tisdag 19 november 2019

Svenska flaggan duger gott!


På Dagens Nyheter Kultur skrev jag igår en replik till Ola Larsmo. Han hade nämligen i förra veckan i en krönika försökt måla upp bilden av att KD helt och hållet nu plankar SD:s politik - tack vare att jag i kommunstyrelsen reserverat mig mot förslaget att införa flaggning med diverse andra flaggor på Uppsala kommuns flaggstänger.

Här är mitt svar i sin helhet:


"Bland liberaler finns det en stark drivkraft att rättfärdiga att man bytt sida från borgerligheten till att samarbeta med vänstern. Flaggfrågan blir då en självklar skottyta där man kan måla upp en bild av KD (och M) som ett slags ”SD light”.

I samband med min 50-årsdag 9/11 valde liberala Upsala Nya Tidning att i samma nummer som mitt jubileumsporträtt också ta upp frågan om ett beslut om flaggpolicy som kommunstyrelsen fattat flera veckor tidigare. När Ola Larsmo (DN 12/11) refererar till detta missar han att det var kommunstyrelsen (där jag sitter) som ansåg sig föranledd att fatta beslut om en flaggpolicy efter att Vänsterpartiet i kulturnämnden i september genomdrivit att regnbågsflaggan skulle hissas under hela oktober månad. Det är alltså inte KD som tagit initiativ att lyfta frågan. Faktum är att 70% av Sveriges kommuner inte använder regnbågsflaggan (enligt en studie vid Göteborgs universitet).

Beslutet i kommunstyrelsen innebar att åtminstone åtta flaggor förutom den svenska skall användas av Uppsala kommun, inklusive FN-flaggan, regnbågsflaggan och EU-flaggan. Jag invände främst att man skulle ha tornedalingars, sverigefinnars och andra minoriteters flaggor. Jag har själv Sverigefinska anor, men känner ingen särskild frändskap med den flagga som ”uppfanns” så sent som 2014, och tycker därför att det räcker med svenska flaggan och kommunflaggan. För min del var dock den viktigaste delen av beslutet att jag fick bifall för mitt yrkande att kommunflaggan skall visa stadsvapnet och inte den nyligen framtagna logotypen.

När det gäller diskriminerade grupper är jag den förste att skriva under på att vi i Sverige behöver bli bättre på att skydda människovärdet, motarbeta hat och förtryck och skydda våra minoriteter. Det är en avgörande del av en fungerande demokrati, och kristdemokratin som ideologi växte fram som en motreaktion just mot totalitära strömningar som kommunism och nazism.

Till skillnad från vad Larsmo skriver har jag inget emot varken regnbågsflaggan eller att kommunen skulle flagga på de olika minoriteternas dagar. Jag tycker dock svenska flaggan är en tillräcklig symbol för de värderingar som är så viktiga i Sverige – frihet, demokrati, människovärde och kärlek. Såväl tornedalingar, romer, homosexuella och alla andra minoriteter är välkomna att samlas under Sveriges och Uppsalas flaggor här i Uppsala kommun! 

Jonas Segersam (KD)
Kommunalråd, Uppsala kommun"


3 kommentarer:

ola larsmo sa...

Och mitt svar;

"Jag tror inte jag missat något i min artikel om Uppsala-KD:s avståndstagande från regnbågsflaggan – och FN-flaggan. Av texten framgår att Jonas Segersam uttalar sig som kommunalråd (DN 12/1).

Det faller inte heller någon skugga över Uppsalas moderater i min text, då de till skillnad från sina partikamrater i Sölvesborg valde att inte följa SD och KD. Men det är nog tydligt för Uppsalaborna att KD numer håller samma linje som SD i frågor som dessa – det var därför det blev en nyhet i lokalmedia. Segersams linje emulerar nämligen, som jag skrev, precis ur den som SD framfört i riksdagssammanhang.

Den fråga som inte ska tillåtas försvinna är varför KD numer anser att inte heller EU- eller FN-flaggorna ska få fladdra från kommunala flaggstänger. FN-dagen den 24 oktober är lagstadgad flaggdag. Just därför att FN står som garant för de värderingar Segersam menar är så viktiga: ”frihet, demokrati, människovärde och kärlek” (möjligen med undantag för den där kärleken). Men FN:s flagga, symbolen för de universella, mänskliga rättigheterna vill han inte längre att kommunen ska förknippas med. Det går inte att förstå som annat än ett vägval."

Jag vill gärna upprepa min fråga; varför vill KD inte längre att Uppsala ska flagga med FN-flaggan?

Segersam sa...

Hej Ola - tack för ditt svar. Det var ju inte dåligt att du fick ett genmäle också, och säga samma sak som i första krönikan.

Mitt svar på frågan är den att Uppsala kommun borde göra precis som alla andra i Sverige, och flagga med Svenska flaggan på FN-dagen. Har du en FN-flagga hemma? (om du har någon flaggstång).

Sen hoppas jag också att jag i mitt svar fick fram det kritikvärdiga i hela din text, och att våra förslag lyfts över huvud taget, nämligen att det skulle "emulera" ur SD:s politik. Kristdemokratin har funnits sedan 1800-talet, och jag skulle tvärtom säga att SD till stora delar inspirerats av vår politik, inte minst på det familjepolitiska området där de till stora delar kopierat våra (gamla) förslag.

Jag kände i alla fall inte till något om SD:s riksdagsmotion, och jag måste säga att det var första gången jag fick uppleva att en tidning hörde av sig och ville styra innehållet i min replik, för att stärka just den här bildsättningen.

ola larsmo sa...

en enkel googling ger vid handen att många kommuner i Sverige flaggar med just FN-flaggan - så jag är fortfarande intresserad av varför KD anser att Uppsala kommun ska sluta med den - liksom med regnbågsflaggan. Det är ni och SD ensamma om. Vi vet vad SD tycker om FN och tanken på universella mänskliga rättigheter. Nu blir det med ens lite oklart var KD står i den frågan, då ni är de båda enda partier som vill välja bort den symbolen i offentliga sammanhang. Det är olyckligt.

MVH
OL