torsdag 30 oktober 2014

Sverige i dåligt sällskap

När Sverige nu erkänner Palestina så hamnar vi i dåligt sällskap. Det är världens diktaturer och skurkstater som står med bland de som hittills erkänt staten, medan de västerländska demokratierna hittills har undvikit detta.

Orsaken är naturligtvis att Palestina fortfarande är omstritt och att man både kan ifrågasätta om det finns en legitim regering och kontroll över territoriet. De palestinska territorierna plågas av omfattande korruption, utbredd arbetslöshet (ca 30%) och åtminstone 30% av BNP utgörs av utländskt bistånd, på Gaza är 80% av befolkningen beroende av bistånd.

Hela Palestina-projektet är ett misslyckande för demokratierna i Väst - genom sin missriktade intervention har man skapat ett beroende som indirekt gett legitimitet till våldet mot Israel, bland annat de två intifadorna som förstört det tidigare relativt goda samarbete som funnits mellan de Israeliska och Palestinska folken.

Grundläggande är det dock det palestinska styret självt som genom sin bristande demokratiska förankring och genom bristen på respekt för mänskliga rättigheter bäddar för det palestinska folkets olycka. I stället för våld och hat borde man acceptera Israel som den demokratiska, visserligen judiskt dominerade, stat det är och genom en fredlig samexistens ta del av det välstånd som Israel har fört in i regionen. I Israel ligger t ex BNP/invånare på 30.000 USD, att jämföra med knappt 1.000 USD i de palestinska territorierna.

I Israel är det fullt möjligt för den arabiska befolkningen att både vara medborgare och delta i samhällsbygget, något som i dagsläget skulle vara omöjligt för judar i en palestinsk stat.

Margot Wallström hänvisar till erkännandet av Kosovo, något som jag också kritiserade på denna blogg. Bättre att låta bli att göra fel än upprepa dem igen! Sverige borde ägna sig åt demokratiutveckling och mänskliga rättigheter för dem som är villiga att ta emot den hjälpen i stället för att tvinga sig fram enligt en egen vänsterpräglad utrikespolitisk agenda. Att det är i första hand ett politiskt beslut erkänner ju Wallström själv - det är "ett speciellt fall [med] starka politiska argument för ... ett erkännande"

Israels Utrikesminister Lieberman påpekar att situationen i mellanöstern är betydligt mer komplicerad än självmonterade möbler från IKEA (Jerusalem Post)

DN 
SvD
Dagen

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Jag undrar vad våra isländska bröder och systrar tycker om att anses ingå bland "världens diktaturer och skurkstater". Jag antar att du samtidigt anser att de brittiska och irländska parlamenten som med stor majoritet uppmanat sina regeringar att följa Sveriges exempel och erkänna Palestina också är parlamentsledamöter i världens diktaturer och skurkstater.

Jag är stolt i dag. Det känns skönt att vi äntligen behandlar båda parter lika och samtidigt uppmanar BÅDA parter att göra allvar och förhandla fram en fred som är acceptabel för båda parter.

Att du hänvisar till Israels Utrikesminister Avigdor Lieberman säger allt. En man som inte vill ha fred.

Segersam sa...

Sven - till skillnad från Island, och de anglo-keltiska parlamenten, så finns några andra länder som inte bara erkänt Palestina, utan även LÅTIT BLI att erkänna Israel, t ex Kuba, Iran, Pakistan, Nordkorea och Indonesien. De behandlar ju definitivt inte BÅDA parter lika!

Det är just den indirekta legitimeringen av ENSTATSLÖSNINGEN (se mitt tidigare blogginlägg: http://segersam.blogspot.se/2014/09/enstatslosningen-for-palestina.html) som jag vänder mig emot. Och som man alltså på sätt och vis godkänner med att erkänna en stat som styrs av organisationer (Hamas) som har just denna agenda. Det innebär att det inte går att förhandla fram en fred "som är acceptabel för båda parter", eftersom för den ena parten blir det verklg fred först när Israel är bortsuddat från kartan.