måndag 8 februari 2021

Är V bättre än SD?

 

UNT idag

Idag är UNT:s huvudnyhet förslaget till beslut på kommunstyrelsen på onsdag att tillsätta ett till kommunalråd för Vänsterpartiet. Det är ett förslag som vi har kritiserat på vår facebook:

Vår facebook om senaste förslaget

Bakgrunden är det förslag som presenterades i våras att i stället för tredje vice ordförande, som var Vänsterpartiets belöning för att stödja S L MP-styret, inrätta särskilda arvoderade poster för V i nämnderna. Precis som tredje vice ordförande posterna, var det dock uppenbart olagligt att fatta beslut om fördelning som ensidigt gynnade Vänsterpartiet.

Vårt FB-inlägg i augusti som delades 744 gånger
 

Att tilldela ett kommunalråd till är dock inte olagligt. Däremot kommer inte Hanna Mörck, vänsterpartiets nya kommunalråd att kunna sitta i kommunstyrelsens arbetsutskott, eftersom det tillsätts proportionellt i förhållande till valresultatet. Detta innebär därmed ett avsteg från vår styrmodell som innebär att alla kommunalråd sitter i KSAU.

Varför SD värre än V?

Hela konstruktionen med styret i Uppsala bygger på att det är bättre att samarbeta med V än med SD. Trots högljudda tongångar från Liberalerna att de aldrig kommer samarbeta med varken V eller SD innan valet, har de nu gått in både i en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet, och i en politisk - i och med en långtgående budgetuppgörelse för 2021 års kommunbudget.

Precis som i riksdag/regering så bygger Socialdemokraternas maktinnehav på att de lyckats sprida bilden att L (och på riksnivå C) måste stödja deras fortsatta maktinnehav för att stoppa Sverigedemokraternas inflytande. Men då får man V på köpet!

Sossarna har alltid stötts av kommunister

Sedan andra världskriget har Socialdemokraterna stötts decennium efter decennium av Vänsterpartiet Kommunisterna. Visserligen passivt stöd, men ändå en förutsättning för att inte de borgerliga kunnat ta över styret. Samtidigt har VPK belönats med en slags oppositionsroll, trots att de egentligen varit ett stödhjul.

Detta var alltså under den tid som VPK verkligen var ett kommunistiskt parti och stödde kommunistdiktaturer i vår omvärld, som DDR och Sovjetunionen. Då var det helt OK att VPK röstade på sossarna. 

Men nu - att SD, som precis som V numera har tagit avstånd från sin antidemokratiska bakgrund, skulle rösta på en borgerlig regering, det framställs som demokratins fall.

SD utmålas som fascister och KD som kristna fanatiker, allt i syfte att hindra Ulf Kristersson att ta över statsministerposten efter valet. 

Jag hoppas och tror att väljarna genomskådar sossarnas list.


Inga kommentarer: