måndag 8 mars 2010

Inga hatbrott om judarna lämnar Israel

Ja, det är hårddraget kontentan av det Ilmar Reepalu säger. Han jämställer nämligen Sionism med rasism och antisemitism. Visserligen säger han att det är sionismen i form av bosättningar på västbanken han vänder sig emot, men man måste ju förstå vad det betyder när man säger att sionism är rasism!

Sionismen är den ideologi som växte fram med start i 1800-talet och som innebar att det judiska folket sökte med ljus och lykta efter ett eget hemland, plågade av pogromer och förföljelser i främst Europa. Att säga att man är mot sionism är att säga att man är emot denna möjlighet för judarna att ha ett eget land.

Jag tycker hela Reepalus argumentation andas att orsaken till hatbrotten mot judar i Malmö är staten Israels agerande i Gaza-kriget och på Västbanken. Hade inte Israel bråkat så hade inte heller de skånska judarna haft några problem är det han säger. Alltså är det egentligen Israels agerande som är huvudproblemet...Bra debatt igår där Göran Hägglund konfronterade Mona Sahlin med detta. Man måste självklart fördömma den i vissa länder i Mellanöstern tämligen utbredda antisemitismen som finns där. Ofta är den visserligen maskerad under en yta av antisionism, men det tycker jag är lika illa. Judarna har rätt att få bo i landet Israel - och det erkännandet tycker jag man kan kräva också av Israels grannländer. På samma sätt som man måste fördömma varje form av hatbrott och felaktiga anklagelser mot judar - även när det går omvägen om hat mot staten Israel. Jag har själv bott i Israel och sett såväl småkillar agera soldater på Hizbollahs kanal, som tv-serie-versionen av Sion Vises protokoll - en gammal antisemitisk lögnskrift.

Låt oss hjälpa åt att bekämpa antisemitismen i alla former!

Debatten i Agenda:Se Expressen 1,2,3

Inga kommentarer: