lördag 7 mars 2009

Citytunneln öppnar för nytt järnvägssystem


På fredagen fick vi i Västerås information om det pågående arbetet med Citytunneln i Stockholm, och omkringliggande läns delfinansiering av projektet.

Efter lite inledande kommentarer på video, bland annat av Ilmar Reepalu (S) som skröt om region Skåne, inledde Erik Weiman (M och LS-ordförande i Uppsala) med det strålande ironiska - Tänk att "just i dag få säga till Ilmar Reepalu - 'Åh vad klok du är'!" - förstås apropå helgens DC-match i Malmö.

Men, åter till Citytunneln - vars upphandlade tunnelbyggen under Stockholm ses på bilden. Det ska byggas 6 km spår, 2 nya spår förutom de två som finns över söderström, 3 stationer (Odenplan, City och Sthlm Södra), samt 1 km järnvägsbro. För att omkringliggande län ska vara med och delfinansiera (ca 600 mnkr för Uppsala län), har staten gjort en lång rad utfästelser, t ex järnvägstunnel under Gamla Uppsala.

Något jag saknade under redovisningen var en diskussion om att starta en storregional trafikhuvudman i Mälardalen. Nu kan staten tänka sig att släppa SJ:s monopol, och då måste vi i Mälardalen hänga på låset och se till att vi får ett sammanhållet regionaltågsystem, ungefär som pågatågen i Skåne eller motsvarande runt Göteborg. Jag hoppas att den politiska viljan och kraften för detta finns - jag ska i alla fall göra vad jag kan!

Läs mer på Mälardalsrådets hemsida

Inga kommentarer: