tisdag 28 januari 2014

Misshandelsproblemet uppmärksammat

Efter Högsta Domstolens beslut att för andra gången bevilja en dömd förälder resning strax efter jul, har nu problemet med feldiagnostiserad barnmisshandel uppmärksammats i media. Ovan syns förstasidan på DN som skrev om saken 14 januari, och i dagarna kom senaste numret av magasinet Filter som både på ledarplats och i en lång artikel "Utan min dotter" beskriver ett konkret fall (det där resningen beviljades och som också "pippigruppen" arbetat för) och problematiken i allmänhet. Idag i P1:s Kropp och Själ fick vi höra en intressant beskrivning av läget. De tre läkarna Ingemar Thiblin, Lina Davidsson och Gabriel Otterman fanns med i studion, och vilka jag även träffat och samtalat med alla tre.

wfaa Fractured families

I ovanstående klipp ser vi ett exempel från Texas, USA som beskriver ett av alla de fall som refereras till i radioprogrammet. Enligt Kropp och Själ skall det finnas ca 1000 personer som sitter i fängelse i USA på grund av dessa anklagelser. Där är dock situationen väldigt polariserad med läkare "för" och "mot" som vittnar mot varandra i domstolarna.

Men nu ser det ut att kunna bli en öppen debatt om denna problematik också i Sverige! I vårt konformistiska land är det ofta svårt att ha flera synpunkter i offentligen samtidigt. Men här måste en objektiv bild fram, där flera synpunkter får komma till tals, som professor Ingemar Thiblin påpekar i radioprogrammet.

Vi fortsätter att arbeta utifrån RFFR, Riksförbundet för familjers rättigheter, där vi redan har ungefär 150 medlemmar. Vi hoppas att fler som vill stå tillsammans för att lyfta upp familjernas situation ansluter sig till föreningen. Mer information finns på vår hemsida och facebook!


DN noterar att Mio-gruppen ändrat sin information.

Inga kommentarer: