torsdag 29 oktober 2009

Vi fick igenom järnvägsinvesteringar!

Till min stora glädje fick vi idag på regionförbundsfullmäktige igenom vårt och miljöpartiets förslag att skriva in en förstudie (6 mnkr) för järnväg Uppsala -Enköping, "Aroslänken" i vår länsplan för trafikinfrastrukturen (se nedan om styrelsebehandlingen och styrelseprotokollet här, och min reservation i styrelsen som nu fick bifall)! Vi fick också med Dalabanan (23,5 mnkr), en förutsättning för en uppgörelse med andra kommuner och landsting längs Dalabanan om nödvändiga investeringar på sträckningen Mora - Uppsala (i vårt fall Sala-Uppsala).

Stort tack till den socialdemokratiska gruppen och de folkpartister (och vänsterpartiet) som stödde oss och gjorde att röstsiffrorna slutade på 32-26 (tre frånvarande)! Detta är ett viktigt steg mot en bättre järnvägsinfrastruktur norr om Mälaren!

Se UNT , Upplandsradion, Regionförbundet

tisdag 27 oktober 2009

"Studio ett" har fel om äktenskap

Jag har inte hunnit blogga på några dagar, men kan inte låta bli att påpeka en felaktighet kring rapporteringen om kyrkomötets märkliga beslut förra torsdagen. Studio Ett (lyssna) upprepade i sina påannonser gång på gång att homosexuella nu kan gifta sig "som alla andra". Det stämmer helt enkelt inte.

"Alla andra" får inte gifta sig i Sverige. Äktenskapslagstiftningen förbjuder fortfarande underåriga, fler än två personer och nära släktingar att gifta sig. Det som hänt i lagstiftningen är att man från "två", "18 år" och "släkt" tagit bort "man och kvinna". Men pedofiler, bigamister och incestuösa är fortfarande diskriminerade och kränkta i svensk lagstiftning. Fast vi får väl se hur länge.

Nu kommer man ju dock aldrig ifrån "mamma" - "pappa" - "barn" som grund för samhällets fortlevnad. Hur mycket än olika grupper vill förändra detta. Det borde till och med kyrkan inse.

Återinför Kalmarunionen!

Ja, det skriver Gunnar Wetterberg på DN idag. Fantastiskt att det finns folk som vågar och vill engagera sig för en nordisk union! Detta är något jag drivit länge, inte minst vore det vettigt att återinföra den skandinaviska kronan som infördes 1873 och som ju faktiskt finns kvar fortfarande i både Sverige, Norge, Danmark och Island. Om än i olika kurser och valörer, efter att guldmyntfoten övergavs på 20-talet.

Att bli världens tionde största ekonomi vore inte att förakta och det finns så mycket gemensamt på den kulturella sidan så detta vore definitivt något att satsa på. Och för min del får det gärna vara under Dronning Margarethes ledning! Jag föredrar faktiskt en dansk drottning framför en europeisk president, om det nu är det det står mellan... (se även Expressen)

torsdag 22 oktober 2009

Regionsamling i Eskilstuna

Idag har vi Kristdemokrater i landstingen i Uppsala - Örebro regionen träffats i Eskilstuna. Det var en mycket lärorik och givande dag, som även bjöd på nya bekantskaper, t ex Margit Urtegård, Strängnäspartist som är ny politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Sörmland.

Vi fick bland annat höra en fantastisk läkare, Efrem Araia, ÖraNäsaHalskliniken, som bland annat berättade om hur man med ett medvetet logistikarbete nu gett patienterna möjlighet att själva ringa och boka sin tid och därmed har man fått bort väntetiderna.

SMS-generationen

Igår kväll när jag skulle sjunga godnattsången för min 8-årige son pep det plötsligt i hans (relativt nyinförskaffade) mobil-telefon. Han tog upp den och skrev ett svar, som han dock inte ville visa. Till slut kröp det fram att det var en av tjejerna i klassen som önskat God natt och han svarat. Ja, ja - det ska börjas i tid...

måndag 19 oktober 2009

Kultureliten på kortfilmfestival

Ikväll har jag frotterat mig med (film-)kultureliten i Uppsala ;-) (Även i dagens DN talar ju Hägglund f ö om eliten...). Det var nämligen dags för invigning av Uppsalas internationella kortfilmfestival. Eftersom jag aldriv varit där förut var det dags att delta i den minnesrika invigningen. Läs UNT som redan har ett reportage klart!

Eftersom landstingets kultur i länet är en av finansiärerna är det ju berättigat att se var en del av pengarna tar vägen, och jag får säga att jag inte blev besviken. Filmerna som visades på invigningskvällen var både tänkvärda och fantastiskt roliga. Och som jag sa till UNT tycker jag faktiskt att det är fantastiskt att Uppsala lyckas dra till sig en sådan här viktig internationell film-festival av så hög klass!

fredag 16 oktober 2009

Uppsluppen regionförbundsstyrelse

Oj, oj - här på bloggen var det längesedan någon skrev :-( Har haft fullt upp senaste veckorna med resor, även utomlands, förberedelser för vårt interna provval, mm...

I eftermiddag hade vi dock regionförbundsstyrelse. Där var stämningen riktigt uppsluppen, troligen för att det var fredag eftermiddag. Det kan också spelat roll att man redan hade avklarat de svåraste förhandlingarna mellan kommun- och landstingsföreträdare på det föregående ägarsamrådet för UL.

Apropå just UL, och en eventuell framtida överföring av ansvaret helt och hållet på regionen / landstinget (som i Stockholms län), tyckte en av kommunpolitikerna att man borde göra detta till en kalljäst deg (alltså inte för mycket jäsning) - "surdeg" replikerade en av de andra kommunstyrelseordförandena...

Ja, det är inte så lätt att utveckla kollektivtrafiken, och det kräver en öppen och förankrad process där alla är med på tåget! Det finns otroligt mycket att göra i vår region, speciellt tydligt blir det om man jämför med till exempel Skåne med sina framgångsrika pågatåg. Här i Uppsala har man inte ens klarat att få till ett gemensamt biljett, eller taxesystem mellan stads- och landsbygdstrafiken. Rena u-landet!

Och apropå tåg så var det lite trist att se att de stora partierna inte vågar satsa mer på just tågtrafiken. Jag trodde faktiskt, utifrån tidigare diskussioner i styrelsen att det skulle finnas ett större stöd för detta, men det var faktiskt bara jag, miljöpartisten och representanten för Uppsala kommun som röstade för mitt förslag att man ska avsätta pengar (6 mnkr) för att börja förprojekteringen av "Aroslänken" (järnväg mellan Uppsala och Enköping). Trafik och samhällsbyggnadsberedningen hade varit ordentligt fega i denna fråga och bara gjort ett uttalande om att pengar skulle tas från "marknadspotten" - utan att detta skulle synas i översikten över prioriterade projekt. På denna projektlista är det faktiskt till 100% vägprojekt som står uppräknade för över 1 miljard kronor som finns att fördela. Otroligt anmärkningsvärt. Och direkt pinsamt blev det när Johan Edstav (MP) påpekade att man i ett av alternativen helt glömt att avsätta pengar för en överenskommen investering i Dalabanan (23,5 mnkr).

Nu vet jag att staten genom bland annat citybane-överenskommelsen lovat att göra nödvändiga investeringar i t ex dubbelspår förbi Gamla Uppsala, utökad kapacitet på Mälarbanan Tomteboda-Kalhäll med mera, men att i vår "Länsplan för den regionala transportinfrastrukturen" ändå inte satsa något substantionellt på järnväg är som sagt anmärkningsvärt! Detta trots allt som står i texterna om "bristande länkar i de öst-västliga förbindelserna norr om Mälaren"... Nej, skärpning Uppsala! Om vi inte utvecklar infrastrukturen i Mälardalsregionen riskerar Uppsala som stad att halka efter mer aktiva regioner som t ex Skåne! Ser alltså fram mot en spännande debatt i regionförbundsfullmäktige i Gimo 29/10!