tisdag 12 oktober 2010

Citat på kulturkonferens

Är just nu på SKL:s årliga kulturkonferens, denna gång i Västerås. Under panelsamtalet igår om vinnare och förlorare på den nya samverkansmodellen fick jag följande intressanta citat:

Chris Marschall, kulturchef i Skåne om att alla känner alla inom det svenska kulturetablissemanget, beskrivande publiken:
"...känner någon, är gift med någon, eller kanske ännu vanligare, HAR varit gift med någon"

Kennet Johansson, Kulturrådets chef, om att politiker lägger sig i kulturens innehåll (jag kunde inte låta bli att undra så smått om vad demokrati egentligen är - även om jag håller med om Kennets poäng)
"När den dagen kommer då politiker börjar lägga sig i innehållet i utställningar, den dagen är demokratin hotad"

Björn Sandmark, kulturchef i Göteborgs stad, apropå den heta debatten om att politiker (särskilt lokalpolitiker) ska hålla sig på armlängds avstånd från kulturens innehåll:
"Armlängds avstånd var något som John Maynard Keynes införde ... Varför ska man bara se detta som ett problem för kulturen?"

Marika Lagercrantz om hur samhället förändrats:
"Min farfar sa alltid att det enda som betyder någon är plikt och ansvar. För dagens ungdomar är det kreativitet och lust som gäller..."
Jag måste erkänna att jag håller på farfar när det gäller vad som ska styra oss. Men jag tror inte det behöver vara någon motsättning mot lust och kreativitet om man tillämpar dessa begrepp på rätt sätt.

Inga kommentarer: