torsdag 8 december 2011

Breivik var tillräknelig

För ett tag sedan fick vi besked om att psykiatrikerna som undersökte Anders Breivik anser att han lider av paranoid schizofreni. En slutsats som i DN sågas totalt av Lars Cullberg, en nestor inom svensk psykiatri. Man är inte sjuk bara för att man gör onda handlingar som Stalin och Hitler, om man anser det så har man vidgat det kliniska sjukdomsbegreppet och lagt in en annan värdering i vad psykisk sjukdom är. Farligt nära hur man använde psykisk sjukdom i Sovjet för att stuva undan obehagliga personer.
Detta understryks av en expert på högerextremism, Tore Bjørgo, som påpekar att psykatrikerna som gjorde rapporten om Brevik totalt missat terminologin och tankesätten i den högerextrema miljön - Breiviks verklighetsbeskrivelser är inte utslag av personlig psykisk sjukdom utan illustrerar utbredda högerextrema verklighetsuppfattningar om konspirationer och annat. Att bedöma Breivik utifrån normala norska värderingar blir som att bedöma urinvånare i Papua Nya Guineas djungler.

Även andra bedömare som Ulf Andenæs och Arne Thorvik påpekar det orimliga i psykatrikernas slutsat. Hoppas att detta nu blir utrett ordentligt och att Anders Breivik får en rättvis juridisk dom (se tidigare inlägg).

AP, VG 1,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför fördjupa sig i ämnet, Johan Cullberg må vara känd inom sitt område, bevisar ingenting eftersom det inom psykiatrin är mest skitsnack utan utgång, bara benämningar. Sen ska man inte såga sina kollegor för att man genom medial såpa får tillgång till opålitligt arbetsmaterial.

Anonym sa...

Givetvis skall en sjuk människa ha vård och inte fängelse. Breivik skall inte ha nån specialbehandling men ej heller undantas från rättsäkerheten.

Segersam sa...

Nej, men frågan är ju just om han verkligen är sjuk eller inte. Om hans verklighetsbeskrivning är orsak till att klassificera honom som psykiskt sjuk, ja då är ju stora delar av den högerextrema miljön också psykiskt sjuk och borde spärras in...

Nej, jag tycker kritiken mot Breiviks psykiatriker är så allvarlig att det norska rättssystemet måste göra en ordentlig second opinion - utredning.