onsdag 30 december 2009

Farvel Norge


Nu är "jullovet" slut för denna gång. Idag fick vi äntligen ta en skidtur jag och frun - det är nämligen först nu det kommit snö här. Tidigare har vi fått nöja oss med skridskor och vandring, men nu är det som sagt riktig vinter även här. Kändes nästan som vi inte varit ute på tur på det här sättet sedan innan vi gifte oss. Och sanningen är väl inte så långt borta, vi har alltid haft småbarn eller så har Ingvild varit gravid. Nu fyller snart Lia tre år, och det börjar återigen bli dags för ett visst mått av vuxenliv...

Så, i morgon bär det av hemåt och slut för den här gången med avkopplande och skön Norgevistelse med släkten och vacker natur!

söndag 27 december 2009

Hitler och genuspolitik

Tanja Bergkvist har gjort en film om Genusväldets undergång.... Hon har en ganska underhållande blogg även för övrigt, och har även publicerat sina dubier om genuspedagogiken i en debattartikel i SvD för något år sedan!

Vänsterregeringen och förstatligande

I Norge är det motsvarigheterna till socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet som styr tillsammans i en rödgrön röra (Norge har inget miljöparti...). Av en outgrundlig anledning (ja, egentligen beroende på borgerlig splittring, se tidigare inlägg) blev regeringen omvald i senaste valet.

Granne med mina svärföräldrar finns ett tydligt exempel på denna regerings socialiseringspolitik (bilden). Marie och Nils Karl Kulbrandstad har sedan några år drivit ett framgångsrikt omsorgsföretag (Gilantunet), där barn och ungdomar med problembakgrund kunnat få bo på en bondgård och leva med i livet där och på så sätt anpassa sig till ett mer normalt liv. Det har blivit Hölondas största privata företag (se Trönderbladet). Ett exempel på hur man "lyft bygden" är hur min svägerska som nyutbildad socionom kan få arbete här ute i stället för att vara hänvisad till arbete inne i Melhus eller Trondheim. Det är också otaliga barn som fått glädje av att vistas här ute. (se t ex Stine Machlars blogg).

Men nu ska de privata kapitalisterna sättas åt! I det socialistiska Norge är det för osäkert att driva en privat verksamhet med offentlig finansiering. För att kunna fortsätta verksamheten övergår nu Gilantunet till att bli en statlig institution, och Marie och Nils Karl överlåter driften av sin gamla släktgård till staten... Märkligt när forskning (se redovisning av Reidar Almås) pekar ut just den här typen av verksamhet som en framtid för landsbygden i Norge.

Man måste acceptera att privata företagare står för initiativ, för entreprenörskap och för utveckling. Visst finns det ett inslag av vinstintresse, men det är ju förutsättningen för att man ska ge sig in och satsa tid, idéer, energi och pengar - ofta kvällar och helger som man aldrig satsar på en statlig anställning. Att tro att staten eller det offentliga kan ersätta den här typen av engagemang är detsamma som att se Sovjetunionen som en förebild i ekonomisk politik. Där dödade man effektivt alla privata initiativ och folk ägnade sig resignerat åt att odla sin egen lilla kolonilott - det lilla man fick ha för eget bruk. Näringslivet och jordbruket blev i stället en enda stor byråkrati, något Ryssland och det ryska folket får lida för ännu idag.

Men, tyvärr Norge får ni stå ut med det här vänsterexperimentet fyra år till. Om nu inte mot all förmodan centerpartiet inser att de faktiskt är ett icke-socialistiskt parti, och inte bör stödja en socialistisk regering. (Läs om regeringen i VG)

En mer förnuftig politik är förstås att ta vara på privata initativ och från det offentliga se det som bra samarbetspartner som man bör bygga varaktiga relationer med. Kan någon annan driva verksamheten bättre än det offentliga (vilket de ofta kan), så är ju detta en bättre användning av skattepengarna!

onsdag 23 december 2009

Lite svinn får man räkna med!

Lina, 16, dog av p-pillret enligt Aftonbladet. Men sakkunskapen vill påminna om fördelarna:
– Det är tack vare p-piller som du och jag kan jobba i dag. Det är den största moderna medicinska revolutionen som varit en grundbult för jämlikheten, säger Inger Sundström Poromaa vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Läkemedelföretagets representant påpekar att "det inte är svårt att behandla blodproppar". Dessutom är det bara ett par personer som har avlidit på senare tid av de aktuella läkemedlen... Enligt en tidigare (2006) undersökning i Aftonbladet hade 653 fått blodpropp och minst 48 svenska kvinnor dött av p-piller!

Som vanligt är det kvinnorna som får ta stötarna av skevheterna i samhället. I stället för att vi män tar ansvar och använder kondom så förväntas unga tjejer gå på p-piller så att man kan upprätthålla det fria och oberoende sexuallivet. På ett personligt plan är jag väldigt tacksam för att vi kunnat slippa p-piller i vår familj, och att vi i stället kan stå för värderingar där sex hör mer ihop med barn, beroende och relation än med singelliv, jämlikhet och oberoende. Precis som det var innan man uppfann p-pillren.

måndag 21 december 2009

Otroheten in i svenska vardagsrum

I det "fria" Sverige har inte offentliga personers privatliv ansetts vara speciellt intressant. Förutom i vissa skvaller-tidningar. Kontrasten är mycket stor mot USA där äktenskapet är en viktig del av PR-fasaden och där ett snedsteg kan innebära undergången för politiker, mediepersoner och andra kändisar.

I och med Tiger Woods otrohet mot svenska Elin Nordegren, dotter till landshövdingen (förra migrationsministern) Barbro Holmberg och journalisten Thomas Nordegren ("Nordegren i P1", ni vet) - källa Wikipedia - har dock en kändis snedsprång flyttat in i svenska vardagsrum. Denna gång är det ju inte en amerikansk skandal vilken som helst, som bara skvallerpressen skriver om, utan denna gång är det ju en svenska som drabbas. Och som vi därmed känner lite mer personlig sympati för! Dessutom är det förstås lite speciellt med en svenska som blivit bedragen av en superkändis med minst 14 personer (Aftonbladet) och kräver maken på 2 miljarder kronor i samband med skilsmässan (Expressen).

Så plötsligt börjar fenomenet diskuteras av kolumnister och tyckare i olika sammanhang. Också de "fina" medierna berättar om golfstjärnans tragedi. DN tar upp sexmissbruk som ett problem som det dessutom finns behandling för.

Jag hoppas att det här kan få upp relationsproblem i olika former till debatt. Det tragiska i sammanhanget är förstås att Tiger Woods inte tycks inse problemet och ta ansvar för alla felsteg han gjort. Han har tydligen byggt upp ett stort företag för att dölja sina otrohetsaffärer. Säkert mycket dyrbart, men allt går inte att köpa med pengar. En familj är skulle jag säga en av den största rikedom man kan ha här på jorden. Något som måste förvaltas, och inte heller är en självklarhet. Nu är det förstås alltid två parter i sammanhanget, Elin Nordegren tycks ju inte heller ha fått någon speciellt bra grundutbildning i familjesammanhållning, med skilda föräldrar och pappa Thomas gift för tredje gången. Men vill man ha hjälp så finns det att få. Min absoluta övertygelse är att det inte finns några hopplösa fall. Alla äktenskap går att rädda, om man bara vill och anstränger sig. Och det borde fler göra, inte minst för barnens skull!

söndag 20 december 2009

Norge och Jul

Nu har vi klarat av den årliga julförberedelsen, städat och packat och gjort allt (nästan) annat som måste göras innan julfirandet. I morse kl 4 bar det av till Norge, och här har vi hunnit både äta middag och besöka gammelfaster Ida (bilden) med adventsfirande för våra barn och deras kusiner. Det var både adventsljuständning, julevangelium och julsånger - en fin stund, och speciellt fint att på det här sättet få vara tillsammans med Ida (86), en fin förebild för barnen (och oss alla).

Har för övrigt hört många andra som åker utomlands i julen. I fredags berättade en person jag känner om Londonresa, och ett par andra vänfamiljer har åkt till Idaho, USA, respektive S:t Petersburg, Ryssland för julfirande. Det är väl helt enkelt så att det är lite "enklare" att åka bort så man slipper ordna alla ceremonier hemma... Vi har faktiskt inte ens en julgran - men här stod julgranen nyhuggen ur skogen precis när vi kom fram. Skall bli skönt att få några dagar med släkten här i Norge!


onsdag 16 december 2009

Vem blir ny landshövding?

De senaste veckorna har vi fått negativa besked när det gäller utnämning av landshövding i Uppsala län. Därför borde det vara dags på regeringssammanträdet i morgon, tycker jag! Nu är det förstås så att efter Anders Björck slutade (bilden) så har länsrådet Leif Byman gjort ett utmärkt arbete som tillförordnad landshövding.

På vårt senaste möte i regionförbundsstyrelsen så höll Leif Byman en mycket intressant information om landshövdingens uppgifter. Det är viktigt att notera att landshövdingen är mycket mer än "bara" länsstyrelsens chef. Han är också regeringens lokala representant, "Konungens befallningshavande" som det hette förr i tiden. Som sådan har landshövdingen en mycket viktig uppgift som dessutom särskiljer de statliga ansvaren från de regionala och lokala. Sedan kan förstås en del läggas över från staten till regionerna såsom redan skett för regional utveckling och håller på att ske för infrastruktur (som i Norge), och delvis även kultur. En välkommen utveckling som dessutom hänger samman med indelningen av landet i (förhoppningsvis större) regioner.

Nu ska det alltså bli spännande att se vem som blir regeringens främste representant på Uppsala slott!

måndag 14 december 2009

Stolt far på lucia

I morse var det en stolt far som såg äldsta dottern framträda som lucia (se foto). Edel Irén sjöng tillsammans med musikklasserna på skolan i morse, och senare under dagen vid ett par tillfällen i Mikaelskyrkan - i kväll var min fru och såg henne där.

Mycket bra sång och fantastiskt program (eloge Hanna Hermansson!!). Att Edel har lite svårt att låta bli att gäspa berodde på syrebrist och att det började flimra för ögonen. Efteråt hade hon ett stort rött märke i pannan efter luciakronan... Strong insats att stå pall tre långa luciatåg idag!

Gemensamt länsbibliotek Uppsala - Gävleborg

Idag på kulturnämndssammanträdet sa vi ja till ett avtal med Gävleborg där vi under två år gör ett försöksprojekt med en gemensam drift av våra länsbibliotek. Länsbiblioteket har många funktioner för service till kommunbiblioteken, bland annat när det gäller fjärrlån. Nu kommer vår duktiga länsbibliotekarie Maria Törnqvist att under projektperioden få ansvar för verksamheten i båda länen, och vi ser fram mot samordningsfördelar med detta projekt!

Kul att se ännu ett exempel på gott samarbete över länsgränsen!

fredag 11 december 2009

Nej till tokigt dubbdäcksförbud

Kristdemokraterna är enda parti som säger nej till Uppsala kommuns tokiga förslag att FÖRBJUDA dubbdäck på Kungsgatan och en stump av Vaksalagatan i Uppsala.

Det är vår representant i Gatu- och Trafiknämnden, Ingemar Virsén (tidigare gruppledare för partiet i Flens kommun) som säger nej till tokerierna. Varför ska de som bor på landet och måste ha dubbdäck sättas åt på det här sättet? Och hur ska man ta sig förbi statskärnan i Uppsala när nu strandbodkilen är stängd på grund av arbetet med Resecentrum.

Om man till exempel kommer längs Vaksalagatan och ska till Akademiska sjukhuset, hur ska man köra då? Eller man kanske ska stanna och lägga om till sommardäck?

Nej visst måste vi ha en bra miljö i stadskärnan, men låt oss först se vad en sänkning av hastighetsgränsen till 30 km/h kan betyda för stadsluften!

Se ABC i kväll, och UNT 1,2,3, Upplandsradion.

onsdag 9 december 2009

Skeptisk till spårtaxi

Idag på landstingsrådsberedningen kommer vi att behandla ett remissyttrande till en skrivelse från regeringen om att starta ett spårbilsprojekt. Uppsala kommun har tidigare uttalat sig positivt för ett sådant projekt här och Uppsala hör till ett av de mest intressanta alternativen för staten.

I förslaget på yttrande från landstinget sägs att vi tycker det är intressant med detta projekt och att det, om det kommer till stånd, borde prövas för kommunikationerna till och runt Akademiska sjukhuset.

Vi kristdemokrater röstade i Uppsala kommun nej till projektet under förevändning att vi tror att den här typen av planer kastar grus i maskineriet för en nödvändig utveckling av kollektivtrafiken i Uppsala. Vi måste utveckla den, och då bör man i första hand se på alternativ som spårvagn och trådbuss.

Jag tror att spårbilar är en trafiklösning som lämpar sig bäst inom avgränsade områden såsom exempelvis flygplatser (har redan påbörjats på Heathrow), inom köpcentra-områden, men kanske också inom campusområdet runt Dag Hammarskjölds väg/Akademiska sjukhuset. Det kan vara värt att pröva, men det får inte ta energi från en nödvändig utveckling av den övriga kollektivtrafiken!

tisdag 8 december 2009

Snurrigt om sprutbyte

I Stockholm vill Kristdemokraterna införa sprututbytesprogram (Dagen). Där är folkpartiet en av de stora motståndarna, eller i alla fall Birgitta Rydberg (se Stockholmstidningen). Här i Uppsala är det precis tvärtom, folkpartiet vill ha sprutbytesprogram (se Tv4), medan vi kristdemokrater är skeptiska.

Det är inte fråga om en stor spricka i Alliansen som Janne Nordling vill få det till (Jannes blogg), det är bara så att man kan se den här saken ur två utgångspunkter. Ur smittspridningssynpunkt är det bra med sprutbytesprogram för man kan hindra spridning av t ex Hepatit C. Sett till hur man i samhället ser på användande av narkotika blir det emellertid problematiskt. Genom att dela ut gratis sprutor till narkomaner kan det ju uppfattas som att samhället ger signalen att narkotika är något OK att hålla på med. Och den signalen tycker jag är ett problem. När jag var i Schweiz i början av 90-talet kunde jag se exempel på hur knarkare tilläts hålla till i en viss park, eftersom polisen inte orkade jaga iväg dem - då gick de ju bara till en annan park. Knark såldes öppet och personer injicerade sig på var och varannan parkbänk. Jag tycker inte det ser bra ut.

Låt oss tillsammans hjälpas åt att motarbeta narkotika i samhället, sedan får vi diskutera vilka metoder som är mest effektiva! När det gäller sprutbytesprogram uppfattar jag inte det som aktuellt här i Uppsala, delvis för att inte kommunen är intresserad av att driva denna fråga.

147 förtidspensionärer per dag

Ja, det var enligt Reinfeldt resultatet av Göran Perssons (S)-politik under drygt 10 år. (Se dagens Expressen!) Visst blir det svårigheter i övergången från det till ett samhälle där det ska löna sig att jobba, och självklart måste vi ta ansvar för de sjuka och behövande! Men att det har varit nödvändigt med en förändring är det ingen tvekan om!

Se även DN 1,2,3 SvD 1,2 Dagen

måndag 7 december 2009

Kandidat i landstingsvalet

Nu har jag äntligen bestämt mig om jag ska kandidera i landstings- eller kommunvalet nästa år. I provvalet ställde jag upp i båda, lite grann med tanke på att medlemmarna skulle få säga vad de tycker. Nu är provvalet klart och förra veckan intervjuades jag av företrädare för distriktets nomineringskommitté.

Min syn på att engagera mig politiskt är att jag vill förvalta det förtroende som visats mig av medlemmar och väljare. Så länge det finns ett förtroende finns det anledning att fortsätta med politik! När nu ett starkt förtroende visats mig av medlemmarna när det gäller mitt landstingsuppdrag vore det konstigt att inte ställa upp som kandidat där, alltså har jag valt att kandidera i landstingsvalet. Men viktigast av allt är att vi nu som parti kan samlas och hugga i för att nå ut med vår politik och därmed få framgång i valet nästa år!