torsdag 25 juni 2009

Högtid, livsväxling och jubileum


Den senaste veckan har fortsatt med en rad av högtidligheter. Det började förra onsdagen med avtackning av vår informationsdirektör Henrik Pederby. En förlust för landstinget, men vi får gratulera Svenska Kyrkan som blir hans arbetsgivare i stället.
Dagen innan midsommar var jag på den mest minnesrika begravning jag varit på hittills. I en proppfull domkyrka (bilden) samlades vi till begravningsmässa för att minnas och hedra Lars Ridderstedt, en av kristdemokraternas grundare och pionjärer. Därefter var det minnesstund i en lika proppfull festsal på VDala nation. Det är ingen tvekan om att Lars, 85 år gammal präst och mångsysslare gick ur tiden mitt i livet. På torsdagen innan lördagen då han gick bort ringde han mig och konfirmerade att han skulle tala på vår sommaravslutning på Stabby prästgård följande torsdag. Där fick vi i stället hålla en tyst minut.
I lördags var det 40-årsfest hos Petra Oscarsson, trevlig tillställning med mycket god mat (Tack Frank!), och i förrgår gratulerade jag lilla Nadja (bilden) som föddes på söndagen. Anna-Karin Klomp, vårt landstingsråd kommer nu att vara barnledig till våren och jag går in som vikarie. I går slutligen hade vi ett både högtidligt och festligt firande av tidningen Kristdemokraten som nu är 30 år. Med var 5 av de 6 chefredaktörerna, och vi fick också höra ett mycket intressant föredrag av medieprofessor Karl Erik Gustafsson. Nu åker vi på riksting men det är en annan historia.

söndag 14 juni 2009

Grattis Upplandsmuseet 50 år!

Grattis på 50-årsdagen s0m Upplandsmuséet firar idag! En ny utställning har invigts och ikväll hade vi en fin jubileumsmiddag.

Det är ett länsmuseum vi kan vara stolta över som är inrymt i den gamla Akademikvarnen i Uppsala. Dessutom med ett av Sveriges bästa magasin för samlingarna, beläget i Morgongåva. I mitt tal i kväll beskrev jag möjligheterna för framtiden. Jag tror det muséet behöver göra för att växa och utvecklas på ett positivt sätt är för det första att fortsätta på den inslagna vägen med en stark forskningsanknytning. Hög kvalitet, professionalitet och forskningsanknytning ger muséet en möjlighet att spela en roll också i en föränderlig omvärld.

För det andra måste man satsa på samarbete och öppenhet utåt. Museet är också stadsmuseum för Uppsala, även om landstinget är ensam huvudman numera, och det är viktigt att ta sin roll gentemot staden och universitetet. Museet är också "Upplands-"museet även om Stockholms län numer inte längre är delaktigt. Men Uppland har en otroligt dynamisk och central roll i Sveriges historieskrivning, som förpliktigar. Museet är också en del av ett framtida storregionalt samarbete med t ex Gävleborg, Dalarna och Västmanland - vilket man behöver förbereda sig för redan nu.

För det tredje kunde jag inte låta bli att nämna barn och familjer. Inte bara för att jag har fem små barn, men jag tror att alla organisationer måste satsa på det uppväxande släktet, inte minst för sin egen överlevnads skull.

torsdag 11 juni 2009

Lyckad krysskampanj för Alf

Nu är valresultatet sluträknat. Jag fick av någon den lakoniska kommentaren "synd att du inte kom till Bryssel". Jag tycker det är bra. Dessutom lyckades jag så väl att få andra att kryssa Alf i stället att jag nästan inte fick några kryss själv;-) Min fru har försökt övertyga alla som frågat om de ska rösta på mig att kryssa Alf i stället. Alf kom igång sent, därför att det inte var hans idé att kandidera. Han ställde upp för alla dem som ville ha honom till Bryssel. Det är så en äkta förtroendevald agerar! Så grattis Alf till de 54000 kryssen!

Dessutom har Ella Bohlin gjort en fin insats och hade partiet varit lite mer distinkt i att ta vara på röstmagneterna (Läs Alf Svensson, Lennart Sacrédeus, Christina Doctare, Tuve Skånberg och Anders Wijkman) är det inte omöjligt att vi idag hade haft både Alf och Ella i Bryssel! Nu gäller det att man kvickt funderar på framtida starka kandidater - så att inte SvD:s farhågor att vi hamnar utanför besannas.

I Uppsala fick vi 200 färre röster än 2004, 3892. Vi håller alltså ställningarna hyfsat. Vi har trots allt gjort en lyckad kampanj - enda parti förutom (S) som satt upp valaffischer, massor av utdelade broschyrer på gator och i brevlådor, aktivt deltagande i debatter och på andra håll. Så vi kommer stark igen nästa gång!

onsdag 10 juni 2009

Fullt kör

Vem skulle tro att det blev lugn och ro efter valet? Nej, förutom att tömma valstuga, ta ner affischer och plocka ihop efter valet så ska nu allt hända innan midsommar. I morgon har jag kulturnämnden hela dagen, på torsdag regionförbundsstyrelsen, på fredag samverkansnämnd i Västerås, på måndag landstingsfullmäktige och på tisdag landstingsstyrelse. Förutom allt som händer på kvällarna. Och alla personer som ska anställas i vårt föräldrakooperativ Ekoxen, och så planering för sommaren, etc etc.
Men jag klagar inte - vila får man göra i graven :-) Kul för övrigt att Alf kommer till Bryssel. Grattis Alf!

söndag 7 juni 2009

Gör som Ian kryssa nian


Ett underhållande program på Youtube där Alf Svensson eldar på (del 1) med Ian Wachtmeister som konferencier och Göran Gabrielsson (främst del 2 och framåt) som mycket kul inslag. Ungefär samma känsla som när Marcus Jonsson imiterade Alf med flera när vi var i Jerusalem. Dock gjorde han inte Ian, som Göran Gabrielsson gör mycket träffande. I övrigt är ju Carl Bildt och Gunnar Hökmark m fl tacksamma imitationsobjekt...

Även partiordförande Göran Hägglund får framträda (del 3) och på hans fråga till Alf om vem han ska stödja får han svaret att också han självklart ska kryssa nian. Undras om han efterhör rekommendationen...

Nu har jag röstat på Alf

Kommer nu från vallokalen där jag kryssat Alf Svensson. "Gör som Ian kryssa nian" - se nästa inlägg...

Jag är av, den möjligen gammaldags, uppfattningen att man inte röstar på sig själv. Det är i och för sig en bra princip därför att den speglar att man väljs i förtroende av andra och att man aldrig själv kan ta sig något mandat. Att jag har aktiverat mig som politiker är bara utifrån att det finns människor som har föreslagit mig som kandidat. Sedan måste jag naturligtvis förvalta det förtroendet också genom att förmedla vad jag vill och vad jag har för ambitioner och därför har jag genomfört en "minipersonvalskampanj" det här valet också.

Jag tror att Alf kan bli en alldeles utmärkt kandidat för Kristdemokraterna i EU-parlamentet. Om detta skrev jag och Anna-Karin Klomp i en artikel till en av de kristna tidningarna som dock till slut valde att ta in andra mer partipolitiskt obundna artiklar framför vår:

Alf bidrar till bra värderingar i EU

På söndag är det Europaparlamentsval. Då kan vi utnyttja vår demokratiska möjlighet att påverka EU, speciellt med tanke på att varje röst är dubbelt så mycket värd, på grund av röstskolket. Det är viktigt att välja kandidater som står för sunda värderingar!

Vi är väldigt glada att Alf Svensson till slut ställde upp som kandidat för Kristdemokraterna. Det kommer att gynna både partiet och EU-arbetet. Alf har en enorm erfarenhet och ett stort kontaktnät inom EU - speciellt inom kristdemokratiska EPP, den största gruppen i parlamentet. Alf är en tydlig förespråkare för vår ideologi som grundad på judisk-kristen etik är just det som skiljer kristdemokratin från andra partier. Människovärdet, livets okränkbarhet, familjen som samhällets grundsten, förvaltarskapet för kommande generationer, solidariteten med svaga och behövande samt subsidiaritet - rätt beslut på rätt nivå, är självklara delar av detta värdesystem. Efter att Alf Svensson kopplat svenska KDS med den internationella kristdemokratin formulerades detta i vårt principprogram. Det är också dessa värden som drev de tre kristdemokraterna Schuman, de Gasperi och Adenauer att i ett sargat Europa skapa ett samarbete som sedan dess bidragit till fred och stabilitet.

Sedan kan man naturligtvis ha synpunkter på EU, och kritisera många av de beslut som fattas där. Man kan också ha olika syn på vilken roll Sverige ska ha i detta samarbete. Men det viktiga på söndag är att bygga en plattform för sunda värderingar i EU, och därmed motverka andra farliga tankebyggnader.

Det finns många tokiga ideologier och hittills kanske mest inflytelserika är liberalism och socialism. Dessa ideologiers överdrivna tro på individen eller kollektivets förmåga att bygga ett gott samhälle leder fel. Människan är ofullkomlig, och därför behövs lagar som till exempel sammanfattades i de tio budorden. Där finns både familjen / äktenskapet, respekten för livet, respekt för egendom, betydelsen av lag och sanning som grund för samhället och behovet av vila och rekreation. Var med och ge plats för dessa värderingar!

Jonas Segersam och Anna-Karin Klomp, Kristdemokratiska EP-kandidater från Uppsala.

lördag 6 juni 2009

Ett starkare Norden i fredens Europa



Nu i valet är mina tre hjärtefrågor
1/ EU som fredsprojekt, inte överstatlig union. För ett Europa sargat av två världskrig har EU betytt mycket, och i fortsättningen är det viktigt att även exempelvis Ryssland och Turkiet dras med i detta fredssamarbete. Det betyder inte att vi ska få en superstat som ska täcka hela Europa, utan att vi utvecklar det förtroendefulla samarbetet MELLAN länderna.

2/ Ett starkare Norden i och utanför EU. De nordiska länderna är de som står oss närmast, och det var här passunion och gemensam arbetsmarknad grundlades långt innan Schengen och Maastricht. Vi måste vidareutveckla det nordiska samarbetet, oberoende av, men även inom EU. Det kan gälla ekonomiskt samarbete (varför inte en gemensam krona!), och försvarssamarbete.

3/ Stoppa den ovärdiga människohandeln. Insatserna i Europa för att spränga ligor som sysslar med människosmuggling och modern slavhandel måste intensifieras. Vi kan inte tillåta att människor cyniskt utnyttjas som sexoffer och brickor i ett spel för att tjäna pengar.

Hägglund i slutspurt

Igår slutspurtade vi med möte i Uppsala med Göran Hägglund och andranamnet på vår EU-lista Sofia Modigh. Vi fick tillfälle att dryfta till exempel Östersjöstrategin och det fria vårdvalet. EU har onekligen en roll för att få en renare Östersjö när nu 8 av de 9 länderna runt Östersjön är medlemmar i EU. En av mina hjärtefrågor, att stärka EU:s roll som fredsprojekt betyder att vi måste få med Ryssland också i ett förtroendefullt samarbete. Det är också förutsättningen för att få ett rent Östersjön.

Sofia Modigh, som tycker att man ska "kryssa Modight" talade om de utsatta barnen i Europa, och vi talade även lite om möjligheten att minska införselkvoterna för alkohol i Europa. Hur kommer det sig att man har begränsningar på tobak, men i praktiken väldigt få begränsningar för hur mycket alkohol man får föra över gränserna. Självklart måste även alkohol betraktas som ett folkhälsoproblem på samma sätt som tobak. På det här området tror jag redan mycket har hänt sedan Sverige blev medlemmar i EU. Även europeerna på kontinenten börjar få upp ögonen för vad överdriven alkoholkonsumtion innebär för problem.
UNT hann skriva om blixtvisiten.

fredag 5 juni 2009

Berget har talat

Igår beslutade SKB att föreslå att det svenska slutförvaret av utbränt kärnbränsle placeras i Forsmark utanför Östhammar. Det är en fantastisk möjlighet för Uppsala län och det är inte konstigt att min kollega i regionförbundsstyrelsen (bilden), Östhammars kommunstyrelseordförande Jacob Spangenberg är "jätteglad men ändå ödmjuk" (SKB:s hemsida).

SKB:s VD Claes Thegerström uttryckte det kort och kärnfullt att "berget har talat" (28 min in på presskonferensen). Berggrunden i Forsmark var helt enkelt den bästa, torrt och sprickfattigt. Se även DN och SvD.

Det här visar att vi i Sverige förmår ta ett långsiktigt ansvar för vår energiförsörjning. Därför är det så glädjande att också Alliansen kom överens om framtiden för energiområdet, med utbyggnad av vindkraft, och med fortsatt utvecklingen av kärnkraften, så länge det inte går att klara hela försörjningen med förnybara energikällor.

Sammanfattningsvis - ett välkommet beslut föregånget av en process på 30 år, som dessutom kommer att betyda oerhört mycket för Uppland.

onsdag 3 juni 2009

Odell på Ikea

Idag åt vi lunch med Mats Odell på IKEA. Han var på besök i Uppsala och fick efter lunchen där restaurangchefen Janne tog emot information om hur man sparar på miljön, bland annat genom att designa en solcellsdriven skrivbordslampa.

Vi har mycket att lära av IKEA, inte minst den fantastiskt lågmälda företagskulturen (typiskt småländsk:-). På landstinget där jag hade missat ett möte på morgonen konstaterade en av mina kollegor - vi undrade var du var, men så såg vi dig på UNT.se ...

tisdag 2 juni 2009

Fest och kampanj

Helgen ägnades åt kampanjande och firande. På lördag var äldsta dottern på kalas, och på söndag hade hon själv kalas med glassbomb utanför vårt hus efter att Joel på bilden redan hunnit med ett annat kalas....


Vi firade också mamma Ingvild på mors dag. Hon fick en fruktbricka med dessertostar, samt en powerpointpresentation som Edel satt ihop.


På lördagen var jag ute och kampanjade i Bålsta och Enköping. Inte så att folket flockades runt oss, men jag höll i alla fall tal på torget vid Bålsta centrum, och hade en del intressanta samtal med några personer. EU-valet är väl ingen kioskvältare precis, men det är ju viktigt att man utnyttjar sin möjlighet att påverka EU!