tisdag 21 maj 2013

Reinfeldt talar klarspråk om Husby

Efter att oppositionen tagit till brösttoner över att inte statsministern uttalat sig om händelserna i Husby (som om det vore lösningen), har han idag bland annat sagt följande (DN):

"– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

- Om vi ger vika där, då är vi färd med att byta samhällsmodell."

Det är bra och tydligt. Och går på tvärs mot vad som sägs av företrädare för "Megafonen" i DN:

"Tycker du att det är okej att människor kastar sten och bränner bilar?
– Det hjälper inte att vare sig försvara eller ta ställning till det som händer, vi kan bara förstå det.... Ju större klyftorna blir kommer det tyvärr finnas människor som tar ut sin frustration på det här sättet", säger Rami Al-Khamisi från Megafonen.

Jag tycker det minsta man kan begära är att man tar avstånd från det som hänt. Verkar vara en märklig organisation som enligt uppgift bland annat arbetar för att ungdomar ska engagera sig politiskt. Tyvärr finns det bland vänster- (och för den delen höger-) extremister en acceptans för att använda våld i politiskt syfte (har tidigare skrivit om ett möte med afa). Något vi alla tydligt måste ta avstånd från. Det är ALDRIG ok att kasta sten, vare sig mot skyltfönster, poliser, andra människor eller bilar. Eller att för den delen anlägga bränder eller använda våld i övrigt.

Det märkliga är att det även inom exempelvis socialdemokratin finns företrädare som försvarar agerandet och menar att man inte kan utkräva individuellt ansvar! Så här skriver Lawen Redar och Anders Österberg i SvD: "Det individuella ansvaret hade kunnat utkrävas om de ojämlika förutsättningarna inte hade varit ett rådande faktum. Men idag växer allt fler barn och unga upp i fattigdom." (Apropå en mycket bra artikel av Gulan Avci)

Det är alltså politikernas fel som låter klyftorna växa och inte angriper fattigdomsstrukturerna i samhället. Visst finns det mycket att göra för att minska utanförskapet, men det försvarar ju inte att enskilda människor tar till våld, eller gör det det? I Sverige har vi demokrati och frihet. Och definitivt inte fattigdom om man ser i ett globalt perspektiv. Var och en kan säga sin mening eller engagera sig politiskt. Då är det inte, jag upprepar INTE acceptabelt som medborgare att tillgripa våld av någon som helst anledning.

Inga kommentarer: