lördag 28 februari 2015

Ebba samlar partiet

Partiledarfrågan i Kristdemokraterna är avgörande för vilken väg partiet väljer att gå. Jag hoppas inte valberedningen gör samma misstag som jag gjorde när jag 2010 som nomineringskommitténs ordförande i Uppsala föreslog Ebba på tredje plats på kommunvalsedeln, och fick se vårt förslag nerröstat av årsmötet. Så här i efterhand är jag väldigt glad över att Ebba blev vald som vårt kommunalråd, det har haft en stor betydelse för att partiet kunnat få genomslag för vår politik och kunnat befästa våra positioner i valet 2014.

Nu när alternativen ser ut att vara Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor vidhåller jag min absoluta poäng från dagen när Göran Hägglund lämnade sitt besked om att avgå att vi måste hämta vår partiledare från den grupp av politiker som har dokumenterat god förmåga att samla röster i val. Ebba fick 2014 i Uppsalas kommunval 2.477 kryss, Jakob fick i riksdagsvalet 251 kryss i Stockholms stad och län totalt.

Nu ska framhållas att Jakob har många andra förtjänster - han har en gedigen erfarenhet av rikspolitiken som statssekreterare i statsrådsberedningen under två mandatperioder, och han har dessutom den i Kristdemokraterna viktiga meriten att, likt jag själv, vara uppvuxen i Jönköpings län. :)

Mats J Larssons DN-intervju (foto ovan) tycker jag ger en bra bild av vem Ebba är och står för. Hennes starkaste förmåga i detta läge är att jag tror hon kan samla sympatisörer från många olika läger. Exempelvis bemöter jag i Dagen dem som försöker utmåla henne som alltför liberal och i intervjun tycker jag hon visar att hon kan lyfta fram även svåra etiska frågor som engagerar många KD-sympatisörer. Hon svarar också avväpnande på kritiken från dem som anser att hon står för långt till höger. Här kan vi notera att Jakob Forssmed svängt från en tydlig pacifistisk ståndpunkt till att idag plädera för ett starkt svenskt försvar.

De senaste dagarna har kandidaterna intervjuats i snart sagt all media. Nedan några länkar om Ebba:

UNT - Därför har hon nått toppen "Enorm press att vara partiledare"
Expressen Jag vill förnya KD ; Hon leder kampen om KD-postenLedare "politik är nu en kvinnobransch" 
Aftonbladet Stärkt KD-stöd för Ebba
NWT Kamp mellan höger och vänster
Jönköpingsposten Acko kan inte matcha Ebba
Folkbladet Busch som Lööf utan flum
Ebba Busch Thors blogg ; om föräldraskapet ; "Jag vill förnya KD"
Frida Parks blogg
Dagen Roland Utbult ger stöd
Tv4 Malou efter 10 Är Ebba KD:s nya partiledare?
DI Ebba.. leder partiledarkampen ; Ledarartikel ; om Saudiavtalet

Se gärna även en debatt från i somras med Gudrun Schyman

Uppdatering: Jag uttalar mig i Världen Idag
Bra om Ebba på DN Debatt av Sara Skyttedal med en opinionsundersökning som visar att väljarstödet ser ut att lyfta med Ebba Busch Thor som partiledare.


Inga kommentarer: