onsdag 23 december 2009

Lite svinn får man räkna med!

Lina, 16, dog av p-pillret enligt Aftonbladet. Men sakkunskapen vill påminna om fördelarna:
– Det är tack vare p-piller som du och jag kan jobba i dag. Det är den största moderna medicinska revolutionen som varit en grundbult för jämlikheten, säger Inger Sundström Poromaa vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Läkemedelföretagets representant påpekar att "det inte är svårt att behandla blodproppar". Dessutom är det bara ett par personer som har avlidit på senare tid av de aktuella läkemedlen... Enligt en tidigare (2006) undersökning i Aftonbladet hade 653 fått blodpropp och minst 48 svenska kvinnor dött av p-piller!

Som vanligt är det kvinnorna som får ta stötarna av skevheterna i samhället. I stället för att vi män tar ansvar och använder kondom så förväntas unga tjejer gå på p-piller så att man kan upprätthålla det fria och oberoende sexuallivet. På ett personligt plan är jag väldigt tacksam för att vi kunnat slippa p-piller i vår familj, och att vi i stället kan stå för värderingar där sex hör mer ihop med barn, beroende och relation än med singelliv, jämlikhet och oberoende. Precis som det var innan man uppfann p-pillren.

12 kommentarer:

Vän till Lina sa...

Säger du att det var Linas fel att hon dog då eller? Bara för att hon tog p-piller?

Segersam sa...

Nej, självklart inte! Hon blev offer för ett systemfel i samhället, och för flera olyckliga omständigheter, bland annat att hon inte fick rätt behandling och hjälp när hon sökte vård utan skickades hem med en penicillinkur.

Min poäng är att med ett annat tankesätt, till exempel att killar tog ansvar och använde kondom, skulle man kanske kunna minska behovet av att använda p-piller och kanske därmed minska de negativa biverkningarna av användandet.

Vilket annat läkemedel skulle man acceptera att 48 personer dog utav! Speciellt med tanke på att inte pillret i detta fall botar från något livshotande tillstånd...

Erik sa...

"...och att vi i stället kan stå för värderingar där sex hör mer ihop med barn, beroende och relation än med singelliv, jämlikhet och oberoende. Precis som det var innan man uppfann p-pillren."

P-piller gav kvinnor möjligheten att ha sex utan att behöva oroa sig för att det skulle sluta med barn att ta hand om. Män har alltid haft den möjligheten, kondomer eller inte.

Jämlikhet är ju ett så fult ord, tycker du inte det?

Segersam sa...

Jag har aldrig försvarat mäns ansvarslöshet, tvärtom! Män borde absolut ta ansvar för sin sexualitet och de barn de avlar, på ett helt annat sätt än vad som ofta sker!

Man kan aldrig komma ifrån sambandet mellan sex och barn, hur mycket man än försöker. Jag tror dessutom det är mycket bra att sex och barn hänger ihop, det är förutsättningen för fungerande familjer och samhällets fortlevnad.

Erik sa...

"Jag tror dessutom det är mycket bra att sex och barn hänger ihop"

Då har du antingen en massa barn eller så har du aldrig sex.

Du är för kondomer, men mot p-piller. Vilket ger mannen makten att bestämma. Kondom på, inga barn. Kondom av, barn. (Fullt så enkelt är det inte...) Med tanke på namnet på din blogg så är väl det fullt förståeligt, men allt annat än jämlikt.

Ditt främsta argument för att förbjuda p-piller är att kvinnor dör av dem.
Samtidigt så har fallen av ovarialcancer minskat med mer än 40%, vilket anses vara knutet till just användingen av p-piller.
Så där föll det argumentet.

Segersam sa...

Jag har "en massa barn" :)

Jag har inte påstått att man ska förbjuda p-piller. Jag pekar bara på ett problem som Aftonbladet tar upp att det finns nackdelar med ett utbrett p-piller användande.

Erik sa...

Fem stycken är ju inte så många om det är de gånger du har haft sex?Och inte en gång sedan 2007? För sex och barn skall väl höra ihop, vad det inte det du skrev?

Varför skall kvinnor inte kunna ta ansvar? Speciellt inte när vad de i såfall gör, äter p-piller, också innebär att chansen att de får cancer minskar?

"Precis som det var innan man uppfann p-pillren."

Så innan p-pillren fanns så hade aldrig människor som inte var gifta sex? Och innan dess så tog alltid mannen sitt ansvar? Är det p-pillret som förstört kärnfamiljen? Jag tror nog inte det.

Och nu när det visar sig att problemen med p-piller är mindre än fördelarna, då kanske det är dags att skriva en post med en hyllning till p-pillret?

Erik sa...

Vill också tillägga att jag inte egentligen har något som helst intresse av eller synpunkter på ditt sexliv. Det är din sak, jag är bara intresserad om du lever som du lär...

Erik sa...

Inga argument kvar?

Segersam sa...

Erik, jodå, jag har mer argument, men just nu mest jullov :)

Och jag hoppas du vet att man faktiskt inte blir gravid varje gång man har sex (annars förstår jag du är angelägen att använda p-piller). Dessutom finns det andra preventivmedel som man inte riskerar att dö i blodpropp av.

Och apropå sexliv kan jag ju fråga dig hur du har det - inte för att jag heller har några synpunkter på ditt sexliv om du har något sådant. Tycker din tjej om du har en sådan om att ta p-piller? Eller skulle hon uppskatta mer att du använde kondom i stället?

Jag vet inte hur det är för din del, men jag tror att många unga tjejer tyvärr känner sig pressade - inte bara när det gäller sex generellt - utan även att använda p-piller. Min stora poäng Erik är att vi killar behöver bli bättre på att se till tjejernas problem, önskemål och behov. Är det ett problem med p-piller användning så kanske vi kan hjälpa till med att ta lite mer ansvar för sexualiteten! Sen har jag inget emot att det finns p-piller och att många använder det. Det kan förebygga många svårlösta situationer!

Erik sa...

Och återigen, som jag skrev, det har skett en ordentlig nedgång av ovarialcancer tack vare användningen av p-piller. Så om man istället började använda kondomer, som förövrigt kan spricka, så skulle det betyda en uppgång av cancerfall. Men "lite svinn för man räkna med!", eller?

Antalet som dör i blodpropp är klart mindre än antalet som skulle dö i cancer. Förövrigt så gäller faran med blodproppar bara vissa p-piller.

Min flickvän har inga problem med p-piller, och eftersom vi lever i ett stadigt förhållande och vill inte ha barn ännu så är det bättre än att använda kondom. Det är hennes kropp och därför hennes val. Skulle hon inte vilja använda p-piller så räcker det för mig att hon säger det.

Om du nu hade varit orolig för att kvinnor dör av p-piller så måste du vara än mer orolig över de antal som skulle dö om de slutar ta p-piller. Jag räknar dock inte med att du kommer skriva något om att kvinnor skall använda sig av p-piller för att slippa cancer eller om vikten att välja rätt märke av p-piller.

Segersam sa...

Angående att p-piller skulle minska förekomsten av äggstockscancer (ovarialcancer): Det är riktigt att det sägs finnas ett samband. Men även amning och graviditeter är skyddsfaktorer, så utifrån det argumentet vore det ju även en fördel att fler barn föddes i Sverige. :)

Se för övrigt uppföljande artikel 2015: http://segersam.blogspot.se/2015/01/p-piller-och-jamlikhet.html