torsdag 29 januari 2009

Minns förintelsen!

Igår kväll mindes vi förintelsens offer på Livets Ord. Efter Ulf Ekmans inledning talade folkpartiets riksdagsledamot från Uppsala, Cecilia Wikström, bland annat om den antisemitism som vi idag möter på så många håll, även i Sverige.

Franz T Cohn talade av egen erfarenhet om antisemitismen (han var 10 år när han lämnade Tyskland 1938) och påminde att det som på den tiden började med "Kauf nicht bei Juden" - köp inte av judar - idag på samma sätt har startat med "bojkotta israeliska varor". Det är ett tragiskt första steg.

Kvällens huvudtalare (bilden) var H E ambassadören av Israel, Benny Dagan, som manade till uppslutning mot de krafter i världen som idag vill utrota den judiska rasen, där Ahmadinejad, Irans president är den kanske främsta representanten. Konfrontationen fick tydligt symboliseras av det gäng unga män som i inledningen av ambassadörens tal reste sig bak i lokalen och skanderade "Bojkotta Israel, bojkotta Israel...". Men församlingen reste sig och sjöng "Vi välsignar dig, Israel".

Det känns, i tider av hat och konflikt, skönt att kunna stå för välsignelse, för både judar och araber. Bara Fridsfursten kan ge äkta fred åt det Heliga landet.
Se även Dagen, UNT och Upplandsradion

tisdag 27 januari 2009

Gaza i landstingspolitiken

Vid gårdagens landstingsstyrelse försökte vänsterpartiet föra in Israel-Palestina- konflikten i landstingspolitiken. Visserligen var det en till synes vällovlig ambition att hjälpa barnen på Gaza som var motiveringen, men vi i Alliansen sa nej till detta.

Jag motiverade vårt ställningstagande med att om landstinget ska ägna sig åt biståndsverksamhet så bör man inte som första objekt välja att indirekt ta ställning i en så laddad konflikt som Israel-Palestina-konflikten. Det finns barn som är traumatiserade också på den Israeliska sidan efter att sedan många år på sina skolor ha fått gömma sig för ständigt återkommande palestinska raketattacker. Om man dessutom vill få en stor effekt och hjälpa många barn skulle man kunna åstadkomma mycket genom att stödja mödravården både i mellanöstern och på andra håll. Det finns också ett antal konfliktområden i världen som vi nästan inte hör talas om i Sverige, där barn också lider och dör.

Nej, vänsterpartiets agerande luktar av politisk opportunism, och Sören Bergqvist sa också rakt upp och ner att man agerade för att appelera till väljargrupper med palestinsk anknytning i Sverige.

Det finns så många skevheter och halvlögner runt situationen i Israel och på Gaza, varav jag i senaste Uppsalatidningen bemötte ett från vänsterpartisten Miro Anter. Han jämförde Israel med apartheidregimen i Sydafrika och jag svarade så här:

"De 1.144.000 israeliska araberna (ca 20% av befolkningen i Israel) har fulla medborgerliga rättigheter. Rösträtt och representation i Israels riksdag, Knesset, yttrandefrihet, statusen av arabiska som ett officiellt språk är alla exempel på dessa rättigheter. I Israels omgivning saknar de flesta araber rösträtt, yttrandefrihet och rättstrygghet eftersom nästan alla grannländer är mer eller mindre hårt styrda diktaturer. Det är därför otroligt missvisande att jämställa Israel med apartheidregimen i Sydafrika som Miro Anter gjorde i sin insändare.
Man skulle i stället kunna jämföra med de palestinska självstyrande områdena där inga judar kan bo ("judenrein"), och som har präglats av mer eller mindre inbördeskrig och rättslösa lynchningar.
Jonas Segersam, styrelsemedlem, kristdemokraterna i Uppsala"

fredag 23 januari 2009

Hägglund i det blå



Idag besökte Göran Hägglund Uppsala flygfält, Ärna. Besöket inleddes med en helikopteruppstigning (se bilderna) där inflygningsriktningarna för flygfältet visades upp. Ambulansflyget som Akademiska sjukhuset har är unikt i så måtto att det var först i Sverige (1993) och att man numera även har ett jetflygplan kontrakterat för längre transporter.

I helikoptern berättade kommunalrådet Gustaf von Essen att det var första gången sedan 1950 (!) som han flög från Ärna. Den gången satt han i sin pappas knä i en SK 16, och flög bland annat över sin skola hemma i Vattholma.

Vi fick också en dragning om den militära verksamheten inom Uppsala garnison och Luftstridsskolan, och slutsatsen är att det borde vara rikets säkerhet som skall vara utgångspunkt för svensk försvars- och säkerhetspolitik och inte andra hänsyn (som arbetsmarknadspolitik, industrins önskemål etc).

Det var kul att få se lite mer av flygplatsen och få en ännu större förståelse av vikten av den verksamhet som bedrivs där. Tänk om denna flygplats kunde få utvecklas, både för ambulansflygets, det militära flygets och övrigt civilflygs del!
Vi besökte även Nationellt Centrum för Kvinnofrid som gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa speciellt kvinnor som utsätts för våld och våldtäkt.
Kvällen avslutades med att Göran Hägglund gjorde ett strålande framträdande för Alliansens landstingspolitiker, men trots försöken var det inget av de andra partierna som lyckades värva över honom, fast de bra gärna skulle velat...

Se även UNT och Akademiska sjukhusets rapportering.

onsdag 21 januari 2009

Kristdemokraterna för Ärna

I kväll tog kristdemokraternas Uppsala-styrelse ställning för civilflyg på Ärna. Anledningen var Martin Wisells motion att partiet ska säga nej till civilflygsplanerna på Uppsalas flygplats. Efter en lång diskussion där till slut endast ett par personer var negativa till flygplanerna röstade vi för att Uppsala kommun ska säga ja till framtida flygtrafik på Ärna. Nu är det upp till medlemmarna på årsmötet 4/2 att bestämma partiets syn på civilflyget. I morgon kommer också Göran Hägglund att på plats informera sig om frågan.

torsdag 15 januari 2009

Tillbaka i landstingsjobbet

Den här veckan är jag tillbaka på allvar i arbetet som politisk sekreterare på landstinget. Jag har ju sedan sommaren 2006 först vikarierat som landstingsråd 1 1/2 år, och därefter under 2008 till största delen varit pappaledig. Tisdag och onsdag var vi i landstingsmajoriteten på Haga slott och lade planer för den kommande tiden. Idag har jag jobbat med t ex besök av Göran Hägglund framöver, men även hunnit med ett arbetsutskott för kulturnämnden.

Det var när min vikarie, Steven Crosson flyttade till Örebro vid årsskiftet som ingen återvändo gavs, utan det var dags att börja jobba på heltid (nästan) igen. Min fru Ingvild sa upp sig som gymnasielärare för att i stället arbeta som dagbarnvårdare (i vårt kooperativ Ekoxen) - så nu pågår inskolning av ett litet dagbarn...

Det känns lite konstigt att jobba hela dagen för att komma hem till ett städat och ordnat hem med mat på spisen, och att åter sitta framför datorn som politisk sekreterare igen. Idag bytte jag ut namnen på landstingsfullmäktigegruppen sedan förra mandatperioden på mitt mailprogram på jobbet, för att kunna skicka mail till den nuvarande fullmäktigegruppen om Hägglunds besök.

Ja, det blir spännande att se hur den här våren blir!

(bilden är av Uppsala slott där landstinget hade sina möten förr i tiden)

måndag 12 januari 2009

Sacrédeus på 6:e plats

Distriktsstyrelsen för Kristdemokraterna i Uppsala län beslutade i kväll att föreslå att Lennart Sacrédeus placeras på 6:e plats på partiets lista i EU-parlamentsvalet. Detta kommer länets representanter att yrka på vid partifullmäktige som på fredag ska fastställa listan.

Det främsta argumentet var att man bör respektera provvalet där Lennart Sacrédeus fick flest förstaplaceringar (ringar) av de röstande ombuden (aktiva kristdemokrater i hela landet). Ett annat argument är att Lennart kan bidra till fler röster på partiets lista. Med tanke på att Lennart vid förra EUvalet drog 22 000 personröster, och att varje röst är dubbelt så mycket värd på grund av det låga valdeltagandet ansåg distriktsstyrelsen att Sacrédeus bör finnas med på listan.

torsdag 8 januari 2009

Alliansen ger mer - fråga Klomp

Harald Klomp (bilden) har ägnat jullovet åt att konstruera en hemsida som räknar ut jobbskatteavdraget, skriver PJ Anders Linder i Svenskan idag, efter att Dagens Industri för ett par dagar sedan uppmärksammade räknestycket.

Bra Harald! Jag önskar fler vore lika snabba som du med att nå ut med de goda nyheterna om vad Kristdemokraterna och Alliansregeringen gör för att förbättra människors levnadsvillkor i Sverige! Betryggande att höra att någon hos Borg också "lovat vidarebefodra informationen till någon som kan titta på den"...