fredag 4 juni 2010

Sanning blir till lögn

En kort studie i bloggsfärens märkliga dramaturgi. Efter mina båda inlägg om Gaza-skeppen fick jag plötsligt en massa lustiga kommentarer om "paintball-gevär". Efter någon dag insåg jag att det berodde på att jag på Alliansfrittsverige.nu lyfts fram som ett av fyra högerspöken som exempel på "högerns osmakliga reaktioner på massakern". Där sägs det oerhörda att jag på min 'patriarkala blogg' ("det är han som använder det ordvalet") menar att "de israeliska soldaterna kom i fred med paintballgevär".

Jag kan förstå att någon oreflekterat tycker det är en självklar självmotsägelse att man inte kan ställa till med en "massaker" med enbart paintballgevär - och därmed utgår man reflexmässigt från att uppgiften är fel och ett exempel på "högerns osmakliga reaktion". Uppgiften om mitt märkliga uttalande spred sig snabbt i bloggosfären (t ex Sundin & Homopoliticus) , men varför har ingen bemödat sig om att ta reda på fakta?

Jag hämtade uppgiften från en artikel jag fått länken till av Stefan Olsson, en god vän som just nu befinner sig som ekumenisk följeslagare på Västbanken. Den har rubriken "A brutal ambush at sea" och beskriver händelseförloppet. Att det var paintballgevär som användes bekräftas ju även på andra håll, bland annat av Mehmet Kaplan (SvD "båda sidor skyller på varandra"). Och även Ulf Carmesund talar om detta.

Ja, bloggosfären må vara ett fint demokratiskt projekt på sätt och vis, samtidigt är det mycket konstigheter som kommer fram och förs vidare utan kritisk granskning eller reflektion. Skulle behövas pressetiska regler även här! Att sanning blir till lögn är förstås annars ett generellt problem i samhället, tyvärr är det nästan så att människor har en tendens att vilja bli lurade.

Tycker det är bra att det framkommit en hel del uppgifter senaste dagarna där man granskat IHH ("ville dö som martyrer" -DN) som ligger bakom aktionen och visat att hela seglatsen faktiskt haft mer ett propagandasyfte än ett humanitärt syfte. Därför tycker jag det är extra tragiskt att Carl Bildt spelar med i spelet och låter svenska vänsterextremister lägga ribban för den svenska utrikespolitiken.

Läs mer ifrågasättande om den ensidiga bild som sattes av media i början av veckan:
SvD 1,2,3,4 DN 1,2 Dagen 1,2 VG 1,2 Världen idag 1,2,3

10 kommentarer:

Anonym sa...

judisk media vinklar nu det hela till egen fördel
De bordades på internationellt vatten och hade inga vapen!

ConnyT sa...

Riktigt lågt av dom obeväpnade aktivisterna att låta sig skjutas av välbeväpnade militärer på internationellt vatten. /slut på ironi

Anonym sa...

Alltså alla försök att försvara Israel i ett så flagrant övertramp är så idiotisk att jag tyvärr inte finner bättre ord... det är bara så korkat!

Staffan sa...

Du och alla andra duktiga papegojor som bara ekar den israeliska propagandan för att tvätta bort blodet från den senaste brutala massakern landet begått förtjänar all skäll ni har fått, och mer därtill. Det var uppenbart redan från den första videon som läcktes från båten - och då snackar jag inte om den som IDF släppt efter vederbörlig hårdredigering - att Israel sköt skarpt redan innan bordning. Att säga att "de kom i fred med paintballpistoler" är alltså ungefär lika roligt som när Hitler sade sig behöva göra en "humanitär intervention" i Polen.

Lennart F sa...

Willy Silberstein har helt rätt i sin artikel på SvD om judehatets återkomst. Men jag tror inte att det enbart handlar om judehat, utan jag tror att det, trots allt, sedan gammalt inom extremvänstern finns en viss legitimitet för att använda judarna som grupp när man egentligen menar borgarklassen. Juden får både i gammal bolsjevikisk och i nazistisk propaganda representera ärkeborgaren.

Är det inte ett klassiskt mobbarknep att isolera och trakassera en svag individ eller en liten grupp för att skrämma upp och tysta en annan och större grupp?

Dokumentären om danska Blekingegadeligan kan tyvärr bara ses till i kväll, men den handlar om en vänsterextrem grupp som beslutar sig för att gå ett steg längre i den internationella klasskampen. De börjar råna banker och skickar under 70-80 talen flera tiotals miljoner till PFLP:

http://svtplay.se/v/1983194/dox/den_osynliga_cellen?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2012898/sb,p129798,1,f,-1

Även i Sverige har militanta vänsteraktivister haft nära kontakter med PFLP. Läs IB-agenten Gunnar Ekbergs självbiografiska 'De ska ju ändå dö' och häpna !

Det otäckaste med Ship to Gaza-affären är de nära förbindelserna mellan extremvänstern i Europa och militanta islamister och hur de kan utmålas som "fredsaktivister" av en nästan enig medievärld. Det är något som berör oss alla, både judar och icke-judar.

Segersam sa...

Tack för alla vänliga ord! /slut på ironi...

Anonym sa...

Jag är judinna och blev till en början förskräckt när jag läste om detta "brott" mot mänskliga rättigheter. Alla skrek i högan sky om obeväpnade fredsaktivister, o.s.v. Efter ett tag blev det emellertid uppenbart att det var ETT fartyg där strider uppstod, ett fartyg som bekostats av, och vars besättning bestod av, IHH. Den som inbillar sig att IHH är en vänlig liten hjälporganisation är VERKLIGEN naiv. Det gläder mig att några röster höjs till försvar för Israel, som FAKTISKT har en rättighet att försvara sig mot terrorister, även om resten av världen hellre skulle se att Israel och dess folk försvann från jordens yta. Israel beskjuts varje dag från Gaza - hur tror alla ni som klagar på Israels agerande att Sverige skulle hantera samma situation? Tänk om det fanns terrorister i Skåne som ville bli självständiga och varje dag skickade iväg raketer mot Markaryd? Skulle man tolerera det dag efter dag - år efter år? Knappast!

Anonym sa...

Vad tycker du om att israeliska militären beslagtagit ALLT material som de c:a 60 journalisterna som fanns ombord på båtarna och ej lämnat tillbaka det. Kan du inte spekulera i hur detta kommer sig? Vad kan det finnas för orsaker till detta. Låter detta som en nation som vill att sanningen ska komma fram? De satte till och med munkavel på de israeliska journalister som var med den israeliska militären. Israel är en fascistisk militär regim med en armé med censurrätt.

Johannes Forsblom sa...

Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

Segersam sa...

Apropå pressfrihet i Israel - se Stefan Olsson på plats som skriver om "Inget sker i smyg" http://stefanolsson.nu/2010/04/07/inget-sker-i-smyg/