onsdag 26 augusti 2020

Korruption i Uppsala?


SVT rapporterar idag om att Uppsala kommun försöker fortsätta en olaglig konstruktion som ensidigt gynnar vänsterpartiet.

 

Olagligheterna fortsätter

Jag har tidigare skrivit (se blogg och på facebook) om hur det beslut som fattades direkt efter valet 2018, trots att det underkändes av Förvaltningsrätten redan följande sommar, 2019, fortsatt att gälla i kommunen ända fram till nu. Erik Pelling säger visserligen i inlägget ovan att arvodena nu upphört betalas ut - men trots det fattade majoriteten i kommunstyrelsen (S L MP V) idag beslut om samma upplägg med enda skillnaden att "tredje vice ordförande" nu kallas något annat. Vänsterpartisterna kommer om beslutet går igenom fortsätta få ut 14.000 kr/mån som tack för att de röstade fram styret med S L MP.

 

Korruption

I debatten  har jag fått slängt emot mig att "korruption" är ett alltför starkt ord. Styret har till och med bemödat sig att lägga ut ett textat videoklipp från fullmäktige där jag förordade införandet av tredje vice ordförande. Och jag har aldrig förnekat detta - men det är inte min idé att vänsterpartiet ska premieras för att ha släppt fram S L MP - där far Erik Pelling uppenbart med osanning.

Min kritik har hela tiden varit att inte styret rättat sig efter domstolsutslaget i förvaltningsrätten som kom förra sommaren, utan framhärdat, och fortsätter framhärda i att de måste gynna (V) enligt sin tidigare uppgörelse.

Tyvärr är det vanligt i Sverige att politiker låter sig köpas med feta arvoden och inflytelserika poster - och det är förstås på ett sätt vad politiken handlar om - makt och inflytande.


Feta politikerlöner

Tyvärr har det börjat gå mer och mer inflation i politiska uppdrag och arvoden. Förr i tiden hade man ett fåtal kommunalrådsposter - tittar man runt i kommun- och regionsverige så blir det hela tiden fler och fler. Får man ett par kommunalrådsarvoden (ofta samma betalning som riksdagsledamöter - för närvarande över 60.000 kr/mån), ja då är man beredd att stödja exempelvis socialdemokraternas maktinnehav.

I Uppsala har MP, som fick färre röster än KD fortfarande TVÅ kommunalråd (mot vårt 1 och SD:s - som också är större - 0). På samma sätt fick L två kommunalråd och ordförandeskapet i kommunens största nämnd - Utbildningsnämnden.

I Malmö lyckades S sitta kvar vid makten genom att tilldela L fyra kommunalråd - lika många som L har ledamöter i kommunfullmäktige. Sossarna själva behåller fem kommunalråd - med sina 20 mandat i fullmäktige.


Vad är korruption

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt i Uppsala ger i Fplus en intressant intervju där han benar ut vad korruption handlar om, och hur korruption breder ut sig i Sverige. Tyvärr finns det alldeles för många exempel, och jag kan bara konstatera att det finns en stor risk att bli fartblind när man har makt och inflytande, bjuds på fina middagar, och tappar kontakten med vanliga människor och det verkliga livet i samhället.

Låt oss hjälpas åt att bekämpa korruptionen - få nya politiker på plats i styrande positioner, och även gärna rensa ut ett antal politiker både i kommuner, regioner och i riksdagen. Sverige (och Uppsala) behöver ordning och reda, ärlighet, och ett sunt styre där det inte finns utrymme för personlig vinning!

Inga kommentarer: