fredag 15 augusti 2008

Med Putin i alperna

Nu ska jag berätta om vår resa med Vladimir Putin (ja, just det - Rysslands premiärminister) i de Österrikiska Alperna. Vi bodde i en stugby där det bodde huvudsakligen tyskar. Det var vintersport som gällde, och vid ett par tillfällen provade vi på ett mycket spännande, och synnerligen farligt, nöje. Med ett slags kilformade kuddar åkte vi nerför backarna på magen - visserligen på markerade spår, men ändå. Vid flera tillfällen flög man över guppen (flera 10-tals meter!). Eftersom Vladimir Vladimirovich (som man säger i Ryssland till Putin) är såpass kort var Ingvild tvungen att lyfta honom på ryggen över ojämnheterna vid ett par passager.

Med på resan var jag, min fru Ingvild, Putin, och delvis även Ingvilds bror Runar. Att vi var i sällskap med Putin föranledde förstås en del förvecklingar. Vid ett tillfälle skulle vi ut på en utflykt och titta på bland annat ett katolskt kapell. Inne i kapellet pågick någon slags teaterövning, och vi blev stoppade och man trodde vi drev med dem när vi påstod att det var just Putin som var med oss. När Ingvild berättade för Putin på ryska - Они думают што у тебя маска ("de tror att det är en mask du har på dig") så skrattade han gott.

När vi var inne i kyrkan (Ingvild kommenterade för Runar på ryska - hon var så inne i samtalet med Putin - att det såg ut nästan som en katedral), så blev Putin påmind av all prakten om planerna i Ryssland. Han berättade för Ingvild att han snart kommer att krönas i Moskva (i Kristus-frälsar katedralen förstås). Han förklarade att det blir med krona och regalier - nästan som på tsartiden - och kunde inte dölja att han med glädje såg fram mot detta.

När vi gick runt i kyrkan blev vi plötsligt varse att vi blivit bestulna på en väska, där även en del av Putins saker låg, bland annat ett kreditkort. Chefen för teatergruppen ljög och menade att det inte var något speciellt som försvunnit, kortet var t ex säkert bara ett kort som används i skidliften. Men så småningom kröp det fram att någon visste vem som tagit väskan, och vi fick den åter med allt kvar. Därmed blev det bevisat för alla att det verkligen var Putin som var med eftersom det syntes på kortet.

Ja, det var sannerligen en spännande resa som Ingvild varit med om i natt och berättade för mig om i morse vid frukostbordet...

fredag 8 augusti 2008

Rysk dubbelmoral

En farlig eskalering i Georgien har inletts idag, ja vi är rent av på väg in i ett nytt kallt krig på grund av detta (K Gerner i DN). Här visar sig Rysslands nya KGB-ledda (Putin var ju KGB-agent 1975-1991) stormaktsambitioner, samtidigt som det blottlägger en dubbelmoral från stormaktens sida. Å ena sidan hävdar man moderlandets territoriella identitet (visserligen med viss rätt) när det gäller Tjetjenien och Kosovo, men när det gäller Sydossetien (och Abchasien), då saknar plötsligt Georgien all rätt till sitt territorium som ligger centralt beläget i den unga kaukasiska republiken (titta på karta hos t ex wikipedia).

Tja, Georgien är väl inte heller Guds bästa barn, och jag försvarar definitivt inte övergrepp från deras sida gentemot Adzjarer och sydosseter. Det är dock mycket märkligt om man i säkerhetsrådet från EU och USA INTE kan sluta upp på Moskvas förslag att båda sidor ska avstå från våld (expressen).

Det är inte lätt att se vem som är skurken i detta drama, men det är som sagt tydligt att Ryssland spänner musklerna. Det fick vi också exempel på häromdagen när man från Danmark klagade över Rysslands stridsflygningar längs danskt flygrum, som numera liknar dem under det kalla krigets dagar (SvD)

torsdag 7 augusti 2008

Vad hände i Söderköping?

Idag upptäckte jag att både Herman Lindqvist och Carl Grimberg menar att Bo Jonsson Grip dog innan Margareta blev drottning av Sverige (se förra inlägget nedan). Håller Söderköping på med falsk varudeklaration? Detta måste undersökas.

Annars har det varit en bra sommar för mig. Jag sitter inte framför datorn och bloggar som andra nördar :-) Så tyvärr har det inte blivit så mycket att läsa för alla älskare av Segersams patriarkala blogg :-( Men sommaren har varit både hektisk och vilsam med släkträff, 60-årsdag och 30-årsdag i Norge, samt några veckor här i Uppsala med bland annat Europakonferens på Livets Ord och besök av släkten.