tisdag 15 september 2009

Mittenschabbel gav Stoltenberg makten

Tyvärr infriades mina starka farhågor att den norska rödgröna regeringen blev omvald. Kristelig Folkeparti ("kristdemokraterna") och Venstre ("folkpartiet") har inte förmått ställa om från en historia med framgångsrikt mittensamarbete under kristdemokraten Bondevik utan har fortsatt med sitt fruktlösa utfrysande av Fremskrittspartiet. Nu har väljarna sagt sitt, och Venstre har bara kvar två mandat i stortinget och deras partiledare Sponheim avgår (VG).

Nu hoppas jag man under de kommande fyra åren förmår bygga en grund för övertagande nästa gång. Det är ju i grund och botten tragiskt att ett borgerligt land som Norge sitter med en regering där socialisterna styr utifrån en minoritet. Att Senterpartiet bytt sida är förstås ett svek i sig, men där finns gamla låsningar mot borgerligheten som t ex EU-frågan och jordbrukspolitiken som bakgrund.

Tack och lov är situationen i Sverige den omvända! Kan nu bara Allians för Sverige hålla i lika fint som Stoltenberg så går det bra nästa år.
Media: DN 1,2,3, SvD 1,2,3 , VG 1,2,3,
foto: VG nett - Lars Sponheim sörjer

3 kommentarer:

palle sa...

Intressant analys, i synnerhet din beskrivning av utfrysningen av Fremskrittspartiet som fruktlöst när det är enda sättet att hantera dessa rassister. Kommer KD och alliansen att ta emot Sverigedemokraterna med öppen famn när de får 5 procent av rösterna som behövs för att alliansen ska behålla makten? Dags att damma av historieböckerna och läsa på om NSDAP och borgarnas, i synnerhet Zentrumpartiets, agerande i slutet av 1920- och början av 1930-talen.....................

Isbjörn sa...

Problemet för den borgergliga sidan i Norge kommer nog att fortsätta. Det är större chans att Venstre går över till den rödgröna majoriteten än att de samarbeter med Frp. Krf skulle nog gärna gjort detsamma med de är knappast välkomna.
Problemet med Frp är inte som de flesta här i Sverige tycks tro att de är så främligsffientliga, men att de för en fullkomligt löjeväckande populistisk politik. det finns inte spår av realpolitik i deras program, och det gör det å ena sidan tämligen svårt att samarbeta med dem, å andra sidan väldigt populära som protestparti.

Norsk politik är egentligen lite underlig eftersom de två partierna som för identisk politik, av historiska själ, inte vill samarbeta - Arbeiderpartiet och Höyre.

Anonym sa...

Palle Palle Palle.

Du vet åpenbart lite om norsk politikk, og ingenting om FrP...om ikke dere i Sverige har lagd en egen definisjon av ordet rasist som innebærer alle som vil ha en mer restritiv innvandringspolitikk.

Gå og ta deg et glas rødvin med Gudrun S, dere er sikker helt enige i Svensk politikk..

Mvh
Norrbaggen