måndag 22 december 2014

Alliansen tjänar på nyval

Ja, sent ska syndaren vakna. Enligt SVT har nu (S) inlett förhandlingar med Alliansen för att som det kan framstå undvika nyval. Som SVT-reportern Kerstin Holm påpekar i morgonprogrammet är det dock regeringen som mest önskar ställa in nyvalet - för de skulle ju därmed kunna säkra regeringsmakten för 4 år framåt. (Därav också Thorwaldssons utspel i veckan) Inte nog med att de förlängt sitt regeringsinnehav till mars, det finns tydligen fortfarande en tro att Alliansen ska HJÄLPA socialdemokraterna att regera!

För det första så betyder inte en Allians-vinst i valet i mars per automatik att SD kommer att fälla en Alliansregerings budget, eftersom det då förutsätter att det finns ett samlat rödgrönt motförslag att stödja. Och det kommer inte att hända.

För det andra så tror jag sannolikheten är hög att Alliansen faktiskt kommer vinna valet i mars. Med tanke på den röra som varit under hösten och Löfvens fruktlösa försök att splittra Alliansen så är det inte mycket att välja på för väljarna. Rödgrön röra eller ordning och reda igen. Kinberg Batra är ett oprövat kort, men hittills har hon visat prov på gott omdöme, och vi bör betänka att Allianspartierna sammanräknat aldrig haft så få mandat i riksdagen. Det finns alltså bara möjlighet att gå framåt när nu väljarna får chans att skärskåda alternativen lite bättre.

Så tack och lov verkar det inte ligga så mycket i samtalen (se SvD) som först rapporterades av (vänster-) journalister som förstås älskar den nya regeringen, som också har "kulturelitens" stöd.

Nej, det är ju bara så att Magdalena Andersson fattar den utsträckta handen från Alliansen, som de erbjöd redan i DN-artikeln 9/12. Jag tycker det är storsint att erbjuda förhandlingar till en regering som uppenbart inte klarar att genomföra sin politik.

2 kommentarer:

Adam sa...

Hej!

Jag förstår att du föredrar att vara optimist, och inte vill kasta yxan i sjön, men finns det verkligen så mycket som talar till Alliansens fördel i ett eventuellt nyval? FP och KD ligger farligt nära 4-procentsspärren. Dessutom bör andelen taktiska stödröstar sjunka när inget block är i närheten av egen majoritet. Lägg därtill en relativt okänd AKB (M) som ska försöka locka tillbaks väljare från SD. Jag har svårt å tro att en liberal feminist är rätt person för den uppgiften. Hur det kommer gå återstår givetvis att se. Mitt tips är att det inte blir några större förändringar i väljaropinionen. De partier som har mest att frukta är KD, FP och V. Övriga partier ligger på säker mark.

Frågan är om det ens blir något nyval?

Segersam sa...

Det kan hända mycket i valrörelsen. Jag tror det blir ett val mellan ett tydligt allians-alternativ och ett otydligt rödgrönt alternativ (vem regerar med vem?). Kryddat med SD förstås.

De som kommer att förlora är S (lågt valdeltagande) och V som uppenbart inte är ett seriöst regeringsalternativ. Jag tror både KD och FP har en möjlighet att kliva fram. M är förstås den osäkra faktorn, men tror AKB ändå är ett ansikte som utstrålar regeringsduglighet. Kan folk rösta på Löfven kan de även rösta på Anna Kinberg Batta. Hon har ju betydligt starkare politisk erfarenhet än Löfven! Hon har ju t o m suttit länge i riksdagen!