fredag 8 augusti 2008

Rysk dubbelmoral

En farlig eskalering i Georgien har inletts idag, ja vi är rent av på väg in i ett nytt kallt krig på grund av detta (K Gerner i DN). Här visar sig Rysslands nya KGB-ledda (Putin var ju KGB-agent 1975-1991) stormaktsambitioner, samtidigt som det blottlägger en dubbelmoral från stormaktens sida. Å ena sidan hävdar man moderlandets territoriella identitet (visserligen med viss rätt) när det gäller Tjetjenien och Kosovo, men när det gäller Sydossetien (och Abchasien), då saknar plötsligt Georgien all rätt till sitt territorium som ligger centralt beläget i den unga kaukasiska republiken (titta på karta hos t ex wikipedia).

Tja, Georgien är väl inte heller Guds bästa barn, och jag försvarar definitivt inte övergrepp från deras sida gentemot Adzjarer och sydosseter. Det är dock mycket märkligt om man i säkerhetsrådet från EU och USA INTE kan sluta upp på Moskvas förslag att båda sidor ska avstå från våld (expressen).

Det är inte lätt att se vem som är skurken i detta drama, men det är som sagt tydligt att Ryssland spänner musklerna. Det fick vi också exempel på häromdagen när man från Danmark klagade över Rysslands stridsflygningar längs danskt flygrum, som numera liknar dem under det kalla krigets dagar (SvD)

Inga kommentarer: