tisdag 28 maj 2013

Bastion mot individualism

Kristdemokraterna tycks vara en sista bastion mot överdriven individualisering av det svenska samhället. I SvD idag beskriver Yvonne Andersson hur hon i namnlagskommittén tvingats reservera sig mot att majoriteten av ledamöterna vill ta bort gemensamma familje-efternamn. I framtiden kommer det alltså inte stå "Eklunds familjegrav" på gravstenarna utan "Här vilar Eklund, Pettersson, Sandmark och Al-Haida". Det blir stora och dyra gravstenar det!

Problemet med individualismen är att den blir en brygga för en ohelig förening mellan höger och vänster. Nyliberaler på högerkanten som ser individens frihet överordnad allt annat slår armkrok med vänstern som önskar nedmontera konservativa och patriarkala strukturer i samhället, såsom familjen till exempel. På det viset blir "individualiserad" föräldraförsäkring i högerns retorik samma som "kvoterad" föräldraförsäkring hos vänstern.

Och nu alltså det här med namnen. För vänstern är det naturligtvis strålande att inte mossiga strukturer som hållt det svenska samhället flytande under seklernas gång, och påminner om adels-ätter (Bonde, Oxenstierna etc), kungahuset (Bernadotte), familjeföretag (Ericsson, Lindvalls kaffe) eller annat där familjens namn satt sin prägel på samhället kan slås i spillror genom att ta bort det självklara faktum att en familj har samma namn. Och för högern blir det en frihetens sista utpost där staten inte ens ska behöva lägga sig i vilka namn vi ska ha. Vi kan gifta oss, skaffa barn och göra vad vi vill utan att behöva få en blankett från staten där vi måste välja vems namn vi ska ha gemensamt. Ja, det förenklar ju till och med betraktligt för de unga liberaler som önskar att man ska kunna ha många fruar eller män, då kan ju alla ha kvar sina egna namn...

Nej, man tar sig för pannan. Den inskränkta tyckareliten lever långt ifrån den svenska verkligheten där det är självklart att familjen Pettersson är just familjen Petterson!

DN SvD

lördag 25 maj 2013

Tack Hanne Kjöller



 
Stort tack till Hanne Kjöller på DN som återigen talar klarspråk och vågar ge sig in och kritisera kulturvänstern. Den här gången kastar sig vänsterdebattörerna över händelserna i Husby och lägger in sina egna tolkningar och förklaringsmodeller. Det säger mer om deras egna världsbild än om verkligheten, ungefär som vore det ett rorschachtest.

Ett par exempel som Hanne sågar är  Anders Lindberg i Aftonbladet och Johanna Langhorst i Expressen. Tack Hanne, att du finns, och skriver så modigt!

 

fredag 24 maj 2013

Bara förlorarna kvar

Mycket insiktsfullt och tänkvärt inlägg av Qaisar Mahmoud i SvD idag. Efter kravallerna i Husby är det bara förlorare kvar!

Även Ebba Busch m fl har kommenterat det som hänt i GP och talar om det personliga ansvaret!

tisdag 21 maj 2013

Reinfeldt talar klarspråk om Husby

Efter att oppositionen tagit till brösttoner över att inte statsministern uttalat sig om händelserna i Husby (som om det vore lösningen), har han idag bland annat sagt följande (DN):

"– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.

- Om vi ger vika där, då är vi färd med att byta samhällsmodell."

Det är bra och tydligt. Och går på tvärs mot vad som sägs av företrädare för "Megafonen" i DN:

"Tycker du att det är okej att människor kastar sten och bränner bilar?
– Det hjälper inte att vare sig försvara eller ta ställning till det som händer, vi kan bara förstå det.... Ju större klyftorna blir kommer det tyvärr finnas människor som tar ut sin frustration på det här sättet", säger Rami Al-Khamisi från Megafonen.

Jag tycker det minsta man kan begära är att man tar avstånd från det som hänt. Verkar vara en märklig organisation som enligt uppgift bland annat arbetar för att ungdomar ska engagera sig politiskt. Tyvärr finns det bland vänster- (och för den delen höger-) extremister en acceptans för att använda våld i politiskt syfte (har tidigare skrivit om ett möte med afa). Något vi alla tydligt måste ta avstånd från. Det är ALDRIG ok att kasta sten, vare sig mot skyltfönster, poliser, andra människor eller bilar. Eller att för den delen anlägga bränder eller använda våld i övrigt.

Det märkliga är att det även inom exempelvis socialdemokratin finns företrädare som försvarar agerandet och menar att man inte kan utkräva individuellt ansvar! Så här skriver Lawen Redar och Anders Österberg i SvD: "Det individuella ansvaret hade kunnat utkrävas om de ojämlika förutsättningarna inte hade varit ett rådande faktum. Men idag växer allt fler barn och unga upp i fattigdom." (Apropå en mycket bra artikel av Gulan Avci)

Det är alltså politikernas fel som låter klyftorna växa och inte angriper fattigdomsstrukturerna i samhället. Visst finns det mycket att göra för att minska utanförskapet, men det försvarar ju inte att enskilda människor tar till våld, eller gör det det? I Sverige har vi demokrati och frihet. Och definitivt inte fattigdom om man ser i ett globalt perspektiv. Var och en kan säga sin mening eller engagera sig politiskt. Då är det inte, jag upprepar INTE acceptabelt som medborgare att tillgripa våld av någon som helst anledning.