onsdag 17 augusti 2011

Grattis Victoria och Daniel!


De varmaste gratulationer och lyckönskningar till vårt kära kronprinsesspar!

DN 1,2,3,4, 5 Dagen 1,2 SvD 1,2,3,4

tisdag 9 augusti 2011

Den som är utan skuld...

Göteborgsposten publicerar idag första delen om resultaten av den utredning som Drottning Silvia låtit göra angående hennes fars nazistanknytningar efter att Kalla fakta tagit upp saken i våras. Där framgår hur fadern Walther flyttat tillbaka från Brasilien till Tyskland och där bytt en fabrik ägd av en judisk fabrikör Wechsler mot kaffaplantager i Brasilien. På detta sätt kunde Efim Wechsler 2 1/2 månad innan krigsutbrottet undkomma Tyskland och finna en fristad i Brasilien. Hade han inte haft egendom i Brasilien hade han inte tillåtits imigrera till landet där hans dotter och svärson fanns sedan tidigare.

Oberoende av om Walther Sommerlath var en övertygad nazist eller inte är det slående hur nyheten används i Sverige för att smutskasta Drottning Silvia och kungahuset. Det är bara att läsa bloggar (Lasses, Allrick, Jämlikhetsanden,  m fl) som kommenterar GP-artikeln idag för att se vilken aversion mot kungahuset och vilka känslor detta fortfarande väcker.

Det är lätt att kasta sten i glashus, även om de flesta av oss inte är utan egen skuld i missförhållanden runt omkring oss. Människan har behov av "skurkar" som man kan peka finger åt och som minsann är mycket sämre än en själv. "Ok, man är bara människa men minsann ingen Hitler eller Stalin eller Kim Young Il"! Detta är ofta en falsk självgodhet och ett sätt att ställa sig själv i bättre dager än andra. Från vänsterhåll lyfts kungahusets kopplingar till nazismen fram i syfte att ställa kungahuset i dålig dager.

Faktum är att i Europa innan kriget fanns en utbredd främlingsfientlighet och ett stort stöd för nazismen, inte minst i vårt eget land. Jag försvarar absolut inte detta och tycker det är mycket positivt att man i (speciellt Väst-) tyskland gjort upp med den tunga kollektiva skuld som vilar över landet efter världskrigen (till skillnad med många andra länder som inte gjort upp med sin mörka historia). Det är dock alltid segrarna som skriver historien och då är det lätt att fördöma de som inte tydligt reste sig mot de negativa krafterna som ledde till att Europa och det judiska folket lades i spillror.

I vår Bonniers konversationslexikon från 40-talet beskrivs hur Adolf Hitler i början av 30-talet genom utrensningar av nazistpartiet och samarbete med kommunisterna visade prov på "fördomsfri kombinationsförmåga" och hur han efter krigsutbrottet 1939 "tagit aktiv del av krigsledningen samt visat prov på fantasifull och djärv beslutsamhet". För övrigt beskrivs araber och andra folk i samma lexikon på ett sätt som skulle få hela redaktionen att stämplas som rasister och rasbiologer om det hade publicerats idag.

Min poäng är att vi måste se historiska människors handlingar i ljuset av den tid och tidsanda de levde. Därmed inte sagt att vi skall rättfärdiga det som är fel, men det är som sagt lätt att peka finger åt andra när vi kanske var och en i stället skulle vara mer observanta på hur just vi agerar för att göra det som är rätt och inte okritiskt anpassa oss efter vad som för stunden anses som politiskt korrekt och självklart i vår tid och enligt vår tidsanda.

Se hela utredningen på kungahusets hemsida

DN 1,2, Tv4, AB,