tisdag 27 januari 2009

Gaza i landstingspolitiken

Vid gårdagens landstingsstyrelse försökte vänsterpartiet föra in Israel-Palestina- konflikten i landstingspolitiken. Visserligen var det en till synes vällovlig ambition att hjälpa barnen på Gaza som var motiveringen, men vi i Alliansen sa nej till detta.

Jag motiverade vårt ställningstagande med att om landstinget ska ägna sig åt biståndsverksamhet så bör man inte som första objekt välja att indirekt ta ställning i en så laddad konflikt som Israel-Palestina-konflikten. Det finns barn som är traumatiserade också på den Israeliska sidan efter att sedan många år på sina skolor ha fått gömma sig för ständigt återkommande palestinska raketattacker. Om man dessutom vill få en stor effekt och hjälpa många barn skulle man kunna åstadkomma mycket genom att stödja mödravården både i mellanöstern och på andra håll. Det finns också ett antal konfliktområden i världen som vi nästan inte hör talas om i Sverige, där barn också lider och dör.

Nej, vänsterpartiets agerande luktar av politisk opportunism, och Sören Bergqvist sa också rakt upp och ner att man agerade för att appelera till väljargrupper med palestinsk anknytning i Sverige.

Det finns så många skevheter och halvlögner runt situationen i Israel och på Gaza, varav jag i senaste Uppsalatidningen bemötte ett från vänsterpartisten Miro Anter. Han jämförde Israel med apartheidregimen i Sydafrika och jag svarade så här:

"De 1.144.000 israeliska araberna (ca 20% av befolkningen i Israel) har fulla medborgerliga rättigheter. Rösträtt och representation i Israels riksdag, Knesset, yttrandefrihet, statusen av arabiska som ett officiellt språk är alla exempel på dessa rättigheter. I Israels omgivning saknar de flesta araber rösträtt, yttrandefrihet och rättstrygghet eftersom nästan alla grannländer är mer eller mindre hårt styrda diktaturer. Det är därför otroligt missvisande att jämställa Israel med apartheidregimen i Sydafrika som Miro Anter gjorde i sin insändare.
Man skulle i stället kunna jämföra med de palestinska självstyrande områdena där inga judar kan bo ("judenrein"), och som har präglats av mer eller mindre inbördeskrig och rättslösa lynchningar.
Jonas Segersam, styrelsemedlem, kristdemokraterna i Uppsala"

Inga kommentarer: