söndag 23 december 2012

Framme för jul i Norge

Nu har vi anlänt i Norge för julfirande. Vid ankomst i snöfattiga Tröndelag blir vi bjudna på risgrynsgröt så här på lillejulaften. Efter gröten serveras "grøtpinne" - spekeskinke med potatis och flatbrød.


lördag 22 december 2012

Nu ska vi fira Jesu födelse

Att Sverige är ett land byggt på kristen tradition och värden glöms ofta bort. Visst finns det mycket annat som har påverkat vår kultur och identitet. Julen till exempel är ju en urgammal högtid kopplad till vintersolståndet, men sedan 1000 år firar vi den till minnet av Jesu födelse.

Sanningen är ju den att det allra mesta som är grunden för vår moderna stat och samhällsbildning har sina rötter i tidig medeltid. Skriftspråk, samhällsorganisation, landskap, högtider och kyrkor, ja det är från denna tid och framåt vi har våra kollektiva minnen. Innan det är Sverige bara en grå forntid, kanske främst för att det saknas skriftliga källor.

Andreas Carlson och Ola Mårtenson tar i dagens SvD förnämligt upp just betydelsen av det kristna kulturarvet. Det kan behövas, eftersom vi annars får en så entydig kör av röster i den offentliga debatten som säger något annat. Men det räcker att titta på vår svenska flagga så påminns vi om vad som är grunden för vårt svenska samhälle. Och även om man inte är kristen hoppas jag man ändå kan uppskatta vad denna tradition betytt för människovärde, demokrati, omtanke och värme i vårt land. Och så kan vi få en jul full av julefrid och högtid tillsammans!

Mikael Oscarsson hade för övrigt en mycket bra debattartikel om skolavslutningar i kyrkan häromdagen i UNT. Jag blev upplyst och fick beröm för den av en socialdemokratisk kollega i kulturnämnden.

torsdag 20 december 2012

Stoppa demoniseringen av judar

Ja, under den rubriken skrev Israels relativt nye ambassadör till Sverige, Isaac Bachman, igår ett inlägg i Dagen. Mycket bra text, som tydligt belyser problematiken runt Israeldebatten i Sverige. Han tar upp kärnan i problemet hur man bedömer Israel efter helt andra mallar än grannländerna, och till och med har mage att jämföra Israel med nazi-Tyskland, eller med apartheidregimen i Sydafrika.

Tack för den rösten! Tack och lov att vi har en Israelisk representation med officiell status, så att inte den judiska rösten försvinner utan kan stå där och bli lyssnad till. Jag köpte också häromdagen en av överlevarna efter förintelsen, Max Saphirs bok. Jag känner honom här från Uppsala, och är oerhört tacksam att hans, och andra överlevares, röst får höras, och påminna oss och våra barn om mänsklighetens grymheter, och hjälpa oss att aldrig göra om samma misstag. Om detta må ni berätta!

Naturligtvis rycker svenska bloggare såsom Dessa mina minsta bröder, och Katolsk vision (Irène Nordgren) ut och förstärker den sneda bild som är förhärskande i Sverige. Envist försöker man förneka att det finns en koppling mellan antisionism och antisemitism. Men det finns en mycket tydlig koppling och den stavas J-U-D-E ! Israel är ju som kanske bekant världens enda judiska stat.

Endast Bengts blogg ger en lite mer neutral beskrivning av Bachmans artikel.

tisdag 18 december 2012

21 blir 11

Av dagens 21 län kan det bli 11, om utredaren Mats Sjöstrands förslag idag går igenom (SvD Brännpunkt). Det är ett genomarbetat och gediget förslag, utan några större överraskningar. Jag hoppas och tror att detta kommer bringa reda i den regionala röran och följas av fler reformer, t ex på sikt en sammanslagning av landstingen till färre enheter.

Detta är väl ingen kioskvältare, men jag har tagit upp frågan fler gånger tidigare. Och både Stefan Hanna, C-kommunalråd i Uppsala och Conny Brännberg, KD-gruppledare i Skövde, stöder förslaget som idag lämnades till det Kristdemokratiska statsrådet Stefan Attefall. Hanna tycker dock att mer makt ska överföras till kommunerna och där håller jag med honom, även om också kommunerna på några håll i glesbygden behöver slås ihop för att bli effektiva. Att överföra makt till lägre nivåer ligger helt i linje med den kristdemokratiska subsidiaritetsprincipen.

Ett bra förslag är att slå ihop Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län. Det är tre län som liknar varandra i väldigt mycket med pendling till Stockholm, tillväxt, behov av bättre infrastruktur med mera. Jag hoppas detta kan vara ett första steg mot att få en region liknande i Österrike, Frankrike eller Tyskland där en större region omger själva huvudstaden. På det viset blir vi också mer jämspelta med Stockholm som annars kommer att få alla fördelarna i samarbetet med sina små grannar.

Tyvärr ser det nu ut att bli en strid av placeringen av residensstäderna eftersom Sjöstrand pekat ut även länsstyrelsernas huvudkontor. Här kommer naturligtvis lokalpatriotismen in och striden börjar (se t ex J-nytt om Jönköping). För min del får gärna nya Östra Svealands län ha sin residensstad i Västerås!


SvD 1,2
DN 1,2
Helene Hellmark Knutsson
Regeringen



torsdag 13 december 2012

Lucia i Mikaelskyrkan

Sitter och lyssnar på en fantastisk Luciakonsert med Kyrkskolans musikprofil i samarbete med Stadsmissionen. Vår dotter Rebecca sjunger med och inledde med ett stycke på cello.
Högtidligt och ett stort tack Hanna Hermansson, och de andra musiklärarna och så Stadsmissionen som vi strax samlar ihop en gåva till, för att de upplåter den fina Mikaelskyrkan!

onsdag 12 december 2012

Bra med anhörigvård

Maria Larsson, barn och äldre minister (KD) gav Annelie Nordström från kommunal svar på tal i Dagens Eko idag. Kommunal har tagit fram en rapport som visar att fler anhöriga vårdar våra äldre i Sverige.

Maria Larssons svarade att 82% är nöjda med att få vara med och vårda sina anhöriga. Hela samhället bygger på anhöriga och familjers insatser i vård och omsorg av sina närmsta, speciellt då barn och äldre. Detta är inget fult, utan något som de allra flesta sätter stort värde på, och det borde även Fredrik Reinfeldt (se SvD) och staten göra i större omfattning!

Visst ska vi ha ett skyddsnät i samhället för de som behöver det, för äldre och sjuka som saknar anhöriga, och för människor som har svårt att själva vårda sina anhöriga på grund av arbete eller familjeförhållande. Men när man lyssnar på Annelie Nordström, som ju företräder det socialdemokratiska fackförbundet Kommunal, kan man få intrycket att det är staten som har huvudansvaret för de äldre, ja för det mesta.

Det är fel syn på staten. Staten ska stödja och hjälpa, utifrån ett demokratiskt uppdrag, inte styra, reglera och ersätta naturliga gemenskaper. Anhörigas insatser borde i stället uppvärderas och bättre tas vara på! Här har Maria Larsson visat på punkt efter punkt hur hon levererar åtgärder och idéer för att utveckla en mänsklig äldreomsorg där också de anhörigas insatser räknas!

Lyssna gärna på hennes svar i inslaget!

Bevara snuset

"Snus är snus om än i gyllne dosor", skaldade Albert Engström (tror jag det var), och än idag väcker det svenska snuset debatt och känslor. Vi har sett en EU-kommissionär få gå i kölvattnet av snusaffärer, och nu hoppas jag den nye kristdemokratiske kommissionären Tonio Borg lyssnar på Maria Larsson (vår "snusminister") och svenskarna och låter snuset säljas.

Jag använder inte tobak, men måste nog ändå hålla med dem att snus har sina stora fördelar framför rökning - det drabbar ju i alla fall inte omgivningen på samma sätt att någon snusar, utan bara personen själv. Så tyvärr får man nog konstatera att i detta fall är EU-ledningen lite grann i händerna på kontinentens tobakslobbyister som tycker man ska använda vanliga cigaretter i stället.

Lite roligt med Maria Larsson som nu får rycka ut till snusets försvar. Känns bra att en svensk kristdemokrat för en gångs skull får försvara en sådan sak, så att vi kan visa alla att vi inte är något förbudsparti.

AB 1,2
ST
SvD
XP