I går gav barn- och ungdomsnämnden i Uppsala vårt föräldrakooperativ Ekoxen tillstånd att bedriva förskoleverksamhet som flerfamiljsystem. Beslutet föregicks av en het debatt där den huvudsakliga invändningen var att vi har en kristen inriktning för verksamheten. Att vi ber bordsbön med barnen upprör tydligen oppositionen som menar att det är olagligt (enligt radio uppland).
Det är intressant att det är först nu, i opposition, som vänstern framför dessa argument. För snart tre år sedan, i april 2005 fick vi avslag på ansökan om att starta verksamheten. Då var den enda motiveringen att det fanns överskott på förskoleplatser i Sävja där vi bor, och att det enligt prognosen skulle vara ett överskott på 50 platser 2009. Det hördes inga reaktioner på vår kristna profil då, varken i våra kontakter med kommunen, eller i nämnden när saken behandlades.
I somras blev vi uppringda av kommunen och tillfrågade om vi på grund av den stora bristen på förskoleplatser i området kunde tänka oss att starta vår verksamhet, vilket vi nu i föreningen beslutat göra, och anställt två barnskötare / dagbarnvårdare, som också själva är föräldrar i föreningen.
Jag tycker det är märkligt att man har invändningar mot att vi ber bordsbön tillsammans med barnen, och sjunger en och annan kristen sång (som t ex "nu tändas tusen juleljus" vid jul, och "den blomstertid nu kommer" inför sommaren). Hemma brukar vi varje dag vid måltiderna sjunga "Gode Gud välsigna maten, amen" och som förälder uppskattar jag att barnen även får göra det i sin förskoleverksamhet. Det är något som europakonventionen för mänskliga rättigheter försvarar - "föräldrarnas rätt att välja en utbildning som överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse" (Regerings-pm, okt -07)
Olika företrädare uttrycker farhågor för att kristna förskolor skulle motverka att barn från olika sociala, etniska och kulturella bakgrunder skulle få mötas (t ex socialdemokraterna i Karlskrona), men jag har själv haft samtal med en muslimsk pappa (som studerat på imamskola i Egypten under ett par år) som inte var avvisande att placera sin dotter i vår verksamhet - men av praktiska skäl valde familjen en förskola som låg närmare hemmet. Dessutom brukar det enligt skolverket generellt inte vara några andra problem med konfessionella skolor än med vanliga.
Vi välkomnar en granskning av vår verksamhet och en debatt om det kristna innehållet. Det är bara att konstatera att mycket har hänt sedan min barndom på 70-talet då vi sjöng psalmer i skolan och lärde oss Fader vår och den gyllene regeln. Jag tror att samhället skulle må bättre av lite större förståelse för dessa positiva, grundläggande värden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar