onsdag 20 juni 2012

Årets Uppskattning

Årets Uppskattning delas ut av oss i landstingets kulturnämnd till Gottsunda Dans och Teater som årets arrangör av barn- och ungdomskultur i Uppsala län. Priset utgörs av ett konstverk av Kolbeinn Karlsson "Tre figurer på en äng".

måndag 18 juni 2012

Mälartåg

Nu är det dags att se till att vi får ett sammanhållet regionaltågsnät i Mälardalen. Jag kommer att tala för detta nu under landstigsfullmäktige som pågår i Uppsala idag och i morgon.

Bilden visar en karta som finns i en rapport "Utveckling av den regionala tågtrafiken" från MÄLAB (Mälardalstrafik AB), och visar en möjlig linjesträckning för denna trafik. Om beslut fattas om inköp av tåg under 2013 kan trafiken komma att vara igång 2017.

Här gäller det för Uppsala län att haka på. Dels behöver vi ha en beredskap att bära en del av kostnaden, vilket vi borde till stor del tagit på oss redan genom våra utbyggda Upptåg. (totalt kan hela satsningen komma att kosta 300-400 Mkr. extra om tio år) Dels måste vi se till att föra in även just Upptåget i det här systemet! Exempelvis är det en stor brist på kartan att inte tågtrafiken Uppsala-Sala som är en viktig länk i systemet. Dessutom borde även busstrafiken Enköping-Uppsala vara med i väntan på att järnvägen Aroslänken blir byggd.

Nu krävs det en politisk vilja och ledarskap för att denna viktiga satsning ska kunna komma till stånd. I hela regionen. Det hade varit enklare om det varit färre landsting inblandade som i Skåne (pågatågen) och Västra Götaland (västtrafik). Men det viktiga är som sagt att något nu händer.

måndag 11 juni 2012

Självklart med skolavslutning


I kväll har vi haft skolavslutning för Källskolan i Vaksala Kyrka. Med präst och allt. Och Tobias och Joel sjöng med sina klasser. Och vi sjöng både En vänlig grönskas och Den blomstertid.

Det är en märklig debatt vi har nu i Sverige. Att man på kommunala skolor inte skulle kunna ha en sådan här skolavslutning är helt enkelt tragiskt. Några få ateistiska proffstyckare har fått förstöra en god tradition i hela vårt land. Skulle inte rektorer själva kunna få avgöra vad som är rimligt utifrån lokala förhållanden? Man får vara i kyrkan med alla kors och symboler, man får ha en präst som medverkar, man får sjunga Den blomstertid med "Guds godhets rikedom", men däremot får prästen INTE säga "Gud välsigne er och ha en härlig sommar", eller be Fader vår eller något annat hemskt. Nej, det är en märklig självförnekelse vi lever i. Kanske vi ska ändra vår svenska flagga till att mer likna den Ukrainska, det riskerar ju annars bli en obehaglig påminnelse om Jesus med alla kors överallt...

Nej, tack Vaksala kyrka för att ni tog emot oss, och att vi fortfarande kunde säga "A Dieu" till varandra nu när sommarlovet börjar!