torsdag 22 oktober 2020

Sänkt skatt för bättre välfärd

 Jag och KD:s lokale ordförande Elias Moberg presenterar budgeten

Vi har nu presenterat vår budget för 2021 - Kristdemokraternas första egna budget för Uppsala kommun sedan 2017. (Hela budgeten finns här - se vår hemsida)

Efter tre år med gemensamma budgetar M-C-L-KD, och senare M-C-KD efter att liberalerna bytt sida i politiken vill vi nu presentera vad som är unikt för Kristdemokraterna.

Skattesänkning

Tillsammans med Sverigedemokraterna är vi de enda partierna som står fast vid det förslag som vi lagt ända sedan de rödgröna höjde skatten 2015 - att återställa denna skattehöjning på 30 öre. Vi kristdemokrater går till och med så långt så vi föreslår en sammanlagd skattesänkning på 50 öre under perioden 2021-2023.

Nu är inte skattesänkningar något självändamål, men genom att effektivisera kommunens verksamhet och fokusera på kärnverksamheten kan vi ge medborgarna i kommunen lite mer pengar att röra sig med. Vår skatt är för övrigt väldigt hög - jämför 21,14 öre per skattekrona som vi har med Sollentunas 18,12 eller Solnas 17,12.

Fördelen med sänkt kommunalskatt är att den kommer alla löntagare tillgodo, eftersom alla betalar kommunalskatt. Sänkt statlig skatt ger bara de rikaste mer pengar i plånboken.

Skenande kostnader och höga lån

Uppsala har under sex år med vänsterstyre haft mycket höga kostnadsökningar. Allra högst under valåret 2018 då kostnaderna ökade med hela 7%. Det är långt mer än inflationen, löneökningarna, eller befolkningstillväxten.

Visserligen har skatteinkomsterna stigit, men problemet är då att politikerna på vänsterkanten har låtit alla de ökade intäkterna gå åt till att svälla den kommunala kostymen, och inte minst administrationen. När jag började som kommunalråd förfasades vi över de över 50 kommunikatörerna som kommunen hade anställda - nu är de snart 100! Samtidigt har vänsterstyret beslutat om nytt stadshus för 1 miljard kronor, nya Studenternas för 1 miljard, nya Fyrishov för 1 miljard, och nu senast ny ishall för 500 miljoner kronor. Jag säger inte att vi inte ska bygga nya anläggningar, men till exempel äventyrsbad skulle vi kunna överlåta på privata företag som man gjort i Västerås och Örebro. Alla tunga investeringar i Uppsala gör nu att vi är uppe i en total låneskuld på över 17 miljarder kronor, 77.000 kronor per kommuninvånare.

Jag har sammanställt en översikt över just den här utvecklingen som du kan hitta här. "Sex år med vänsterstyre 2014-2020"

Satsa på välfärden

Man löser inte allt med mer pengar, men trots att vi sänker skatten, och håller nere kostnadsutvecklingen får vi ändå ihop ett gott resultat (över 3%) och prioriterar välfärden. 

Vi jobbar för att komma åt bidragsfusk, får till familjehemsplaceringar i stället för HVB-placeringar, och sätter personer i försörjningsstöd i arbete genom välfärdsjobb. Allt detta ger mer pengar till angelägna satsningar. Vi sparar dessutom på fritidsgårdar, offentlig konst, administration, kommunala skrytbyggen, trafikavstängningar i city och spårväg från resecentrum till Gottsunda. I stället är det äldreomsorg, trygghet och en högkvalitativ barnomsorg som prioriteras.

Jag är stolt över att representera ett parti som ställer sig på medborgarnas sida i Uppsala! 



Inga kommentarer: