måndag 24 augusti 2009

Israels regering har rätt och fel

Den så kallade Israelaffären växer över alla bräddar, och utrikesminister Carl Bildt försöker förtvivlat få ihop det på sin blogg. Jag tror man måste kunna se saken ur två olika perspektiv.

Å ena sidan har vi Israels regering, som nu kräver en offentlig ursäkt av Sveriges regering och till och med vill hindra svenska journalisters arbete i landet. (se t ex Dagen, DN) Man kan absolut ha förståelse för Israels synpunkter. Jag skulle också reagera om någon anklagade mig, eller för den delen svenska armén för att stjäla organ från likviderade motståndare och sälja dem på svarta börsen. Även om det faktiskt är så att det är krig och palestinier likvideras är det långt till att anklaga företrädare för en demokratisk stats armé att sprätta upp lik och sälja innehållet. Det är definitivt en illustration av den demonisering som förekommer och som i det här fallet tillåtits breda ut sig ända inne på Aftonbladets kultursidor. Se också gärna Anders Gerdmar på Newsmill som ger ett välinitierat inlägg om demonisering av Israel.

Dessutom är det så att Israel är ett land i Mellanöstern. I Mellanöstern talar man inte i små bokstäver som i Sverige. Man reagerar stort och ljudligt, speciellt i en situation där man känner sig kränkt. Vi betraktar ibland Israel som ett västland, men det är viktigt att inse att huvuddelen av befolkningen har ett orientaliskt ursprung eller har åtminstone vuxit upp där. Därför påminner upprördheten något (dock inga handgripligheter nota bene) om den som visades i mellanöstern runt mohammedteckningarna.

Å andra sidan håller jag faktiskt med Carl Bildt och regeringens företrädare när de framhåller den svenska pressfriheten. Att Aftonbladet gjort en blunder i att publicera något som är dålig journalistik och inte underbyggt med fakta förtjänar angrepp i den allmäna debatten - inte minst i Aftonbladet självt. Israels regering borde sakligt vederlägga angreppet i en replik i nämnd tidning! Fakta och saklighet talar alltid högst i det långa loppet - för det är sanningen som frigör.

Att regeringen nu ligger lågt med hänvisning till socialdemokraternas KU-anmälan av de berättigade uttalanden som svenska ambassadören till Israel gjorde är väl OK. Dock kunde man vara tydligare generellt med att fördöma antisemitism och fortsätta på den inslagna vägen som Göran Persson började med sin idé om en upplysningskampanj om förintelsen. Tomas Sandell, direktor för European coalition for Israel anser att Sverige borde igen anordna en ny förintelsekonferens (ViD). Det finns definitivt anledning att bättra på Sveriges skamfilade rykte efter Aftonbladets bottenartikel och rabaldret runt Davis-Cup matchen i Malmö!

Läs mer i DN 1,2,3,4,5, SvD 1,2,3,4 Dagen 1,2,3

Inga kommentarer: