tisdag 2 november 2010

65% för Nordisk Union


DN.se så kan man se att 65% av läsarna är för en Nordisk förbundsstat. Idén om en Nordisk Union som jag skrivit om tidigare är alltså inte död!

Stor heder åt Gunnar Wetterberg som fortsätter att driva idén, nu närmast på Nordiska rådets möte i Reykjavik. Fast det är förståss inte så oväntat att oberoende allmänskeptiska Dagens Nyheter sågar idén... Varför vara skeptisk mot denna lösning, när det finns och har funnits en så stor entusiasm för EU-projektet i Sverige. Är inte ett starkt samarbete med de nordiska länderna betydligt enklare och naturligare? Börja med en gemensam krona i Sverige, Norge, Danmark och Island!

Det är faktiskt så att också 42% av alla nordbor stöder en Nordisk union. Problemet är väl som DN riktigt påpekar hur man gör med Finland, som både har ett eget språk och har valt en annan väg när det gäller EU och valuta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Idén om en Nordisk Union är alltså absurd!

Tidigare har idén om Nordisk satellitkanal inte förverkligats TROTS en massiv stöd för en sammanställt TV-kanal a la 3sat...

Nordisk union har existerat tidigare, varför bilda en ny?

Problemet är inte endast Finland.
Norge är ju NATO-medlem...

Dessutom de nordiska länderna är inte så nordiska längre...!

Som sagt idén om en Nordisk Union är alltså absurd!

Johannes, Helsingfors sa...

Jag tycker inte att det finns ett större problem med Finland i en Nordisk Union...

Svenska läses som "andra inhemska" språket av alla här, kulturellt sett är Finland nästan identiskt till Sverige (har levt i båda), fastän detta inte vill godkännas på varkendera sidan av viken.

Problemen uppkommer i frågårna om EU, NATO och FN, och fördelningen av makten i unionen. Med 3/5 länder med i EU skulle Unionens roll kunna vara något krånglig, ditto med Nato. Och vem skall representera Unionen? I Finland skulle det knappast godkännas att vi skulle bli representerade av en kung/drottning... Och dessutom delar Finland, Norge och Danmark antagligen rädslan om att Sverige skulle vara för starkt i Unionen.

Och vad kommer till stödet till Unionen i Finland är den antagligen mycket mindre än 42%, ändast 201 personer frågades och det är antagligen från Helsingfors med större andel finlandssvenskar än i resten av landet...

Nordisk Union-möjligt? Ja! Men inte inom de nästa 25 åren

Segersam sa...

@Jerry - jag tycker inte idén är absurd. För min del kan gärna Sverige också vara medlem i NATO.

@Johannes - du motsäger dig själv. Visst har vi mycket gemensamt med Finland (har själv finskt påbrå och bott i Åbo). Och visst är Svenska officiellt språk (liksom f ö Finska numera är i Sverige), men det vet både du och jag att det inte fungerar som umgängesspråk för moderna finländare - jag tycker det vore synd att behöva ha ett nordiskt samarbete på engelska...

När det gäller statsöverhuvud och liknande kan man ju tänka sig ett ganska löst sammanhållet statsförbund á lá Schweiz, eller EU för den delen.

Men det är klart - det underlättar ju om det bara är Sverige, Danmark och Norge, för då skulle vi kunna ha en gemensam Kung / Drottning :)

Kasper nikolaj rasmussen sa...

91 er for Nordisk union

viser en afstemning i den danske avis ekstrabladet http://ekstrabladet.dk/nationen/article1524822.ece