tisdag 10 juni 2008

Försvarssamarbete Sverige-Norge

"Sverige friar till Norge" skriver norska Aftenposten idag i sin nättidning. Det är bra! Synd bara att det sker utifrån kris och katastrof i det svenska försvaret... Men ett nordiskt samarbete på försvarsområdet är det absolut hög tid för. Och kan det så småningom ske inom ramen för NATO-samarbetet så är det ännu bättre.

Nu får vi hoppas att normännen köper svenska JAS också, så blir samarbetet ännu lättare. Men det behöver ju inte betyda att vi ska ha kvar bara en flottilj i Sverige. Förutom Kallinge och Luleå tycker jag gott Uppsala borde vara flygflottilj för att trygga försvaret av huvudstaden.
Tolgfors idéer, som han också presenterar i dagens DN, kommer förstås från vår kloke ÖB och hans stab. Syrén har ju sedan länge haft kontakter med sin norska kollega Diesen - och vi kan hoppas att deras arbete denna gång blir framgångsrikt och inte hamnar i papperskorgen som så många andra svensk-norska projekt.
(Foto: Combat Camera - Försvarets Bildbyrå )

1 kommentar:

jf sa...

"Nøytrale" Sverige burde jo ikke produsere jagerfly til NATO-landet Norge.
Mulig man defininerer nøytralitet som summen av våpen man selger til de "gode" (+) og våpen man selger til de "onde" (-). Sålenge summen er 0 er man nøytral :-)