lördag 31 augusti 2019

Mobilfria skolor i Uppsala


Vi föreslår nu mobilfria skolor i Uppsala, något som Radio Uppland rapporterade om igår. Bakgrunden är händelsen med "Filip", 13,  som Tove Lifvendahl skrev om i SvD förra helgen.


Efter skolans slut står gänget och väntar utanför på den som gänget ska spöa upp.  Det är ett beteende som eskalerar i Uppsala. Vuxenvärlden står snart sagt helt maktlös. Men under tiden det diskuteras vad som bör göras, fortsätter trakasserierna, hoten och slagen. 

Ungdomar kontaktar varandra via mobilen. Det är verktyget för att hålla reda på var offret befinner sig och att kunna samla gänget för att möta upp efter skoldagen.

Tag då bort verktyget. Det hjälper en hel del. Inför mobilförbud för eleverna i skolan. Hela dagen. Samla in telefonerna på morgonen och lämna tillbaka dem då eleverna slutar för dagen. 

Om alla skolor i Uppsala kommun gör på det sättet, kommer färre elever att behöva vara rädda för att gå hem. Och eleverna får en bra mycket lugnare skola med bättre studiero.

Vi tror att mobilförbud kan vara en del av lösningen och kommer att backa upp de rektorer och lärare som vill göra konkreta förbättringar i skolmiljön.


Inga kommentarer: