måndag 14 september 2009

Heja Erna Solberg

Erna Solberg, partiledare för norska Høyre, är Norges hopp idag. Det norska stortingsvalet ser ut att bli en rysare, trots vad jag själv trodde. I och med Kristdemokraternas systerpartis KrF:s schabbel med sitt ställningstagande "varken Jens eller Jensen" (d v s nuvarande sosse-statsministern Jens Stoltenberg och Fremskrittspartiets Siv Jensen) finns det obefintliga förutsättningar för en borgerlig majoritetsregering, även om den nuvarande rödgröna koalitionen förlorar valet. Därför hade jag också trott att väljarna skulle fortsätta stödja den sittande regeringen.

Enda hoppet är att väljarna är så trötta på de rödgröna att de helt enkelt röstar bort dem. Och det är väl kanske inte så konstigt, eftersom Norge just fått genomleva det som troligen skulle bli resultatet om den rödgröna röran i Sverige tar över efter valet nästa år. Med Sosialistisk Venstreparti (Norges vänsterparti) i regeringen, och på finansministerposten, är det ju självklart så att politiken blir extrem - ifrågasättande av Norges NATO-medlemskap, oansvarigt slöseri med skattepengar och en familjefientlig familjepolitik.

Hoppet som nu kliver fram är Erna Solberg, en trygg kvinna med båda fötterna på jorden (Ekot, DN, SvD) . Klarar hon att antingen få ihop en regering med FrP, eller möjligen med KrF och Venstre? Ett "skräckscenario" om regeringen förlorar är en mittenregering där också Arbeiderpartiet inbjuds... Fast, det är ju förstås bättre än om SV:s Halvorsen och hennes vänstergäng fortsätter med sitt ödeläggande av vårt fina grannland i väster.

Att fortsätta att frysa ut Fremskrittspartiet tror jag är ett historiskt misstag. Det ger det högerpopulistiska partiet en martyraura som de kan fortsätta använda för att sätta käppar i hjulet på ett välbehövligt skifte i norsk politik. De övriga borgerliga partierna måste inse att det finns ett stort stöd hos väljarna för många av de frågor som Fremskrittspartiet driver! Som jag brukar säga - populism är inget skällsord utan ett honnörsord. "Populus" betyder folket och betyder populism att företräda folket borde vi alla politiker bli bättre på det. Det är ju det som är demokrati!

Se även DN 1,2, SvD 1,2,3, Solbergs hemsida (fotot)

Inga kommentarer: