fredag 30 juli 2010

There is something rotten in the state of Sweden

En av Sveriges (visserligen före detta) länspolischefer dömdes idag till drygt 6 års fängelse för sexbrott.

Ingen är ofelbar, visst! Och det ska alltid finnas förlåtelse för den som bekänner sina felsteg och ber om förlåtelse! Men, med det sagt kan man konstatera att kraven är och bör vara större för de som har ledande positioner i samhället, speciellt de som är satta att vaka över att lag och rätt skipas och efterlevs.

Man talar om tre delar av samhällsmakten (Montesquieu). Den lagstiftande, den dömande och den utövande. I Sverige symboliserat av Riksdagen, Högsta domstolen och Regeringen. Visserligen är media också numera en fjärde statsmakt, som ibland går in både som dömande och utövande makt, men låt oss lämna det därhän här. På något sätt är politiker mer ansvariga som lagstiftare och styrande, men domare och rättsmyndigheter är också mycket viktiga och borde ha samma höga standard.

Hade Göran Lindberg kunnat sitta kvar som länspolischef idag? Säkerligen inte, men för några år sedan hade vi en domare i högsta domstolen, Leif Thorsson, som dömdes för att ha haft sex med en yngre pojke. Han är sedan 2007 tillbaka i tjänst efter ett par år i lagrådet, något som exempelvis Madeleine Leijonhufvud med rätta reagerar starkt över.

Det som är lite kymigt med de här historierna, Thorsson och Lindberg, är att de troligen måste ses som toppen på ett isberg. Lindbergs mycket omfattande koppleri- och sexköpsverksamhet upptäcktes av en tillfällighet, och i fallet Thorsson fanns det uppgifter om att det skett liknande saker vid flera tillfällen.

Sexbrott är speciellt tabubelagt, och det med rätta. Därför var anklagelsarna mot Littorin speciellt allvarliga. Tyvärr har dock gränserna i Sverige tänjts väsentligt under senare tid. Från att ha varit kopplat tydligt till äktenskapet, har sexlivet, förutom att ha blivit fläkt ut i offentligheten via porr, internet och annan exponering, blivit (juridiskt) accepterat i allt vidare cirklar. Samtidigt har sexlagstiftningen skärpts i vissa avseenden (exempelvis sexköp - nu diskuteras även åter förbud mot tidelag) och det är bra. Men genom att tänja på vad som är accepterat öppnar man upp för den här typen av beteenden som tragiskt nog ofta drabbar unga tjejer och killar och förstör deras framtid.

Det vi behöver är en privatmoralisk resning i Sverige. Visst kan man göra vissa saker genom lagstiftning, som till viss del är normbildande, men genom vårt demokratiska system får vi de lagar och regler som återspeglar de normer som finns i samhället. Därför är det så viktigt att för att få en bättre privatmoral så måste detta komma underifrån i form av ett tryck från människor såsom Göran Skytte som jag lyssnade på här i Uppsala i går. Han har gått från ett utsvävande liv med sönderslitna familjerelationer till ett liv där han står för trohet, kärlek och en hög personlig moral. Så även Marcus Birro. Sådana personer borde få större inflytande i stället för resten av "isberget" av brottsliga personer som sitter på poster inom rättsväsende och offentlig förvaltning. Jag säger åter som Birro - låt oss starta en gerillarörelse för barnen och kärleken. Den äkta kärleken!

DN 1,2,3 SvD 1,2,3,4,5 Dagen 1 AB 1,2,3 VG 1,2,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kvalificerat hyckleri och inget annat. Sverige har likt USA fått in en hycklande moral där sexualbrott är det värsta brott man kan begå. Har de dessutom inslag av BDSM (se Pride) så är det helt bestialistiska brott som begås.

Hur ställer du dig då till att en mördare i Landskrona får 10 månader för att ha slagit ihjäl en gammal kärring eller att en annan mördare i Västerås hotas av 2 års fängelse för att ha slagit ihäl en 16 årig flicka. I bägge fallen har de åtalade maskerad väl dold identitet under hela processen för att de har ett icke nordiskt utseende.

Anonym sa...

Det sjuka är att det är lagligt att sälja sex men inte att köpa. Hororna som polischefen köpt tjänser av är lika skyldiga som han. Dessutom är det uppenbart att de gått ihop för att sätta dit honom. Visar på bristande arbetsmoral från horornas sida.

Patrick sa...

Vill två eller flera vuxna myndiga människor i samförstånd sälja o köpa sex till varandra tycker jag det är deras ensak vad de gör i sitt sovrum bakom lykta dörrar. Varför ska just din moral råda över alla andra?

Anonym sa...

There's something rotten in the head of KD.

Segersam sa...

Anonym 1: Jag försvarar inte andra brott! Alla brott är lika illa - men tycker det är rätt att speciellt sexualbrott mot unga flickor och pojkar - som har betydelse för hela deras framtid - måste ses speciellt allvarligt.

Patrick och Anonym 2 - lite förvånad över att ni "försvarar" prostitution. Det är naturligtvis i praktiken omöjligt att avgöra när "köp- och sälj" förekommer kopplat till sex, men när kvinnor (och män) cyniskt utnyttjas i trafficking och prostitution då är det inte mer än rätt att samhället reagerar. Och det är inte min idé, Patrick, det är något vi bestämt på demokratisk väg i Sverige!

Det var ju just min poäng att vi får de lagar som majoriteten bestämmer. Sedan kan vi arbeta för en ännu bättre personlig moral genom opinionsarbete och samhällsförändring (som på sikt kanske också påverkar lagstiftningen)!