fredag 20 september 2019

Fler trygghetsboende behövs


Nu sitter jag på kommunens Pensionärsråd och bostadsfrågan kommer upp.

”Sent ska syndaren vakna”, konstaterar jag. Verkar som det är mer bekymmer att hitta ett bra namn för boendeformen än att verkligen se till att äldre får fler platser i anpassade boenden i Uppsala.

”Servicehus”, ”seniorboende”, ”trygghetsboende”, ”äldreboende” - kärt barn har många namn men det är som sagt resultatet som räknas.

I början av 00-talet under regeringen Göran Persson avskaffades servicehusen i rasande takt, en utveckling som bromsades in efter att vi kom in i regering 2006. Trygghetsboenden, en anpassad boendeform för äldre, som till viss del förebygger behovet av inläggning på vårdboenden, infördes, men 2014 stannade denna utveckling av.

Den nya S-regeringen försökte göra ett omtag med att införa ”biståndsbedömda trygghetsboenden”, något som tack och lov SLMP styret i Uppsala nu tycks säga nej till. Det blir bara mer byråkrati.

Det sägs i föredragningen att utmaningarna är ”otydlighet kring... ansvaret” och ”hur ska vi få byggherrar att uppföra bostäder för äldre”. Svaren är enkla. Ansvaret är politikernas, och när det gäller byggherrar har vi en stor egen sådan - Uppsalahem!

Vi kristdemokrater vill införa en äldreboendegaranti för alla 85+, och Uppsalahem skulle kunnat få ett uppdrag idag att bygga trygghetsboende om Kristdemokraterna styrt!

Inga kommentarer: