tisdag 11 oktober 2022

Alliansen är åter i Uppsala


Nu har vi lanserat Allians för Uppsala som ett alternativ för styret av vår kommun. Jag hoppas och tror att det också kan bli utfallet vid första kommunfullmäktige om en vecka.

Oklart valresultat

Valet resulterade i ett oklart parlamentariskt läge i vår kommun (se val.se). Alliansen (M C KD L) har 32 mandat. Rödgröna (S V MP) har 39 mandat. Det krävs 41 (av 81) för majoritet.

Vi i Allianspartierna tog tidigt kontakt med MP, och förde även samtal med V. Men de rödgröna bestämde sig ganska tidigt för att sluta sitt samarbete - vilket de presenterade för pressen nyligen (se SVT).

Erik Pelling och S V MP skulle kunna styra vidare, men det kräver då stöd från minst ett till parti. Därför har Pelling intensivt uppvaktat L, C och efter valet UP. Utvecklingspartiet demokraterna är det parti som det från Centerpartiet uteslutna kommunalrådet Stefan Hanna startat, och som även kom in i Uppsala kommunfullmäktige. Jag tror att det största hindret för en sådan samverkan är vänsterpartiet. För Liberalerna var förutsättningen att gå in i en samverkan med S och MP efter förra valet att inte V skulle vara med. Men nu har V:s Tobias Smedberg tröttnat på den rollen och vill vara med i en majoritet, vilket försvårar för L, C och UP.

Till detta kommer SD som fortfarande är en omöjlig samarbetspartner för de flesta partier. SD är inte så stora i Uppsala, men ökade från 7 till 8 mandat, och det innebär att även SD troligen blir en slags vågmästare.

UP avgör     

Vi har nu fått ihop en gemensam syn inom Allians-partierna hur vi ska styra Uppsala (se UNT, Upplandsradion , UNT:s ledarsida och SVT). Vår överenskommelsen innehåller en gemensam grundsyn om att vi behöver hålla i ekonomin, samtidigt som vi prioriterar kärnverksamheterna. Uppsalaborna och företagen behöver en bättre service och vi behöver se till att få ordning på vår verksamhet.

Nu är det upp till UP att välja om de vill ha fyra år till med Erik Pelling (vilket partiet obegripligt nog öppnat för), eller om de vill ha ett nytt, modernt styre med partier som prioriterar något annat än vänsterpolitik.

Inga kommentarer: