torsdag 29 januari 2015

Vem tar över Kristdemokraterna?


När jag förra veckan hörde Göran Hägglund på SKL sa han inget om att avgå som partiledare, utan den nyheten kom idag. Bra att han nu lämnar över för nya krafter, även om han naturligtvis också kommer att lämna ett tomrum efter sig. Han har varit en mycket hårt arbetande och kompetent politiker och socialminister och bidragit till att Alliansen under 8 år kunnat inneha regeringsmakten i Sverige. 

Nu kommer naturligtvis frågan vem som blir efterträdare. Något oväntat är tydligen avsikten att utlysa ett extra riksting inom kort i stället för att vänta till det ordinarie i höst. Ska samma "karriärväg" gälla som för Göran själv, ja då går blickarna till gruppledaren /-na i riksdagen, närmare bestämt Emma Henriksson och Jakob Forssmed.

Min absoluta käpphäst är dock att vi måste ta kandidaterna bland de politiker som har dokumenterat goda resultat i val att visa till. Som parti är vår enda överlevnad att ha företrädare som förmår kommunicera vår politik till väljarna och skapa sympati och engagemang för den så att vi får många röster i valen framöver. 

Ebba Busch Thor är en av de mest kryssade (2477 kryss) kommunpolitikerna i Sverige och var för ett par år sedan 17 röster i från att bli vald till vice partiledare för Kristdemokraterna. Eftersom jag jobbar tillsammans med henne vet jag att hon är en god kommunikatör, förmår skapa ett gott arbetsklimat i gruppen och är dessutom glad och engagerande. Andreas Carlsson är en annan politiker som kan visa till att han kryssat sig förbi två sittande ministrar i senaste valet och därmed står för ett starkt väljarstöd. Samt Lars Adaktusson som gjorde en mycket stark EU-valrörelse och även vågat komma med förslag i många viktiga frågor. Partisekreteraren Acko Ankarberg-Johansson har också ett gott "track record" (goda meriter) från kommunvalen i Jönköping där hon flera perioder varit kommunalråd och har erfarenhet även av att leda ett majoritetsstyre.

Nu kan jag tänka mig att det blir aktuellt med val både till partiledare och vice partiledare eftersom jag  tvivlar på att även Maria Larsson kommer att fortsätta i presidiet. Därmed är det så mycket viktigare att bygga ett bra och allsidigt lag för framtida framgångar för partiet!

2 kommentarer:

Thompa G sa...

Sara Skyttedal bör ta över!

Segersam sa...

Verkar inte som hon ställer upp. I helgen nominerade KDU Ebba och Acko

http://kdu.se/kdu-nominerar-ebba-busch-thor-och-acko-ankarberg-johansson-till-partiledare-for-kristdemokraterna/