onsdag 27 maj 2009

Gustaf von Essen laddad igen

Idag skriver Lennart Lindström (UNT) om att Gustaf von Essen är tillbaka i Uppsala och i politiken. Gustaf kom hem från Nämndemansgården i Skåne i fredags, och det var länge sedan han kände sig så laddad. Han har tagit dagliga promenader uppemot en mil, ätit regelbundet, tagit sina mediciner rätt och gått ner 4-5 kilo. Det är därför inte så konstigt att han nu mår bra och har kastat sig in för fullt i politiken igen.

Vi i partiet är glada att Gustaf är tillbaka för full maskin, det behövs inte minst nu mitt i EP-valrörelsen. Det är också bra att Gustaf får vara med och försvara den budget han varit med och förhandlat fram, med hjälp av Ebba Busch under sin frånvaro. Den innehåller en stark satsning på äldreomsorgen, där ju Gustaf har ett stort ansvar som ordförande i äldrenämnden. Jag tycker personligen att det är starkt att Gustaf vågade gå ut och berätta att han har haft alkoholproblem, och jag hoppas och tror att det kommer fortsätta på samma goda sätt som det börjat!
(Foto: Jörgen Hagelqvist)

måndag 25 maj 2009

Isbjörnar och världens undergång

I kväll lyssnade jag en stund på Uppsala kommunfullmäktige. De skulle avgöra frågan om Ärna, som vi i landstingsstyrelsen idag också lämnade ett remissyttrande om. Oppositionen tycker att vi ska säga nej till att någon ska få driva civilflyg i Uppsala. Det tycker inte vi - uppfyller man miljökraven ska självklart inte Uppsala kommunfullmäktige sätta några käppar i hjulet.

Jag kom in i slutet av en märklig debatt om jäv och procedurer. Därefter talade kommunalråden (Lena Hartwig kunde inte hålla sig från talarstolen trots att hon deklarerat att hon inget skulle säga...), och den som kanske tog i allra mest var Ilona Szatmari Waldau som avslutade med slutklämmen att borgarna bidrar "till världens undergång". Ja, mycket ska man bli anklagad för.

Isbjörnarna på bilden kommer för övrigt från klimataktionen som var på plats och protesterade mot civilflyg i Uppsala. De tyckte också det var en låg debatt.

Gnällig opposition

Idag på landstingsstyrelsen när vi klubbade vårt förslag på landstingsbudget fick vi på vårt bord oppositionens förslag på preliminär budget. Deras huvudnummer är att vi inte lyssnar på dem. Så här lyder inledningen: "Under innevarande mandatperiod har den politiska ärendehanteringen drastiskt förändrats. Idag sker inga politiska inspel eller politiska samtal förrän färdiga förslag presenteras. Idag sker ingen gemensam kunskapsuppbyggnad vilket skapar en ökad differens mellan majoritet och opposition."

Jo, tacka för att hanteringen förändrats. Nu är röd-gröna röran i opposition och får likt oss under förra perioden ta ställning till de förslag som kommer i styrelser och nämnder. Det är uppenbart att sossar och miljöpartister m fl är ovana vid att sitta i opposition. När de hävdar att inga samtal förs har de helt fel. Till skillnad från förra mandatperioden när Mats O Karlsson (S)tyrde har vi nu en landstingsrådsberedning där ALLA partier är företrädda som går igenom samtliga ärenden till Landstingsstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Oftast har inte oppositionen några vidare förslag eller synpunkter där, och då blir det inte heller någon möjlighet för politisk diskussion. Och när de väl har förslag så anpassar vi i majoriteten i många fall oss efter deras förslag, om vi tycker de är vettiga förstås.

Idag fick vi deras budgetförslag på bordet, och uppenbarligen fanns ingen som helst ambition att vi skulle anta några av deras förslag eftersom det i praktiken inte fanns några konkreta yrkanden. När vi satt i opposition la vi alltid yrkanden, och ambitionen var, vilket vi ibland lyckades med, att majoriteten skulle anta några av våra goda idéer. Det hade för övrigt inte varit så svårt att anta förslagen idag, då minst 5 av 12 förslagsrutor var helt okontroversiella och i linje med vår politik. Nej, jag säger som Lars Svensk, vår riksdagsman 91- 94 "det finns inget värre än sossar i opposition"...

söndag 24 maj 2009

Nordiskt vänortsmöte på slottet



I kväll hade vi avslutningsmiddagen på Uppsala slott efter det vänortsmöte som pågått här i Uppsala sedan i torsdags (nedre bilden - glassen serveras). Alla "borgmästare" framförde då sitt tack till Uppsala, och en förtjänstmedalj från Uppsala kommun utdelades till en estnisk tolk, Tiina Mullamaa (se UNT). Uppsalas vänorter är Hafnafjördur på Island, Fredriksberg i Danmark, Baerum i Norge, Tavastehus i Finland och Tartu i Estland.
I torsdags kväll ledde jag inledningsceremonin som förutom tal av vår förre ordförande i Föreningen Norden Uppsala, Harald Runblom (och inte Nordlund som jag klarade att säga fel...), och KF-ordförande Lars Bäcklund innehöll ett panelsamtal mellan ordförandena i Norden-föreningarna i de sex vänorterna (övre bilden där Anne i Uppsala mottar present från William Gunnesdal, ordförande i Bärum). Det var lite kul att Per Landrö, som är ordförande i Hafnafjördur (längst till vänster på bilden) under samtalet berättade att han gått norrön (fornnordisk) linje på ett landsgymnas i Norge, varpå jag frågade om det var Follo - något jag
visste eftersom min svärfar och frus moster båda gått där.
I går kväll hade vi också förmånen att få ta emot ett par norrmän och en danska på middag hemma hos oss - kort sagt ett givande nordiskt utbyte under några dagar (även om det vara många programpunkter som jag inte hann vara med på).

tisdag 19 maj 2009

Budkavle för en ny kulturpolitik

I dag lämnade min kollega i Skåne, Rolf Tufvesson (KD), över en budkavle till regering och riksdag, där vi som undertecknare stödjer de förslag som kulturutredningen kommit med och ber regeringen att agera i linje med detta.

Jag tycker det vore tragiskt om vår kära Allians-regeringen väljer att göra som Marita Ulvskog gjorde med den förra kulturutredningen i mitten av 90-talet och bara stoppa den i hyllan. Det finns behov av många reformer inom kulturområdet eftersom de flesta strukturer i stort sett varit likadana sedan 70-talet.

Läs gärna mer på Region Skånes hemsida.

foto: Jack Wallsten, ZVIM

måndag 18 maj 2009

Alfs kampanj full fart framåt


Idag besökte Alf Svensson Uppsala. Först hade vi ordnat ett besök på benskörhets- ("osteoporos-") mottagningen på Akademiska sjukhuset och därefter blev det torgmöte med mera. TV4 och UNT rapporterade om besöket (på undre bilden introducerar jag Alf på torget).

När det gäller benskörhet (översta bilden), en folksjukdom som drabbar hälften av er kvinnor och kanske 1/4 av oss män, är det en "skandal" som läkaren Andreas Kindmark uttryckte det att detta inte uppmärksammas mer. Tre gånger så många dör i fallskador i hemmen jämfört med hur många som dör i trafiken. Det är visserligen inte bara på grund av benskörhet, men den spelar ändå en viktig roll - nästan en fjärdedel av kvinnor över 55 riskerar att få en höftfraktur! Och i Sverige är det bara 20% av de som diagnostiseras som bensköra som blir behandlade, fick vi veta av Andreas K, för övrigt ordförande i svenska osteoporossällskapet. Bra att se att det också finns engagemang från patientföreningen för osteoporos som var med under besöket och berättade om hur viktigt det är med att nå ut med information.

17 mai


Fantastiskt fint firande 17 mai i går! Aldrig har det varit så fint väder, och knappast aldrig så mycket folk i tåget i Stockholm. Vi firade traditionsenligt med Ingvilds kusin och den här gången slutade det med en solig picnic på Skansen och sedan tittade vi på getter och björnar till barnens förtjusning.

fredag 15 maj 2009

Är det rätt med upphovsrätt?

Nu är valrörelsen igång och jag håller till en del i vår valstuga. I går hade jag ett mycket intressant samtal med en skärpt ung man, som likt Sokrates med sina frågor ("majevtik") fick mig att börja fundera över kommunikation och information i dagens internet-samhälle.

Min inställning var att eftersom vi har upphovsrätt på andra områden (massmedia, konstverk, böcker, skivor etc), så varför ska vi inte ha det på internet? Det är inkonsistent. Samtidigt kanske det inte är möjligt att upprätthålla den form av upphovrätt som vi idag känner!

Jag har förståelse för dem som ser internet som ett demokratiskt projekt som representerar frihet och integritet, och som dessutom är väldigt personligt eftersom man har tillgång till det i sovrummet eller i TV-soffan eller var man nu vill använda internet. Samtidigt kan inte internet lämnas åt anarki. Det måste finnas regler som styr samarbetet. Problemet med internet är ju att det dels är globalt och därför inte kan styras speciellt effektivt med nationell lagstiftning, och dels är det inte så enkelt att bygga ett rättssystem runt det. Vad ska sanktionerna vara? Avstängning är ju en möjlighet, och kanske skulle det vara ett mer kännbart straff för vissa personer än böter eller till och med fängelse?

Vi är just nu i en fas av normering av nätet. Vissa gränser måste finnas, t ex för barnpornografi, medan man samtidigt måste fundera över hur man ska trygga yttrandefriheten och andra integritetsfrågor. På samma sätt är upphovsrätten en knäckfråga. Men det är den ju redan idag, eftersom vissa saker som människor skapar betalas direkt (och äts upp om det är en kock som ligger bakom), medan andra konsumeras om och om igen (som musik och kanske konst), och därmed skall betalas upphovsrätt för om och om igen. Inga enkla frågor, och jag blev lovad en del fakta av den unge mannen igår, som förhoppningsvis ger större klarhet.

torsdag 14 maj 2009

Kan man dö på nätet?

Metro skriver om en tjänst som tar bort våra konton på nätet när vi dör. Detta är annars ett problem idag.

Min fru hade svårt att igår komma över ett tragiskt självmord som hon upptäckt via nätet. Hon satt och sökte efter gamla klasskompisar från gymnasiet på facebook, men hittade bara en. Det var en kille på vars sida hon också hittade en länk till sin gamla norska- och dramalärarinna. När hon tog kontakt med lärarinnan fick hon reda på att killen på vars sida hon hittat länken tagit självmord bara någon vecka tidigare. Så - internet ger uppenbarligen upphov till en hel del bryderier och funderingar - vilket jag haft anledning att fundera ännu mer på idag. Återkommer om det.

onsdag 13 maj 2009

Uppsala - Stockholm 1-0

Inför dagens sammanträde med rikssjukvårdsnämnden fanns farhågor om det avgörande om brännskadevård som skulle fattas (läs mer i UNT 28/1). Rikssjukvårdsnämnden är en nyinrättad nämnd med 1 representant från var och en av sjukvårdsregionerna, i Uppsala-Örebro-regionen (eller Svealandsregionen om man så vill) är Marie-Louise Forslund Fransson (S) ledamot och Erik Weiman (M) ersättare.

Tidigare har flera riks-specialiteter koncentrerats till vanligen två av universitetssjukhusen. Inför dagens möte var förslaget från tjänstemännen att bara Akademiska i Uppsala och Universitetssjukhuset i Linköping skulle få den högspecialiserade brännskadevården. Även Karolinska i Stockholm hade ansökt, och Stockholmarna gav sig inte förrän efter beslutet fattats. Idag begärde de votering och därmed gick förslaget igenom med röstsiffrorna 9-1. Vill inte Stockholmarna att det ska finnas ett högspecialiserat universitetssjukhus i Uppsala?

fredag 8 maj 2009

Alf till Bryssel!

I onsdagens rapport på SVT lanserades Alfs kampanj "Alf till Bryssel". Jag var med i Jerusalem när planerna för kampanjen drogs upp, och är väldigt glad för att den nu är i gång. Jag stödjer Alf helhjärtat och tror att hans kampanj kan bidra till att vi får två platser i EU-parlamentet!

Alf har ett enormt förtroendekapital och skulle bli en mycket tung politiker i parlamentet - kanske en blivande talman?!

onsdag 6 maj 2009

Debut på twitter

Tack vare Mälartinget i Örebro där jag är nu har jag debuterat på twitter. Mälardalsrådet satsar nämligen på twitter under konferensen här. Konferensen började f ö mycket lovande när det gäller organisationen, men nu börjar folk tröttna och idéerna att sina.

Men det behövs verkligen utöka samarbetet i Mälardalen, inte minst på infrastrukturområdet där det är dags för Mälardalen att kliva fram och få igång vår gemensamma huvudman - Mälab!

fredag 1 maj 2009

Största 1 majtåget - igen!

LO-ledare i Uppsala Lisa Björks mål att socialdemokraternas tåg (i radion, se nedan) skulle bli större än kristdemokraternas kom på skam, igen. Med nästan 700 personer i vårt tåg var vi nästan dubbelt så många som sossarnas 380, och även fler än (V):s 480 - varav huvuddelen kurdiska och palestinska stödföreningar.

Det blev en mycket bra och positiv demonstration, med fokus på mer tid för barnen, och ett intressant avslutande möte på S:t Eriks torg. För första gången var partiledare Hägglund med och han eldade massorna, och lät sig även eldas av Louise Hallin, Marcus Birro och Siwert Öholm som fick publiken att skandera "Gör de Göran!" - alltså öka möjligheterna för barnen att vara med sina föräldrar under de två första åren i livet. (se UNT , Dagen och SMP)

Det är ingen tvekan om att 1 maj illustrerar den så kallade arbetarrörelsens kris - från att ha kämpat för 8 timmars arbetsdag 1890 representerar Sahlin (med Tobleronen... - se svt:s förstasida) och fackpamparna det etablissemang som vi kräver rättvisa för barn och familjer av.