onsdag 29 april 2009

Snart 1 maj

Idag (i Upplandsradion - 8 min in) blev jag inräknad bland "förtryckarna och deras lakejer" - oklart om jag är förtryckare eller lakej... Ung vänsters Johan Persson tycker inte att vi kristdemokrater ska "parasitera" på "arbetarrörelsens" dag och socialdemokraternas mål för årets demonstration är att bli fler än kristdemokraterna.


Det är smickrande att få sätta ribban för socialdemokraternas förstamaj tåg, samtidigt är det otroligt angeläget att undanröja de orättvisor som finns i Sverige idag där barnfamiljer som vill sköta sin barnomsorg på egen hand bara får ut en fjärdedel av statens subventioner av barnomsorgen. Har du som förälder barnen på dagis lägger det offentliga in över 140.000 kr, medan den som har vårdnadsbidrag får under 40.000 kr. Tack och lov har kristdemokraterna medverkat till att öka beloppet från 0:- kr, men det finns en lång väg kvar att gå.


Kom med och demonstrera på fredag!

onsdag 22 april 2009

Von Essen i media

I dag har alla media i Uppsala rapporterat om Gustaf von Essens time-out. I SVT:s ABC-nytt intervjuas jag om Gustaf och även i TV4 Uppland. Janne Norling skriver också om saken på sin blogg. Även Upplandsradion och UNT rapporterar i motsvarande ordning.

Både igår på vår kommunfullmäktigegrupp och i kväll på styrelsen var det slående hur starkt stöd och uppslutning som visades mot Gustaf. Alla beundrade det mod han visar när han vågar gå ut med sina problem så här offentligt och göra något med dem. Man ser även på t ex kommentarerna i UNT att även vanliga väljare stödjer Gustafs i hans agerande.

Gustaf von Essen tar time-out

Gustaf von Essen, vårt kära kommunalråd i Uppsala, meddelar idag till media att han tar en månads time-out. Han kommer att vara sjukskriven "för att få professionell hjälp att hantera följderna av en längre tids jobbrelaterad stress samt nedsatt hälsa på grund av diabetes och periodvis överkonsumtion av alkohol."

Jag har personligen ett stort förtroende för Gustaf, för den erfarenhet han har inom politiken, och för det civilkurage han visar när det gäller de kristdemokratiska värderingarna. Detta förtroende stärks av Gustafs beslut att ta en time-out. Vi har under en tid haft en dialog om Gustafs situation, och jag är glad att Gustaf tar detta modiga beslut. Under denna månaden kommer Torbjörn Aronson att ersätta Gustaf i kommunstyrelsen och som gruppledare i fullmäktige och Ebba Busch, vår politiska sekreterare, att finnas på plats i det dagliga arbetet i stadshuset. I kväll på ett sedan länge planerat möte blir styrelsen informerad.

tisdag 21 april 2009

Heja EU!

Det är starkt att EU lyckas göra en så tydlig markering vid gårdagens möte i Genève! Ahmadinejad behöver sannerligen få reaktioner när han hävdar att Israel är en rasistisk stat. Vad jag tycker om dessa jämförelser har jag tidigare skrivit om, och det finns idag en mycket farlig utveckling när antisemitism kläs i något mer accepterad antisionism. Men det är ju faktiskt en självmotsägelse - "judar har jag inget emot, men staten Israel ska utplånas"... Pröva att byta ut judar och Israel mot svenskar och Sverige så ser du hur orimligt detta är. Varför tilläts Ahmadinejad tala i stället för de som protesterade?

Nej, all heder till de europeiska delegaterna vid konferensen, däribland Carl Bildts gunstling Hans Dahlgren ;-). Detta visar dock tyvärr att EU i vissa lägen har kommit längre än Sverige, eftersom Bildt säger att Sverige inte stöder bojkott av konferensen, och hade vi haft en rödgrön regering hade det varit ännu värre. Att norske Gahr Störe satt kvar hoppas jag var för att han stod i tur på talarlistan, men man kan ju som sagt aldrig veta när det är rödgrön röra som styr...

måndag 20 april 2009

Förtroende för Weiman

Vi har nu precis röstat med 38-32 (1 frånv) om att inte ge styrelseordförande Erik Weiman en anmärkning för att han gett tidigare landstingsdirektören Erik Hemmingsson ett avgångsvederlag trots att denne officiellt självmant gått i pension. Länsrätt (och kammarrätt) har konstaterat att Erik Weiman inte gjorde något formellt fel, utan handlat utifrån den delegering vi i landstingsstyrelsen gett honom.

Att ge delegering är att ge ett förtroende. Vi har i Alliansen har, till skillnad från 5 av 6 landstingsrevisorer förtroende för att Weiman fattade ett utifrån hans horisont bra och rimligt beslut. Delegeringen är inte återtagen till landstingsstyrelsen, och att nu tycka om det moraliskt riktiga i detta avgångsvederlag anser jag inte vara en fråga för revisionen, utan en politisk fråga. Visst kan man ha synpunkter på den kultur av bonusar och fallskärmar som har funnits och delvis finns i Sverige, men jag tror att vi håller på att få en upprensning på detta område. Dock är det lite tragiskt när man från en pressad socialdemokrati försöker ta poänger på när borgerligheten faller in i den kultur som man under så många år varit med och byggt upp.

söndag 12 april 2009

Tur på tur

Påskfirandet pågår för fullt! Idag firar vi att Han är uppstånden! Har det trevligt tillsammans med släkten, och har också hunnit ett par turer upp på Elgshögden som ligger en halvmil upp ovanför mina svärföräldrars hus. Strålande utsikt över Ilfjället (bilden), Trollheimen, över på andra sidan Trondheimsfjorden och långt bort mot "Svenskfjällen" i väster.

På bilden syns två av mina döttrar som tillsammans med sin kusin följde med mig upp på Elgshögden för första gången!

fredag 10 april 2009

Över fjället och ut på tur

I går kväll kom vi över "kjölen", det vill säga över fjället till Norge där vi nu firar påsk. I dag blev det en liten "tur" upp bakom huset där jag hjälpte Joel och Lia upp i en utsiktsplats i en gran som jag byggde när vi bodde här för 10 år sedan. Strålande (framtids-) utsikter!
Joel var extra trött efter att ha gått upp klockan halv sju i morse, varit ute på dagen, gratulerat kusinen i stan i kväll, och när han skulle lägga sig vid 10-tiden sa han: "Ikväll är jag extra trött - men det är ju långfredag så det är inte så konstigt..."

måndag 6 april 2009

Landstinget stöper om kulturen

"Vi vill vända på varje sten för att se om verksamheten fungerar på rätt sätt och om något kan göras bättre". Så sa jag i fredagens UNT där man bland annat skrev om att vi vill överföra Dans och Film i Uppland i annan regi. Motiveringen för det sistnämnda är att Kultur i länet för övrigt inte driver någon operativ verksamhet utan är en strategisk ledningsresurs. Därför bör rent logiskt även Dans- och Film-verksamheten ligga ute "på stan" (eller i regionen) som alla andra kulturinstitutioner.

Jag fick erkännande av vår politik av både UNT:s ledarsida ("Någon gång då och då bör varje politiker ställa sig frågan om den verksamhet som hon har ansvar för sköts på bästa tänkbara sätt"), och av vår käre ordförande Erik Weiman (M). Det skall bli spännande att se vad som kommer ut av våra direktiv i slutändan. Jag hoppas det kan innebära förbättringar av kulturverksamheten i vårt län!

torsdag 2 april 2009

Vi intar parlamentet


På nedre bilden ses majoriteten av de kristdemokratiska kandidaterna till EU-parlamentsvalet, och överst jag själv framför just parlamentet. Vi har tyvärr konstaterat att vi inte alla kan få plats, eftersom Sverige bara har 18 platser för tillfället. Men vi ska göra vad vi kan för att så många av oss ska kunna komma in och få ännu större genomslag för kristdemokratisk politik!

Det är ju fantastiskt att kunna stå för ett parti som har ett så unikt program, byggt på en fast värdegrund. Förvaltarskap, subsidiaritet och människovärdet är några av de fina principerna vi står för och som räcker en god bit på vägen till parlamentet!

Riksdagsmajoriteten diskriminerar

I det beslut som riksdagen fattade igår tog staten ställning för diskriminering. Genom att ge präster möjlighet att välja att inte viga vissa par visar staten att man trots att man inför könslösa äktenskap så öppnar man ändå för en statligt subventionerad diskriminering!

Jag tycker kyrkorna för länge sedan borde avsagt sig vigselrätten så att de själva kan råda över äktenskapsbegreppet. Den numera sekulära svenska staten borde också släppa kyrkors och samfunds inblandning på detta område och hålla sig till att reglera hur samlevnad och familj rättsligt ska definieras i Sverige.

Det viktigaste, enligt min mening, är att vi i Sverige arbetar för trygga och stabila familjer, där barnen får en säker uppväxt med möjlighet att ha en god och bra relation med båda sina föräldrar.

Se SvD och DN

onsdag 1 april 2009

Wijkman lämnar över stafettpinnen

Nu har vi anlänt till Bryssel och i EU-parlamentet i kväll togs vi emot av Kristdemokraternas parlamentariker Anders Wijkman. Den bästa beskrivningen som jag hörde någon använda för Anders (Johan Hakelius tror jag det var) är ”allmänborgerligheten personifierad”. Anders delgav oss sitt klimatpolitiska testamente, och Ella Bohlin, vår förstekandidat på listan tackade för insatsen. Vi är 30-talet kandidater här i Bryssel, fast inte den person som kanske har störst sannolikhet att bli inkryssad, nämligen Alf Svensson... Men det ska bli spännande att få en liten duvning i EU-politiken, och få sätta igång med kampanjandet inför valet den 7 juni.

Lehitraot Israel

På återseende Israel. Hemma efter en intensiv och fantastiskt givande vecka bär det nu av till Bryssel i stället. Skall bli spännande att följa Dick Haas rapportering också framöver. Enligt Alf Svensson, som varit i Israel många gånger, ibland som representant för svenska regeringen, har han aldrig haft en guide med sådan "insikt, engagemang, kunskap och fascination". Jag instämmer!