måndag 8 november 2021

Äga och Förvalta

 

 
Framför Linnés Sävja

Under veckan besökte jag två av Uppsalas gamla gårdar, som numera blivit mer och mer insprängda i ny bebyggelse, Linnes gamla gård i Sävja, och Malma gård i Valsätra. Båda dessa gårdar är exempel på hur människor under generationer brukat och förvaltat jordbruksmarken och därmed utgjort en grund för vårt samhälles försörjning.

Lantbruket - Sveriges näringsbas

I många länder så har befolkningen på landsbygden bestått av arbetare som antingen frivilligt eller tvingat (i form av slavar eller livegna lantarbetare) arbetat på de stora godsen för att producera livsmedel. Sverige har i stället präglats av en utpräglad kultur av självägande bönder, odalmän, som brukat jorden. Det är en väldigt bra historia som har gjort att vi har en hög grad av jämlikhet och ett spritt ägande av mark och fastigheter. Visst finns det avsteg i vårt land - stora gods, och ett (särskilt under 1800-talet framväxande) landsbygdsproletariat, men på det stora hela har vi en annorlunda historia än övriga tämligen feodala Europa. 

Genom hela historien är det jordbruket som har varit den viktigaste näringsbasen i samhället. Att bruka jorden, med växter och grödor som man antingen kan äta eller ge som bete eller foder till djuren är grunden för att få mat på bordet. Både för de som bodde på landsbygden, men även för stadsbefolkningen. Efterhand som jordbruket mekaniserats och effektiviserats har vi behövt en allt mindre del av arbetskraften för att säkerställa livsmedelsproduktionen, men likväl så ser vi fortfarande gårdarna i Sverige som grunden för vår matproduktion.

Gårdar som förvaltas

Det finns dock många exempel på gårdar där inte bönderna själva äger marken. Särskilt i en centralort som Uppsala är stora arealer av marken exempelvis tillhörig kung och adel (exempelvis kungsgården i Gamla Uppsala som har sina anor långt tillbaka till Vikingatiden). Eller efterhand kyrkan. Och i Uppsalas fall även det som på 1600-talet, genom Gustaf II Adolf:s donation till Universitetet, blev Akademiens marker. Under långa tider var detta Uppsala Universitets huvudsakliga inkomstkälla - men fortfarande är Akademiförvaltningen, som den numera heter, en ansenlig fastighetsägare i Uppsala, som år efter år säkerställer en stadig avkastning till båtnad för forskare och studenter på vår Alma Mater. 

Just i och med att det ser ut som det gör i Uppsala är många av gårdarna ägda av akademin eller kyrkan, och har sedan arrenderats ut under seklernas gång. Jag har exempelvis skrivit om Brillinge (på min blogg I Samnans dalgång), vid Vaksala kyrka, där det fanns flera prebendegårdar varav jag träffade den siste arrendatorn på en av dem, Carl-Birger Sveidqvist. 

Ett exempel på en gård som ägs av Akademiförvaltningen är Stabby Gård i Uppsala Näs, och en annan är Malma gård som var just den som jag besökte.

Arrendator Lotta Petterson tar emot på Malma gård

4H-gårdar i Sävja och Malma gård

Nyligen meddelade styret att de planerar två nya 4H-gårdar i Södra Uppsala - vilket är gott och väl. Jag har legat på för att en av dem ska vara just på Malma gård, eftersom det inte finns någon annan liknande gårdsmiljö väster om ån (i Ultunaområdet). På kommunstyrelsen i maj i år yrkade jag på att planeringen för 4H skulle göras utifrån befintlig gårdsstruktur i området (se §148 i kommunstyrelseprotokollet från det mötet

Vi träffade Lotta Pettersson som med sin man Ingvar arrenderat gården sedan 1968. Ett imponerande arbete - med hästar, hunddagis och fina trädgårdsodlingar. Ett strålande exempel på gott förvaltarskap! 4H har redan haft dagläger här regelbundet och är därför vana vid området. För mig är det obegripligt varför inte kommunen har kunnat lösa denna fråga tillsammans med Akademiförvaltningen.

På Sävja träffade jag den tidigare arrendatorn Hans-Björn Eriksson, som berättade en del om gårdens historia. Linné tillbringade här sina sista dagar, och sedan dess har det funnits en mängd arrendatorer på plats. Bland annat Familjen Andersson som bodde här 1937-1963 med sina åtta barn. Sedan den siste arrendatorn slutade 2018 har det inte varit några djur på Linnés Sävja, så det är hög tid att man kan få en verksamhet på plats som kan motverka att hagarna och ängarna växer igen!

 Bifogar här även en bild av Tidningen Södra Uppsala - om Malma gård!


 



Inga kommentarer: