fredag 9 mars 2012

Engagemang lönar sig



Härligt att se att Ryssland vågar skicka gruppen Buranovskie Babushki till Eurovisionsschlagerfinalen. Och det är ingen tvekan om att engagemanget och glädjen i "Come on and dance" smittar av sig! Trots en medelålder på över 70 år kan man inte ta miste på att det finns ett äkta engagemang, och tydligen är anledningen till att de ställer upp att de vill samla in pengar till en ny kyrka i byn.

VG

torsdag 8 mars 2012

Joseph Kony en av flera förbrytare


KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

Joseph Kony är en av många förbrytare i ett sargat centralafrika. Imponerande hur man startar en folkrörelse för att få honom infångad! Ett litet steg på vägen mot en bättre värld.

Jag såg i helgen filmen Hotell Rwanda, en annan tragisk bild av grymheterna i centralafrika med skildrandet av folkmordet mot tutsier i Rwanda 1994, då uppemot 1.000.000 människor mördades av hutu-extremister just för att de var tutsier eller sympatisörer. Tack och lov kunde mördandet stoppas genom att Kagame ledare för RPF kunde gå in och ta över och kasta ut folkmördarna (till Kongo). Kagame var soldat just i Musevenis armé, den president som nu styr Uganda.

Människan är alltid i ett spänningsfält mellan ont och gott. Men ibland lyckas man mer att "hålla sig på mattan" och göra gott. En god ledare är en välsignelse för sitt land och en ond sådan en förbannelse. Samtidigt som vi alla har förstås både styrkor och svagheter. Museveni är inte perfekt men han har inneburit stabilitet i ett Uganda sargat av Amins styre och exempelvis Konys LRA i norr. Uganda har ett av de mest framgångsrika programmen mot HIV / AIDS, och vi får nu hoppas att man även lyckas få bort Kony. Sedan är det förstås en mycket lång väg att gå, för ett land och ett folk ändrar man inte bara genom att ta bort en person.

Läste förresten om ett annat tragiskt exempel på hur människor hålls fångna i fattigdom, häxkraft och alkohol / droger och det är Haiti. Men det gick i Sverige att på 1800-talet bli kvitt sprithelvetet och fattigdomen (har hört att man på 1860-talet samlade in pengar i Turkiet till de svältande i Norrland), så då borde det gå även i andra länder!

Tyvärr drar förstås ett sådant framgångsrikt lobbyarbete på sig kritik. Men det är väl så i Jantevärlden, att om någon lyckas så måste det kritiseras och förminskas. Jag tycker Invisible Children gjort ett fantastiskt arbete så långt, hoppas nu de lyckas med sitt mål. Då kanske även fler liknande mål kan nås!

XP, XP, AB, VG, VG, VG,

tisdag 6 mars 2012

Svenska Gårman-fenomenet


I Sverige har det ju blivit beslutat att man ska byta ut en del av "Herr Gårman" (observera ordspelet - "här går man") - skyltarna till Fru Gårmanskyltar. Allt för jämställdhetens skull. Problemet är att i Uppsala (bl a) så har fel version av skylten satts upp (UNT) och en något mer moderat kvinna ska i stället ersätta denna. Spänstighet och kort kjol försvinner.
Ebba Busch, Kristdemokraternas kommunalråd tycker att man kan auktionera ut de felaktiga skyltarna för att åtminstone i någon mån få täckning för de förspillda kostnaderna. Går bra att just nu gå in på Tradera och lägga bud!

Observera att det var Herr-gårman-skyltens skapare Karl-Gustaf Gustafsson som tagit fram den "felaktiga" versionen - kanske något man skulle respekterat honom för och kunnat tänka sig använda!

DN, DN, AB,