tisdag 9 juni 2020

Liberalerna tar stöd av Sverigedemokraterna


På kommunfullmäktige debatterade vi ekonomin. Jag tog då upp frågan om den tilläggsbudget som vi presenterade tidigare i våras från Uppsala-Alliansen och Vänsterpartiet.

Som jag skrivit om tidigare här på bloggen (först 1/3, och sedan en uppföljning i samband med kommunstyrelsen 12/3) så skulle denna överenskommelse ha inneburit 45 miljoner kronor mer till Uppsalas välfärd. Mohamad Hassan blev väldigt störd över att vi gjorde upp en budgetfråga med Vänsterpartiet och ansåg enligt aftonbladet att det nu var "fritt fram" att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det var detta jag tog upp i debatten i klippet ovan. För när frågan först kom upp i kommunfullmäktige så återremitterades vårt förslag av minoriteten (S L MP), och efter att ha pratat med SD (enligt uppgift från Simon Alm själv i UNT), så fick plötsligt liberalerna och sossarna stöd för att avslå vår tilläggsbudget av SD, som först hade stött våra förslag. Argumentet från SD var att man i stället borde satsa pengar på Coronaåtgärder, men det är en helt annan fråga som vi måste hantera i särskild ordning. Uppenbart hade Simons Alms "känsliga" samtal med styret lett till att Sverigedemokraterna nu stödde styret.

Jag blev också angripen av Mohamad Hassan för att vi trots vårt tilläggsförslag inte satsade lika mycket pengar som vänsterstyret på välfärden, och det stämmer delvis. Till skillnad från Liberalerna, som lämnade Alliansens gemensamma skattesänkningskrav när de gick in i samarbetet med sossarna, så står vi fast vid vårt krav att återställa skatten i Uppsala kommun till samma nivå som innan den rödgröna majoriteten höjde den 2015. Vi anser att vi behöver effektivisera hela kommunens verksamhet och framför allt spara på allt som inte är kommunens kärnverksamhet - välfärden.

Därför rimmar det väldigt illa med den politik som januaripartierna borde stå för att när riksdagen beslutar om 7,5 miljarder i tillskott till välfärden, ja då föreslår liberalerna, sossarna och miljöpartisterna att dessa pengar (117 miljoner för Uppsala) bara ska läggas på resultatet. Oberoende av coronakrisen är det en oansvarig hantering.

Inga kommentarer: