torsdag 18 juni 2020

Bekämpa Corona - mörka inte uppgifter


Uppsala kommun döljer Corona-förekomst

Radio Uppland rapporterade igår om att Uppsala kommun vägrat lämna uppgifter om på vilka äldreboenden det förekommer Covid-19 smitta. Alltså enbart statistik, inga personuppgifter.

På kommunstyrelsens arbetsutskott under morgonen diskuterade vi kommunalråd detta, och jag sa som jag tidigare sagt att jag tycker vi borde vara öppna med uppgifter. De flesta instämde, varpå Caroline Hoffstedt tvingades gå ut och förklara att kommunen kommer att släppa dessa uppgifter.

För lite har gjorts

Jag gick tidigt ut och talade om att vi från kommunen behöver vara mer aktiva - exempelvis när det gäller stängning av skolor. Jag tog också internt upp frågan om öppenhet och transparens när det gäller vilka skolor och boenden som har smitta men fick då svaret att vi inte ska sprida någon oro. Något som alltså behållits som policy ända fram till igår - så vi får verkligen tacka Radio Uppland som legat på kommunen!

Äldre drabbas hårt

Nu är vi uppe i över 5 000 dödsfall i Corona i Sverige. En stark kontrast inte minst mot våra nordiska grannländer. Och jag tror tyvärr det beror på att vi var för sena att fatta nödvändiga beslut. Tyvärr kommer inte en del av det som skulle gjorts i mars igång förrän nu i juni - exempelvis testningen.

På senaste mötet med SKR (Sveriges kommuner och regioner) fick vi en rapport om hur läget inom äldrevården ser ut nationellt. Det är sorgligt att höra om de många exempel på vårdboenden som inte funkat som de ska i den här situationen - problemen där har berott på bristande ledarskap och bristande hygienrutiner / kunskaper. Ett problem har också varit att människor som inte visat symptom har spritt smittan - återigen alltså en orsak av att man inte bedrivit smittspårningen som man borde, inklusive testning. Särskilt i demensboenden (som på Samariterhemmet i Uppsala, som nu kommit tillrätta med problemen) har spridningen varit större, något som också påtalats av just SKR genom en hemställan till regeringen

Situationen för äldre visar tillståndet i samhället

Det är hårresande när man hör en del historier på hur det gått till på äldreboenden i Sverige. Exempelvis det fall som först DN rapporterade om - och sedan SVT:s Agenda. Thomas Andersson räddade livet på sin 81-årige pappa Jan genom att tvinga fram att man avbröt den palliativa vården och satte in behandling mot Covid-19.

När man får höra att många äldre, som Jan, blivit ordinerade palliativ vård (i stället för kurativ / behandlande vård för att bli frisk) av läkare över telefon är det oerhört allvarligt. Yngve Gustafsson, professor i geriatrik är oerhört kritisk i DN och i Agenda-programmet. Det han talar om illustrerar att tyvärr fungerar inte vårt samhälle riktigt som det ska när det gäller omsorgen av våra äldre. Det ska inte behöva bero på om man har aktiva anhöriga om man får den vård man behöver. Alla äldre ska behandlas lika väl - det handlar om värdighet och människovärde.

Värdemätare

Just synen på äldre är en av fyra värdemätare jag räknade upp i en artikel om svenska värderingar förra sommaren. Det har varit mycket tal om att det är det eller det politiska blocket som är skyldiga till bristerna. Tyvärr tror jag inte det spelar så stor roll vem som styr på kort sikt - värdeförändringar sker över tid.

Särskilt i Stockholm upplever jag att en uppluckring av värdegrunden i samhället är på gång (något som bekräftades i ovan länkade DN-artikeln av en läkare på Karolinska)

Tyvärr hotas det absoluta människovärdet, grundat på idén att människolivet är något som man inte kan tumma på, av en värderelativism som breder ut sig. Ytterst har utilitarismen - den etik som säger att man måste handla på ett sådant sätt som maximerar den sammanlagda lyckan oberoende av om man behöver offra några enskilda människoliv - visat vad denna rämnade värdegrund kan innebära. Etikprofessorn Torbjörn Tännsjö är en av de starka förespråkarna av denna etik, och genom sitt stora inflytande på exempelvis Karolinska Institutet har detta tänkandet vunnit insteg.


Inga kommentarer: