söndag 2 april 2023

Finlands sak är vår - Tammerforsbesök

Högervind i riksdagsvalet

Idag har riksdagsval hållits i Finland - lyckligtvis ser det ut som att Samlingspartiet (moderaterna) blir störst och Petteri Orpo kan bilda en ny regering (SVT:s reporter beskriver det som "ett stort kliv högerut"). Frågan är vilka partier som kommer ingå i regeringen. Jag hoppas att Sverige kan tjäna som inspiration, även om Svenska folkpartiet (det liberala partiet) och Sannfinländarna (det finn-nationalistiska partiet) står väldigt långt ifrån varandra på grund av synen på den svenska minoritetens och framförallt det svenska språkets ställning i landet.

 

Stora torget i Tammerfors, med det vita rådhuset till höger

Besök i Tammerfors

För någon vecka sedan besökte vi i Uppsalas kommunledning Tammerfors, hemstaden för nuvarande statsminister Sanna Marin (socialdemokrat), och där togs vi mycket gästfritt emot av borgmästaren Anna-Kaisa Ikonen (samlingspartiet). Anna-Kaisa berättade att hon kandiderar i valet, även om hon nog helst skulle vilja stanna som borgmästare i Tammerfors. Med tanke på att nu Samlingspartiet troligen bildar regering kan det dock till och med finnas en chans att hon blir minister.

På bilden ovan syns torget i Tammerfors, med det vita rådhuset till höger. I Uppsala har vi Lindvalls kaffe ganska centralt beläget, det speciella med Tammerfors är att de har ett pappersbruk precis intill Stora torget! Till vänster på filmen, och på bilden nedan syns röken från skorstenen bakom huset till vänster. Det luktar inte så mycket men vid nyårsfyrverkerierna som skjuts ut från rådhuset så skyms dessa av denna rök!

Olof Palme i inbördeskriget

Det var ganska exakt 105 år sedan som de avgörande striderna i Finska inbördeskriget stod just på torget och i rådhuset i Tammerfors. De vita under Mannerheim hade sitt centrum i Österbotten, norr om Tammerfors, och de röda söderut med centrum i Helsingfors. Genom slagen i Tammerfors och området runt staden tog de vita initiativet i striderna, och en stor mängd rödgardister radades upp på torget för internering i fångläger (och i många fall senare avrättning). Det var ett blodigt krig och tragiskt kapitel i Finlands historia, men gott och väl att inte bolsjevikerna tog makten även här.

Vid Tammerfors stupade Olof Palme i kampen mot de röda 3/4 1918. Ja, alltså inte vår socialdemokratiska statsminister som blev skjuten 1986 utan hans farbror som han uppkallades efter, när han föddes några år senare. För min del är alltså Olof Palme den äldre en betydligt större förebild eftersom han gav sitt liv i kampen mot kommunismen.



Inga kommentarer: