Att Sverige är ett land byggt på kristen tradition och värden glöms ofta bort. Visst finns det mycket annat som har påverkat vår kultur och identitet. Julen till exempel är ju en urgammal högtid kopplad till vintersolståndet, men sedan 1000 år firar vi den till minnet av Jesu födelse.
Sanningen är ju den att det allra mesta som är grunden för vår moderna stat och samhällsbildning har sina rötter i tidig medeltid. Skriftspråk, samhällsorganisation, landskap, högtider och kyrkor, ja det är från denna tid och framåt vi har våra kollektiva minnen. Innan det är Sverige bara en grå forntid, kanske främst för att det saknas skriftliga källor.
Andreas Carlson och Ola Mårtenson tar i dagens SvD förnämligt upp just betydelsen av det kristna kulturarvet. Det kan behövas, eftersom vi annars får en så entydig kör av röster i den offentliga debatten som säger något annat. Men det räcker att titta på vår svenska flagga så påminns vi om vad som är grunden för vårt svenska samhälle. Och även om man inte är kristen hoppas jag man ändå kan uppskatta vad denna tradition betytt för människovärde, demokrati, omtanke och värme i vårt land. Och så kan vi få en jul full av julefrid och högtid tillsammans!
Mikael Oscarsson hade för övrigt en mycket bra debattartikel om skolavslutningar i kyrkan häromdagen i UNT. Jag blev upplyst och fick beröm för den av en socialdemokratisk kollega i kulturnämnden.
2 kommentarer:
Kristdemokraterna värnar familjens egna val, men varför gäller inte det vilka traditioner man ska kollektivanslutas till?
Jag förstår din kommentar Camilla! Det är svårt om inte omöjligt att få ihop "åsiktsneutralitet" och "samhälle" och "värden".
Ett samhälle kan aldrig vara åsiktsneutralt. Att hävda att den svenska skolan är värdeneutral är helt fel. Däremot är vi, de allra flesta, överens om att grundläggande värden i form av mänskliga rättigheter och respekt för liv och för varandra skall vara samhällets gemensamma grund. Sedan får vi på demokratisk väg försöka komma fram till gemensamma lösningar som så långt som möjligt undgår att gå emot önskemål och värderingar hos olika minoriteter.
Nu har vi en bred enighet i Sverige om att vi ska ha jul, liksom påsk som helgdagar. De allra största kristna högtiderna. Och detta beror på att en förkrossande majoritet av svenskarna tycker så.
Så, tyvärr Camilla. Du får stå ut med att ta ledigt från jobbet i nästa vecka (om du nu inte jobbar i vården eller så). Hur du väljer att använda din lediga tid, eller vilka helger du väljer att fira, ja det är naturligtvis upp till dig! GOD JUL!
Skicka en kommentar