måndag 30 mars 2009

Ner till Gehenna

I morse tog jag en joggingrunda ner i Gehenna. Gehenna är det bibliska ordet för dödsriket eller helvetet om man så vill. Ordet kommer av den dal, Hinnoms dal, ”Gehenna”, som ligger nedanför Davids stad (söder om gamla stan i Jerusalem).

Jag kan säga att jag fick klart för mig betydelsen av Jesu ord att Bred är den väg som leder till fördärvet, men smal är den som leder därifrån. Det var sannerligen en, om inte så väldigt smal så i alla fall väldigt brant väg som ledde upp ur Gehenna. Jerusalem är en stad som ligger på höga kullar med inkilade smala dalar. Jag sprang ända ner till Siloam, där vi senare på dagen besåg Gihons källa, och Siloadammarna, förklaringen till att Jerusalem ligger där det ligger, eftersom denna källa är den enda naturliga vattenkällan i området.

söndag 29 mars 2009

Om detta må ni berätta…


Ja, idag var vi på oförglömliga Yad Vashem, minnesanläggningen för förintelsen här i Jerusalem. Jag hade inte sett det nybyggda museet, och det var förstås en gripande upplevelse. Helt obegripligt att det finns människor som vill förneka att detta överhuvudtaget inträffat…

Vår guide, Dick Haas (bilden), som förlorade både mormor och morfar under den nazistiska utrensningen sa så här när vi kommit fram till det avslutande fönstret med utsikt över Jerusalem:
”Jag kan känna viss glädje över att jag bor i Jerusalem och att jag kan säga att jag är född 1940 och överlevde”.
Museet andas trots allt hopp och pekar mot att Israel har blivit en räddning för det judiska folket. Något som ofta glöms bort i dagens hätska attacker mot den israeliska staten och folket. Om detta måste vi berätta – så att det inte inträffar igen!

Jag tar med en bild som är en affisch från det krist-sociala partiet i Österrike från innan kriget. Bilden visar att det inte bara är nazister som är skyldiga till judeförföljelserna - på samma sätt som antisemitismen idag kan återfinnas i de lugnaste vatten.

lördag 28 mars 2009

Knalla runt i Jerusalem




Ja, det är vad jag gjorde under dagen idag. Det är förstås alltid speciellt att få bekanta sig med den Heliga staden, även om vädret idag var ganska kallt och ogästvänligt.

På bilderna ses förutom vyn över gamla staden, med Al Aqsa mosken (till vänster) och klippdomen (till höger) uppe på tempelberget också några judiska småpojkar som var ute och lekte på sabbaten, och en lampa som hängde inne i det syrisk-jakobinska gravkoret i den Heliga Gravens kyrka. Förutom att se alla platser med anknytning till Jesu lidande och död, fick vi även se den troliga sträckningen av Via Dolorosa, som är i helt annan riktning än den nu etablerade dragningen.

I kväll fick vi förutom ett gripande föredrag av en palestinsk pastor från Betlehem höra på Alf Svensson som bland annat talade om sin senaste bönefrukost med president Obama i Washington. Alf har varit med på dessa bönefrukostar som samlar flera tusen deltagare sedan början av 80-talet och därmed sett ca 5 presidenter passera ämbetet. Ian Wachtmeister hade som gammal vän (sedan 1991) till Alf bett att få följa med på resan och ställde efter Alfs tal frågan varför inte Kristdemokraterna mer lyfter upp vår kristna profil på det sätt som Alf Svensson gör – och det kan man visst fråga sig!

torsdag 26 mars 2009

Åter ”hemma” i Haifa


Härligt att vara nere i Israel! Sedan i tisdags är jag här med en resa anordnad av tidningen Kristdemokraten som jag vunnit genom att värva prenumeranter och skriva slogan. En fantastisk resa, med en fantastisk guide i Dick Haas, DN:s första korrespondent i Jerusalem (1974-1979).

Idag har vi besökt min gamla ”hemstad”, Haifa, där jag och Ingvild och de tre barn som vi då hade bodde hösten 2002. Haifa är en otroligt vackert belägen stad, och naturligtvis speciellt vacker vid den här tiden på året då allt är så grönt och fint här nere. Vi har i tre dagar njutit av Galiléen, åkt båt på Genesarets sjö, och gått i Jesu fotspår (t ex besökt Petrus hus i Kapernaum). Ikväll anslöt vår egentlige reseledare Alf Svensson med fru Sonja och i morgon åker vi vidare ner till Jerusalem via Döda Havet.

(på bilderna utsikt från Karmel över Haifa, och ett blommande apelsinträd som doftade fantastiskt gott! - apeliserna kan skönjas inne i bladverket)

lördag 21 mars 2009

Tack för svaret, Ackis!

Idag svarade läkarna på neonatalavdelningen vid Akademiska sjukhuset på Hugo Lagercrantz debattartikel i DN för ett par veckor sedan. Många välbehövliga klargöranden, och verkligen befriande att se att läkare har civilkurage nog att åsidosätta lojaliteten mot läkarkollektivet och i stället lyfta fram betydelsen att rädda liv, och att påpeka att även små för tidigt födda barn också är människor (märkligt att det ska behöva påpekas). För visst är det sjukt att inte göra allt för att om möjligt rädda liv som sedan kan ge ett långt framtida väl fungerande människoliv.

Grattis Västerås!

Så tog då Västerås SK sitt första SM-guld sedan 2001. Detta efter en rafflande match på studenternas här i Uppsala. Jag hörde lite av den på radion, när VSK slog in 4-3 målet när Edsbyn hade två spelare utvisade. Naturligtvis trist för alla Edsby-fans (bland annat min dotter Rebeccas lärarinna som veckopendlar från Edsbyn, men stannade kvar för att se matchen, och Erik "landsförrädaren" Weiman ;-). Men det blir förstås nya chanser för Edsbyn - man kan inte ha roligt jämt! Det som var roligast i år var förstås att Sirius tog sig så långt som till seminfinal. Ska bli spännande att se om de klarar det lika bra nästa säsong.

Sedan var det förstås ännu roligare att "mitt" lag Färjestad tog ett steg till mot SM-finalen i ishockey!

Se DN, UNT, SvD

fredag 20 mars 2009

Maud Olofsson och Alf Svensson

Ja, de har varit på besök här i Uppsala idag. Maud ledde på Norrlands nation en dialog om regional tillväxt. "Innovation & förnyelse, Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud, Tillgänglighet, Strategiskt gränsöverskridande samarbete" - det vill säga den nationella strategin för tillväxt ,var utgångspunkten. Arne Sandemos reklam för Uppsala Care och energihuset i Uppsala föranledde följande reflektion utifrån Mauds svar - vi behöver fundera på den kommunala kompetensen. Är det rätt att kommuner och landsting som ofta har monopol på t ex högspecialiserad sjukvård eller avancerad sopförbränning inte ska kunna dela med sig av sin kompetens och kunnande till andra länder i exempelvis EU?

I kväll besökte Alf Svensson, för han visste inte själv vilken gång i ordningen, föreningen Heimdal. Det är alltid lika roligt att höra honom engagerat tala för EU som fredsprojekt, skapat av kristdemokraterna Schuman, deGasperi och Adenauer. Det var också intressant att få svaret att Alf med åldern är alltmer skeptisk till förbud, apropå den nyligen timade snusdebatten... Nästa gång jag träffar honom och Sonja är nästa vecka i Israel!

tisdag 17 mars 2009

Försvaret lika rafflande som bandyn

I lördags gick Uppsalas drömmar om Sirius i bandyfinal i kras, när man förlorade mot Edsbyn. Jag hoppas inte den försvarsproposition som lämnas på torsdag innebär samma slag för Uppsala. Om inte regeringen gör något kommer försvaret på eget initiativ i praktiken att lägga ner Uppsala Garnison. Ett nytt inlägg i denna spännande match kom idag på DN debatt av Alf Svensson och Mikael Oscarsson.

Vi hade för övrigt en spännande dag i lördags just på Uppsala Garnison med Kristdemokraternas vårstämma. Medverkade gjorde Övlt von Knorring, Kommunminister Odell (bilden), och EU-parlamentskandidat Bohlin. Vi hade för övrigt också med en bloggare som skrev om tillställningen - Hertiginnan af Uppsala. Kul bild på Ella Bohlins skor :-)

lördag 7 mars 2009

Citytunneln öppnar för nytt järnvägssystem


På fredagen fick vi i Västerås information om det pågående arbetet med Citytunneln i Stockholm, och omkringliggande läns delfinansiering av projektet.

Efter lite inledande kommentarer på video, bland annat av Ilmar Reepalu (S) som skröt om region Skåne, inledde Erik Weiman (M och LS-ordförande i Uppsala) med det strålande ironiska - Tänk att "just i dag få säga till Ilmar Reepalu - 'Åh vad klok du är'!" - förstås apropå helgens DC-match i Malmö.

Men, åter till Citytunneln - vars upphandlade tunnelbyggen under Stockholm ses på bilden. Det ska byggas 6 km spår, 2 nya spår förutom de två som finns över söderström, 3 stationer (Odenplan, City och Sthlm Södra), samt 1 km järnvägsbro. För att omkringliggande län ska vara med och delfinansiera (ca 600 mnkr för Uppsala län), har staten gjort en lång rad utfästelser, t ex järnvägstunnel under Gamla Uppsala.

Något jag saknade under redovisningen var en diskussion om att starta en storregional trafikhuvudman i Mälardalen. Nu kan staten tänka sig att släppa SJ:s monopol, och då måste vi i Mälardalen hänga på låset och se till att vi får ett sammanhållet regionaltågsystem, ungefär som pågatågen i Skåne eller motsvarande runt Göteborg. Jag hoppas att den politiska viljan och kraften för detta finns - jag ska i alla fall göra vad jag kan!

Läs mer på Mälardalsrådets hemsida

torsdag 5 mars 2009

Vad gör Hägglund för Uppsala garnison?

Upptäckte nyligen att även Uppsala garnison skrev om vårt besök där för några veckor sedan (se nedan). Mikael Oscarsson har ju agerat i frågan, som jag skrivit om tidigare, men nu hoppas jag att även våra kristdemokratiska ministrar kan visa lite framfötter i försvarsfrågan. Jag har skrivit en insändare till tidningen Kristdemokraten om detta:

"Mikael Oscarsson har uppmärksammat situationen runt försvarets anläggning i Uppsala. Vid Uppsala garnison utbildas i år mer än 300 värnpliktiga, man har Luftsstridsskolan, vilken inkluderar ansvaret för all stridsledning och luftbevakning inom flygvapnet, Försvarets Underrättelse- och Säkerhetsskolan och flera verksamheter. Trots att flygvapeninspektören utpekat vikten av att huvudstaten måste kunna försvaras inom en rimlig insatstid (från Uppsala 7 minuter, från Såtenäs 35 min) har nu försvaret inlett en process att lägga ner verksamheten i Uppsala. Ingen av JAS-flottiljerna har så goda förutsättningar som Uppsala med sin berghangar, och att lämna denna anläggning vore kapitalförstöring av stora mått. Bo Pellnäs skrev på DN-debatt nyligen "Att avväpna huvudstaden är snudd på landsförräderi".
Allians-regeringen sa efter Georgien-konflikten (SvD 080913) att inga mer förband ska läggas ner. Hur agerar kristdemokraternas statsråd mot att inte just detta händer? Om Uppsala garnison lämnas ställs ju sedan regeringen inför fullbordat faktum! Jag tror att ett kraftfullt kristdemokratiskt agerande i försvarsfrågan skulle gynna vårt parti!
Jonas Segersam, Uppsala"

Just i försvarsfrågan tror jag att väldigt många människor i Sverige tycker att Alliansen nästan gått över strecket. Odenbergs avgång besannade denna bild, och vi får nu se om även Tolgfors sitter löst åt. Jag har indikationer på att hans avgång kan vara för dörren...

Snögubbarna demonstrerar



Igår när jag gick förbi Carolina såg jag en märklig demonstration i slottsbacken. Under parollen "Snögubbar kräver vanligt väder" gick ett gäng snögubbar backen upp i ett sällsynt angeläget inlägg i klimatfrågan! Jag hoppas snögubbarna får gehör för sina krav - för som en gubbe uttryckte det på sin skylt "Värme ger tö, jag vill inte dö!". Gripande...

tisdag 3 mars 2009

The King

Idag visade mig min dotter Edel Irén ett Youtube-klipp som hon fått se på dagens Chapel på skolan. Snacka om retorik... - med innehåll!