söndag 17 februari 2008

Farligt erkänna Kosovo

Sverige och övriga EU-länder gör ett historiskt misstag om vi erkänner den nyutropade Kosovo-staten. Hela NATO:s och EU:s Kosovo-politik är ett enda stort misslyckande.

Visst kan man sympatisera med kosovo-albanernas svåra situation, men att utifrån gå in och agera poliser och ta ställning i en inrikespolitisk konflikt får bäring på en rad andra liknande konflikter i Europa. Varför ska inte baskerna vara självständiga? Eller ungrarna i Rumänien, eller ålänningar eller skåningar för den delen? Att ge sig in i ett getingbo som detta finns det bara dåliga erfarenheter runt. Jämför USA:s misslyckanden i Vietnam och Irak, Österrike-Ungerns misslyckande balkanpolitik som ledde till första världskriget, västländernas omöjlighetsprojekt att rädda det sjunkande Gaza eller svårigheten att åstadkomma en hållbar lösning för Cyperns framtid (med tusentals turkiska soldater ockuperande norra delarna av ön).

Nej, Kosovo kommer under överskådlig framtid att bli en kvarnsten runt Europas hals.
Gerald Knaus, tankesmedjan European Stability Initiative säger i SvD:
–I praktiken blir Kosovo ett EU-protektorat.

– Risken är stor att Kosovo blir en misslyckad stat. En EU:s omättliga fågelunge som under många år ska matas och skyddas, fortsätter Gerald Knaus och uppmanar EU att äntligen ta en debatt om Kosovos framtid i stället för att bara skicka dit poliser.

Att inte ta hänsyn till Rysslands och Serbiens invändningar är ytterst farligt för framtiden och späder på den ökande klyftan mellan Ryssland och västvärlden. Kosovo utgör den Serbiska statens historiska kärnland, och här utkämpades heroiska kamper mot den överskuggande turkiska ockupationsmakten. Visst kan man sätta press på Serbien på olika sätt (på samma sätt som gentemot Ryssland), men det måste göras utifrån respekt och förståelse och inte genom bombningar och tusentals militärer / poliser från väst som skall bygga konstlade barriärer.

Rolf Gustafsson beskriver i SvD träffande EU:s misslyckande som ett "pinsamt problem".

Enligt Bildt i DN kommer Sverige ta ställning till en ev självständighetsförklaring efter möte i Utrikesnämnden 4/3. För den internationella fredens bästa - erkänn inte Kosovo!

7 kommentarer:

abee sa...

jag tror inte du fattar va du snackar om, vet du hur många människor som har dött för denna dag och Kosovo har aldrig tillhört Serbien dem har bara velat ta de landet.
jag tycker du ska läsa på lite mer innan du snackar !

Oraklet sa...

Du säger att Kosovo aldrig tillhört Serbien, kan du förklara för mig vem Kosovo har tillhört och hur många kosovoalbaner det var i området innan 1950???

Anonym sa...

Hashim Thaci Kosovos president är ju bara en terorist och med breda kontakter till narkomafia och vapen handel!
EU och USA upfostrade en Orm omkring sin hals.
Jätte dåligt politik av USA och föresten falskt!
USA stödjer Kosovo bara för att det är ett perspektiv marknad för vapenhandel.
Och detta helamed Kosovo är ett presendens. Nu kann uppropa självstendighet också alla araber, det räcker bara att de sammlar ihop på en plats i MALMÖ!!!

Sonja sa...

Skönt att det finns folk som tänker annorlunda, om så bara i bloggar. De svenska mediernas täckning av Kosovo-frågan har varit oerhört ensidigt.

Segersam sa...

Ja du abee - alltför många har dött redan. Att trappa upp det hela till en storskalig världkonflikt tror jag inte gör saken bättre...

Anonym sa...

Jag tycker att det är synd att yttrandefriheten ahr gått gå långt som att man låter outbildade kristna idioter utala sig om så komplexa förhållanden som Kosovo och Serbien är! Men i alla fall, hade du hängt med lite i debatten hade du inte uttalat dig om såna naiva saker som "då kanske Baskien också ska vara självständiga". Världens politiker, till och med Reinfeldt, har påpekat tydligt att Kosovos situation inte kan liknas vid någon annan provins, så herregud! Man blir orolig över hur okompetensta människor försöker skriva på ett sätt som ska verka smart utåt för att få med sig mer outbildade människor som inte kan bättre. Och vaddå faderskapet och patriarkatet?? Som sagt LÄS herregud du får itne ont i hjärnan (det säger jag som har magisterexamen!) GUUUD!

Oraklet sa...

"outbildade kristna idioter"

"Man blir orolig över hur okompetensta människor försöker skriva på ett sätt som ska verka smart utåt för att få med sig mer outbildade människor som inte kan bättre."

"Världens politiker, till och med Reinfeldt, har påpekat tydligt att Kosovos situation inte kan liknas vid någon annan provins, så herregud"

Man blir faktiskt rädd att läsa sånt här från en(enligt dig själv) person med ett magisterexamen.
Om du vill veta hur världspolitiken fungerar idag i vår "lågutbildade" värld så kan du reflektera över några saker som kommer här!
1) Falklandsöarna
2) Irland,Skottland
3) Turkcypriotiska delen av Cypern
4) Taiwan m.m

Idag kan man få rättvisa på två olika sätt. Antingen så får man igenom det man vill med militära medel eller om man tillhör dem svagare länder(militärt svagt,ekonomiskt svagt) så går man till FN och protesterar.

Serbien idag kan bara välja det andra alternativet, medans USA,England,Ryssland samt Kina och Turkiet i Cyperns och kurdistans fall m.m gör som dem vill och känner.
Det är viktigt att du fattar den här delen av världsrättvisan, isåll kommer Reinfeldts och din dilemma få ett svar

Sedan den bysantinske kejsaren Herakleios bjöd in slaverna till Balkan på 500-talet. har Kosovo varit bebott av serber. Albanerna som alltid krigade tillsammans med osmanerna mot Serber har aldrig haft Kosovo varken som land, kungarike eller nåt annat.

I slutet av 1800 talet var Serbien tvunget att återlämna Kosovo till osmanerna som sedan påbörjade en utrensning av de ortodoxa serberna från det nyskapade vilâyetet Kosovo. Många uppgifter talar om att totalt mellan 200 000 och 400 000 serber blev tvångsdeporterade från vilâyetet Kosovo. I samband med förföljerser från den muslimska befolkningen samt att serber flyttade ut så har vi kommit fram idag att albanerna vill ha en del av ett land som alltid sedan bysantiska riket har bebotts av serber bara för att albanerna är en majoritetsbefolkning i just Kosovo och för att USA stödjer detta.

Annars hade det inte varit någon fråga om ett självständigt land.
Nästa sak som du kan reflektra över är att i Tyskland bor det idag ca 5 miljoner Turkar, jämfört med ca 2 milj albaner i Kosovo. Det vill säga alltså att här finns det rätt för ett självständigt land?
Förresten hoppas jag att ditt magisterexamen inte är i historia.