tisdag 25 maj 2010

Vigsel blev "brudöverlämning"

Håller med Kungen om att det har blivit en onödigt lång debatt (DN) om formerna för vigseln mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. När man som prästen Annika Borg lägger feminism och kvinnlig emancipation som grund för Svenska kyrkans ritualer förstår jag att Hans Majestät blir lite trött. Inte nog med att kungafamiljen har sina liv inrutade i detalj och måste låta så mycket av sitt privatliv lämnas ut åt offentligheten, utan nu ska även möjligheten att vara med och påverka vigselritualen begränsas...

Att man skulle se pappans överlämnande av sin dotter till brudgummen i USA, eller Norge - där jag och min fru gifte oss, som avskräckande exempel på patriarkala strukturer eller ett omyndiggörande av kvinnan tycker jag är en förenklad analys. Det finns för- och nackdelar med alla ordningar, men att som far få vara med och delta aktivt i sin dotters stora milstolpe i livet som en vigsel ju är tycker jag ändå grundläggande måste ses som något positivt. Vi har alltför stora problem med frånvarande fäder, och dåliga relationer mellan föräldrar och barn för att vad denna sed är ett exempel på ska viftas bort som "brudöverlämning" ungefär som det vore någon form av inverterat brudrov eller hederskultur.

Till och med Dagen försvarar tingens ordning, visserligen ur en lite mer förståelig grund - Kyrkan bör själva få använda sina hävdvunna ordningar. Och det har ju även hovet uttryckt respekt för vad jag förstår. Men jag tycker ändå det minsta man kan begära är att vår statschef och blivande statschef får vara med och sätta sin prägel på en av de viktigaste konstitutionella händelserna i Sverige på årtionden.

Se SvD 1,2,3, DN, Dagen, Aftonbladet, Expressen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men detta är inget vanligt bröllop, eller ens ett vanligt princessbröllop. Det är vår framtida statschef. Och om vår framtida statschef inte klarar av att gå ensam vid sitt eget bröllop, hur ska hon då kunna förtjäna den respekt som krävs? Kan vi lita på att hon håller sitt eget rådslag, eller kommer hon att involvera sin man? SOm varken är vald eller uppfostrad till sådana uppgifter?

Även om vi hade haft en anglo-saxisk brudsed här i landet, anser jag att när kronprincessan gifter sig, så inte ska hon överlämnas.

/Lotta

Segersam sa...

Gå ensam? Jag har aldrig varit med om att bruden gått ensam, antingen går hon med sin pappa eller med sin blivande make. Jag tycker både och är fint. Bröllop är alltid en fantastisk högtid!

Geronten sa...

Det är bara kungen som kan höja Daniel till kunglig status. Det gör han i och med vigseln. När de ingår äktenskap blir Daniel prins och hertig. Innan dess är han en vanlig allmogekille. Precis som vi andra. En sådan kan rimligen inte gå in i kyrkan på samma nivå som kronprinsessan. Jag tror att det är därför som Kungen leder Victoria till altaret.