Rikes födelse", som avhandlar just perioden efter landhöjningen på 1000- och 1100-talen som ledde fram till att Stockholm blev Svea Rikes huvudstad. Detta efter att Svitjod, med tyngdpunkt i Upplands folkland, förlorat sin historiska betydelse, bland annat efter att folkkungarna förlorat slagen vid Sparrsätra och Gestilren (dagens Gästre i Örsundaåns dalgång). Jag kan varmt rekommendera denna bok för den historieintresserade, läs gärna Dick Harrissons recension i SvD som också var min första kontakt med boken.

söndag 23 november 2008

37 år och gör vad han vill

Henrik Larsson har debuterat i innebandyns superliga för nedflyttningshotade Helsingborg (se DN). Härligt med idrottsmän som vågar göra det lite oväntade, och fortfarande vågar gå på vad de själva tycker är roligt. För tyckare har förstås inte saknats. Jag hoppas Henke fortsätter med vad han tycker är kul, och så kan ju Lagerbäck i stället försöka få lite förnyelse i fotbollslandslaget. Men då kanske fotbollslandslaget först måste förnya bort Lagerbäck!?

Angående allt tyckande sätter Henke Larsson själv huvet på spiken när han säger till Expressen "Jag är 37 år och gör vad jag vill".

Vintern är här

Äntligen är vintern här! Norska som mina barn är var det skidor på så fort det gick när snön tillät i lördags. Sedan har det varit skidåkning (och pulka, speciellt för Joel som inte är så speciellt "norsk" och pigg på turer och skidåkning) hela helgen så fort programmet tillåtit.

Ser framemot en härlig vinter, och vi får hoppas inte allt slaskar bort med en gång (trots prognos om värme på torsdag...)

fredag 21 november 2008

Anpassning och modernisering av kulturen

Ja, det var mitt slutord i gårdagens UNT. Jag fick där chansen att försvara vår budget och vårt uppdrag för kulturen i Uppsala läns landsting. Det är tydligt att den (s)-styrda oppositionen har fastnat i ett envetet försvar för det bestående, utan att kunna presentera några alternativ eller visioner. Detta gäller även kulturområdet, där enda målet tydligen är att räkna upp anslaget som alla tidigare år.

Ja, jag vet ju inte riktigt, för vi har ju som sagt inte fått något förslag vare sig på budget eller uppdrag eftersom socialisterna yrkade avslag på våra förslag utan att presentera något
alternativ.

måndag 17 november 2008

Ingen kulturdebatt idag

Nu har debattens vågor svallat hela dagen. Vi har under budgetavsnittet avverkat punkt 9-11 idag, budgeten sträcker sig fram till och med punkt 33...

En del talare är riktigt roande, andra absolut inte... (hoppas jag inte är alltför tråkig själv - men jag har ännu inte sagt något). Ann-Catrin Larsson (fp) från Skutskär var t ex en frisk fläkt! Inga Alm (c) rasade över alla tråkiga landstingsråd som fyllt upp dagen, men då kan hon ju inte menat Anna-Karin Klomp (kd) förstås - hon var också den som fick dagens första applåd! Där har ju min kollega (och vikarie) Steven Crosson som är en stjärna i retorik bidragit till att höja nivån på framförandet (när det gäller Anna-Karin från en i och för sig redan ganska hög nivå).

Det hade varit bra med mer retorik i svenska skolor. Här (liksom på flera andra områden) har vi en del att lära av USA.

Se gärna landstingsdebatten på
nätet så får du bedöma själv.

Alliansen enig på landstingsfullmäktige

Sitter nu och lyssnar på debatten på landstingsfullmäktige där budgeten för kommande år ska antas. Som vanligt är det mycket retorik och ganska lite substans. Jag tycker Alliansen gör ett starkt intryck som visar att vi är aktiva, har gjort en skillnad och har ett program för att förbättra för länets invånare när det gäller tillgång till sjukvården.

Jag kommer snart att gå upp och tala för vår kulturbudget. Jag är stolt (men ännu inte helt nöjd) över en budget som kan bibehålla verksamheten, utan ekonomisk uppräkning, samt samtidigt göra flera satsningar.

Jag har tidigare skrivit om vår budget för kommande år. Den bygger på ett uppdrag som för första gången formulerades av politiken, och inte av förvaltningen själv. Där fanns fem grundpelare - Det civila samhället, Individer och familjer, Subsidiaritet, Kulturarvet och förvaltarskapet samt slutligen Kultur för hela länet. Det känns bra att kunna bidra till ett bättre innehåll, och inte bara föreslå mer pengar (och därmed så småningom högre skatter) som oppositionen.

onsdag 12 november 2008

Lyckat besök av Maria

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, besökte idag Uppsala län. Hon invigde en aktivitetspark för äldre i Enköping (den första i sitt slag i Sverige), och besökte sedan Balders äldreboende och Rikskvinnocentrum i Uppsala. Tyvärr ligger jag hemma i feber och kunde inte delta - men enligt media var det ett lyckat arrangemang. TV4 var med i Enköping, och UNT rapporterar redan idag både om besöket i Uppsala och Enköping

Gustaf von Essen, Uppsala äldrenämnds ordförande var med på dagen, och även i Enköping var Bo Reinholdsson, vård- och omsorgsnämndens ordförande självklart med. Det är fantastiskt att vi har så många kristdemokrater på betydelsefulla poster för att förbättra för de äldre såväl i Sverige, som i Uppsala och Enköping. Utan kristdemokraterna i regeringen tvivlar jag på att det hade blivit 500 kr mer till de sämst ställda pensionärerna, de som idag har enbart garantipension.
(foto:kristdemokraterna)

fredag 7 november 2008

Gustaf Adolf firad

I går kväll värmde det i en mörk och kall värld att få minnas och fira Uppsala Universitets store donator, Gustaf II Adolf. 6 juni är ju som bekant Gustaf Adolfs dödsdag i Lützen, och i Uppsala vördades hans minne i traditionella former med studenternas fanborg och sång av Allmäna sången vid Obelisken i Odinslund.

Det värmde att få sjunga Vår Gud är oss en väldig borg, såväl i den inledande vespern i Heliga Trefaldighets kyrka, och att därefter höra just Gustaf Adolfs "huspsalm" framföras efteråt utanför kyrkan. Eftersom den är så bra kommer här de två första verserna:


Vår Gud är oss en väldig borg
Han är vårt vapen trygga
På Honom i all nöd och sorg
vårt hopp vi vilja bygga
Mörkrets furste stiger ned
hotande och vred
han rustar sig förvisst
med våld och argan list
likväl vi oss ej frukte


Vår egen kraft ej hjälpa kan
vi vore snart förödde
men med oss står den rätte man
vi står av honom stödde
Frågar du vad namn han bär
Jesus Krist det är
Han är den Herren Gud
som klädd i segerskrud
Sin tron för evigt grundat
(kom ihåg den där sånär som på sista strofen, som jag fick slå upp....)

tisdag 4 november 2008

En ansvarslös opposition

Idag antog vi i landstingets kulturnämnd (där jag är ordförande) en budget för 2009. Som vanligt hade inte oppositionen några konstruktiva förslag - utan man yrkade avslag på hela budgeten och lämnar sedan en reservation. Ja, jag är ju ändå tacksam att jag inte behövde formulera några yrkanden åt dem, som flera gånger tidigare...

Men, hade man velat få igenom något så kunde man ju ha lagt konkreta förslag, och inte bara hänvisa till att vi egentligen borde ha mer pengar att fördela. Nu har vi ju inte mer pengar, så då får vi förhålla oss till vad vi har. Samtidigt är det ju inte pengarna i sig själva som är viktiga utan vad vi får ut av dem. Jag är nöjd med att vi t ex ökar anslaget till Musik i Uppland med totalt 1.760 tkr. Vi ger också en uppräkning till Upplandsmuséet, ökar anslaget till stipendier med 100 tkr, ger mer pengar till Biskops-Arnös folkhögskola och Näringslivsarkivet, samt behåller samtidigt 400 tkr i reserv för satsningar kommande år. Samtidigt som alla enheter rationaliserar sin verksamhet utan någon uppräkning och vi minskar på administrationen. Så vad är det som är dåligt?

DN och UNT håller med!

Idén om civiläktenskap får idag stöd av både DN och UNT på ledarplats. Och liberala UNT påpekar det orimliga i att folkpartiets partistyrelse bundit sig vid äktenskapsutredare Regnérs modell. Sedan tycks man hänga upp sig på ordet "äktenskap". I min lagbok från 1907 heter äktenskapsbalken "Giftermåls Balk" och första kapitlet handlar om "laga giftermål". Om denna beteckning gällt i Sverige under hundratals år, varför då låsa sig till just ordet "äktenskap"? Det kan ju inte vara för att man är rätt att homosexuella par kan få oäkta barn... För det första finns inte "oäkta" barn numera (enligt lagen) sedan "lönskaläge" (hor) inte längre är straffbart, och för det andra kan förstås homosexuella par per definition inte få vare sig äkta eller oäkta barn.

Nej, det vore bra om regeringen tog sitt förnuft och valde en lösning som gör att samtliga parter kan känna att man inte behöver fatta beslut mot sin egen övertygelse. Självklart är inte civiläktenskap den ideala lösningen i ett kristdemokratiskt samhälle, men utifrån hur dagens politiska fält ser ut är det ändå en modell man kan leva med.

måndag 3 november 2008

Civilrättsligt giftermål enda utvägen?

Idag skriver Christer Sturmark, humanisterna tillsammans med flera kyrkoledare i SvD om att civilrättsligt är bra för alla parter. Jag har länge pläderat för den modellen. Det är anmärkningsvärt att kyrkorna så länge ställt upp på en konstruktion där staten dikterar villkoren för äktenskapsingåendet. Att som folkpartiet föreslår (se DN) staten ska låta enskilda vigselförättare få följa sitt samvete visar ju hur absurd hela idén är. Speciellt sedan kyrkan skildes från staten blir det ju självklart att staten själv får sköta den rättsliga delen av pars förhållanden.

Jag tycker för min del att staten borde ha en äktenskapslagstiftning för gifta makar, och att därmed både samboförhållanden och partnerskap kunde avskaffas. Samtidigt inser jag att så länge 90% av riksdagsledamöterna vill något annat så är just civiläktenskap kanske den enda möjligheten att jag som kristen kan känna att den bibliska äktenskapssynen kan få bestå åtminstone i de kristna samfunden.

Hoppas nu att det kan bli lite tryck i den här frågan (
se Dagen), så att riksdag och regering inser att de inte kan fatta hur korkade och oförankrade beslut som helst. Något borde man väl lärt av FRA-frågan... Så länge Göran Hägglund kan stå på sig på det fina sätt han gjort hittills finns det hopp!